ΑρχικήHow toΣχεδιάστε ρεαλιστικά σχέδια στο tablet με Photoshop

Σχεδιάστε ρεαλιστικά σχέδια στο tablet με Photoshop

  • Απαιτήσεις: Adobe Photoshop, Tablet
  • Κόστος: Από 35 ευρώ ανάλογα με το μοντέλο tablet
  • Ολοκλήρωση εγχειρήματος: 45 λεπτά περίπου
  • Επίπεδο δυσκολίας: 5/10

Tα tablets σας επιτρέπουν να σχεδιάζετε με μεγαλύτερη ευκολία και φυσικότητα, εκμεταλλευόμενοι τη μεταβολή πίεσης που διαθέτουν. Ρυθμίστε τις κατάλληλες επιλογές στο Photoshop και δημιουργήστε σχέδια που μοιάζουν σαν να συνδυάζατε για μέρες νερομπογιές, μέχρι να βρείτε την ιδανική απόχρωση!

Πληροφορίες

Για τις ανάγκες του παρόντος θέματος χρησιμοποιήσαμε ένα απλό tablet μιας σχεδόν άγνωστης κινεζικής μάρκας στην πλειονότητα των ελλήνων καταναλωτών, που δεν την θα αναφέρουμε για να μην κάνουμε διαφήμιση. Το κόστος του κυμαίνεται στα 59 ευρώ, το οποίο το αγοράσαμε με δικά μας χρήματα από φυσικό κατάστημα της περιοχής μας.

Extra

Κατά την εργασία σας δεν είναι ανάγκη να περιορίζεστε σε μία παράμετρο για κάθε τιμή. Δοκιμάστε να συνδυάσετε παραμέτρους που θα επηρεάζονται από την ίδια κίνηση της πένας. Ελέγξτε, επίσης, αν το πενάκι σας υποστηρίζει και “κλίση πένας”, οπότε μπορείτε να ορίσετε δύο παραμέτρους που θα επηρεάζονται ταυτόχρονα – π.χ. «διάσπαση» γραμμής στην πίεση και χρώμα στην κλίση της πένας.

Ψηφιακό μελάνι

Για να δώσετε στα σχέδια που δημιουργείτε με πενάκι την εντύπωση πως είναι φτιαγμένα από μελάνι, με επιλεγμένη την Brush, μπείτε στο μενού Brushes. Εκεί, στο πεδίο Shape Dynamics αλλάξτε το control σε Pen Pressure. Με το Opacity της brush στο 100%, σχεδιάστε ένα δέντρο σαν αυτό της εικόνας μας. Όσο πιο πολύ πιέζετε το πενάκι, τόσο πιο χοντρή θα είναι η γραμμή που θα αφήνει επί της οθόνης. Κάντε απότομες, κοφτές κινήσεις κατά τη σχεδίαση του βασικού σχήματος.

Μετά, τοποθετήστε μικρές, κοφτές γραμμές όπου υπολογίζετε πώς θα σκιάζεται το δέντρο. Τέλος, επιχρωματίστε το, κρατώντας την πένα πιεσμένη σταθερά, (ώστε να μην υπάρχουν έντονα ορατές διαφοροποιήσεις στο χρώμα που θα “αφήνει” στην οθόνη) επιλέγοντας κατά σειρά ένα ανοιχτό πράσινο και σκούρο καφέ χρώμα.

Οπτική αερογράφου

Δώστε υφή αερογράφου στα σχέδιά σας, μπαίνοντας στο μενού Brushes και επιλέγοντας, από το Other Dynamics, το Pen Pressure στο Opacity Jitter. Τώρα, όσο περισσότερο πιέζετε το πενάκι, τόσο περισσότερο “χρώμα” θα προστίθεται στο σχέδιο σας. Με Opacity στο 100%, σχεδιάστε το περίγραμμα του δέντρου πιέζοντας ελαφρά το πενάκι. Μετά, αλλάξτε το χρώμα σε σκούρο πράσινο και σκούρο καφέ (κατά σειρά, για τα φύλλα και τον κορμό), και επιχρωματίστε το, πιέζοντας ελαφρώς το πενάκι στα φωτεινά σημεία και περισσότερο στα σκοτεινά.

Τέλος, με την brush σε Color Dodge mode, Opacity 10% και “φωτεινότερα” χρώματα, (χρησιμοποιήστε μία φωτεινότερη εκδοχή του χρώματος του κάθε αντικείμενου, π.χ. ανοιχτό πράσινο για το φύλλωμα)σχεδιάστε στα σημεία όπου υπολογίζετε πως θα πέφτει φως.

Pixels από τέμπερα

Για να δώσετε εντύπωση σχεδίασης με νερομπογιές με επιλεγμένη την brush, ενεργοποιήστε από το μενού Brushes το “Pen Pressure” στην επιλογή “Foreground/Background Jitter”, στο μενού Color Dynamics. Oρίστε το μπροστινό χρώμα ως μαύρο και το πίσω ως λευκό. Σχεδιάστε, πιέζοντας έντονα, το περίγραμμα του δέντρου. Μετά, αλλάξτε τα χρώματα σε σκούρο και φωτεινό πράσινο (μπροστά – πίσω, αντίστοιχα) και αρχίστε να σχεδιάζετε τα φύλλα του δέντρου αυξομειώνοντας την πίεση – όσο περισσότερο πιέζετε το πενάκι, τόσο περισσότερο από το μπροστινό χρώμα χρησιμοποιείτε – και αντίστροφα.

Αυτό σας επιτρέπει να κάνετε πρόσμειξη των δύο χρωμάτων σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιόντας απλά το πενάκι. Βεβαίως, επαναλάβετε την κίνηση -με καφέ χρώματα- για τον κορμό.

Tablet με… κάρβουνο

Για να δώσετε μία πιο “ζωγραφική” υφή στα σχέδιά σας, σαν να χρησιμοποιούσατε ένα συνδυασμό ξυλομπογιάς και κάρβουνου, με επιλεγμένη την Brush, ενεργοποιήστε το “Pen Pressure” στην παράμετρο Scatter του μενού Scattering. Αλλάξτε την Opacity της Brush σε 30%. Με επαναλαμβανόμενες, “ελαφρές” κινήσεις, σχεδιάστε το περίγραμμα του δέντρου. Μετά, αρχίστε να πιέζετε περισσότερο το πενάκι, σχεδιάζοντας σκιές μέσα στο δέντρο – χρησιμοποιήστε ως βάση το δικό μας σχέδιο.

Όσο περισσότερη η πίεση στο πενάκι, τόσο πιο πολύ θα “απλώνεται” ή για την ακρίβεια θα “διασπάται” το χρώμα – σαν να “ξεφεύγει” κάρβουνο σε ένα χαρτί. Το πρόβλημα με το scattering είναι το γεγονός πως δεν μπορείτε να σχεδιάσετε ευδιάκριτες γραμμές και έτσι πιθανότατα θα το χρησιμοποιείτε μόνο για χρωματισμό, και όχι για σχεδίαση. Μετά, με ένα πράσινο και καφέ χρώμα, προσθέστε χρώμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166