Ο Δρόμος του Πολεμιστή (2010). The Warrior’s Way

Ο Δρόμος του Πολεμιστή (2010). The Warrior's Way

Αριστούργημα, μοναδική κινηματογραφική εμπειρία, ένα δυνατό ψυχολογικό δράμα με κοινωνικές προεκτάσεις ικανό να αγγίξει τις πιο βαθιές και ευαίσθητες χορδές κάθε θεατή. Τόσο βαθιά με άγγιξε αυτή η ταινία που θα προβώ σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη: όχι, δεν είμαι κριτικός κινηματογράφου, είμαι ποιητής και (με τα 3000 μαύρα και καθαρά ψωροευρώ που μου δίνει ο φίλος μου ο Σάκης για κάθε κριτική που δημοσιεύω) σκοπεύω να εκδόσω την πρώτη μου ποιητική συλλογή με τίτλο «Ο γκαστρωμένος σκαντζόχοιρος αφουγκράζεται το χρώμα του ανέμου», έργο έντονα βιωματικό, όπως δηλοί και ο τίτλος.

Παρακαλώ μόνο, πριν με κρίνει κάποιος για την ενασχόλησή μου με το παρόν χαμερπές λογοτεχνικό είδος, ας αναλογιστεί πως το ίδιο ακριβώς πράττουν τόσοι και τόσοι συνάδελφοι πνευματικοί άνθρωποι και καλλιτέχνες, π.χ. ο Τζέφρι Ρας, ηθοποιός σοβαρός και με περγαμηνές που δε μπορώ να φασταστώ έναν λόγο για να παίξει στο Δρόμο του πολεμιστή πέρα από 6-7 μηδενικά σε μια επιταγή. Δρόμος του πολεμιστή λοιπόν ….

Υπόθεση: Ένας σούπερ ξιφομάχος εξοντώνει μία αντίπαλη φατρία, αλλά ένα μωρό ξυπνάει μέσα του το πατρικό φίλτρο και αλλάζει χαρακτήρα και ζωή. Αυτά γίνονται κάπου στην Κινεζία – χώρα που κατοικείται από κινέζους που μιλάνε αμερικάνικα και που είναι διαφορετική χώρα από την Κίνα στην οποία επίσης κατοικούν κινέζοι αλλά μιλάνε κινέζικα. Παίρνει λοιπόν το παλικάρι το μωρό παραμάσχαλα και πάει στην Αφροδίτη ή σε κάποιον άλλο πλανήτη του ηλιακού συστήματος (ναι, αυτή η πόλη δεν είναι στη Γη).

Εκεί που φτάνει γνωρίζει μια ξανθιά, ανοίγει μαζί της ένα πλυντήριο – στεγνωτήριο, την εκπαιδεύει στα όπλα, την βοηθάει να εκδικηθεί το θάνατο των γονιών της και στο τέλος της φορτώνει και το μωρό, και όλα αυτά χωρίς να θωπεύσει τα κάλλη της παρόλο που ελόγου της του κωλοτρίβεται, δικαιώνοντας το ονομά του: Θλιμμένη Φλογέρα, θα μπορούσε να είναι και Μαραμένο Όμποε (το πιάσατε το υποννοούμενο).

Στην ταινία θα δείτε επίσης έναν παραμορφωμένο που ήθελε να γίνει οδοντίατρος αλλά κόπηκε στις εισαγωγικές και έγινε λήσταρχος Γιαγκούλας, έναν κυριολεκτικά σπαζαρχ….δη νάνο, έναν τύπο που περιμένει να βγει ένα σπαθί από τη θήκη του και να αρχίσει να τραγουδάει για να τ’ ακούσει από την άλλη πλευρά της θάλασσας – όχι δεν είναι βλαμμένος, αρχιπολεμιστής είναι -, κάτι κλόουν και τον Τζέφρι Ρας που σε όλη την ταινία πίνει (προφανώς για να ξεχάσει ότι παίζει στην ταινία).

Το κόστος του έργου ανήλθε στα 45 εκατομμύρια δολλάρια, ποσό που άμα τα βάλετε κάτω με χαρτί και με μολύβι θα δείτε ότι ίσα που καλύπτει 1) την αμοιβή του Τζέφρι Ράς, 2) έναν τροχό του λούνα παρκ που στο τέλος τον καταστρέφουν και μπορεί να πουλήσουν τα παλιοσίδερα και να βγάλουν λίγη χασούρα και 3) τους 12,5 τόνους RED BULL (αυτό που δίνει φτερά) που κατανάλωσαν οι κινέζοι δολοφόνοι οι οποίοι πιότερο πετάνε παρά περπατούν – ειδικά σε μια σκηνή είναι περισσότεροι και απ’ τους χαρταετούς στου Φιλοπάππου την Καθαρά Δευτέρα. Οι υπόλοιποι συντελεστές, αρκέστηκαν στην αιώνια δόξα που θα τους χαρίσει η συμμετοχή στο μνημειώδες αυτό έργο.

Στα πάρα πολύ θετικά στοιχεία (ούτως ή άλλως αρνητικά δεν εντόπισα) να καταγραφεί η καρτουνίστικη κινηματογράφηση και αισθητική, ο πρωταγωνιστής που μπορεί να είναι και καλός ηθοποιός (θα ρωτήσω το Δηράκη όταν πάω να πληρωθώ) και η τροφοδότηση του φιλοθεάμονος κοινού με ερεθίσματα και ερωτήσεις κοινωνικού περιεχομένου. Π.χ. εγώ σπάω το κεφάλι μου για να καταλάβω πώς ζούσαν αυτοί οι 505 νοματαίοι στην πόλη LUDO. Πού δούλευαν; Τι έτρωγαν; Πού έβρισκαν αυτά που έτρωγαν; Πώς κατάφεραν να μην έχουν αστική τάξη και μορφές πολιτικής εκπροσώπησης; Μήπως βρήκαν έναν νέο τρόπο κοινωνικής οργάνωσης και μεις ασχολούμαστε με τα σπαθιά και τα μαχαίρια; Το ‘παμε και το ξαναλέμε: η τέχνη θέτει ερωτήματα, δεν δίνει απαντήσεις.

  • Αγγλικός Τίτλος: The Warrior’s Way
  • Είδος: Περιπέτεια, Φαντασίας
  • Διάρκεια: 100 λεπτά
  • Γλώσσα: Αγγλικά
  • Χώρα: Νέα Ζηλανδία, Αγγλία
  • Εταιρεία Διανομής: Village Films
  • Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 3/12/2010

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας «Ο Δρόμος του Πολεμιστή» που προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2010:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας