Ο εφευρέτης του WWW λέει ότι το διαδίκτυο απειλείται

Ο εφευρέτης του WWW λέει ότι το διαδίκτυο απειλείται

Ο εφευρέτης του WWW λέει ότι το διαδίκτυο απειλείται.

Στο 29α γενέθλια του Παγκόσμιου Ιστού WWW , ο εφευρέτης της τεχνολογίας, Sir Tim Berners-Lee , δημοσίευσε μια ανοικτή επιστολή που επισημαίνει μερικές από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα το διαδίκτυο και πρότεινε μερικές λύσεις.

Στην επιστολή του, ο Sir Berners-Lee λέει ότι το διαδίκτυο που έχουμε σήμερα είναι γεμάτο από παραπληροφόρηση, πολιτική προπαγάνδα και απώλεια ελέγχου των προσωπικών δεδομένων. Είπε επίσης ότι το διαδίκτυο που έχουμε σήμερα δεν είναι το ίδιο με εκείνο που συνήθιζα να συνδέομαι πριν από 20 χρόνια. Έχει μεταβληθεί βαθιά, και σε αυτό συμβάλλουν κάποιες ισχυρές πλατφόρμες που δίνουν τη δυνατότητα στον κάθε αδαή να έχει το δικό του ιστολόγιο και να γράφει ότι χαζομάρα που στο κεφάλι, με αρνητικό αποτέλεσμα να επηρεάζει ένα μέρος της κοινής γνώμης.

Επισημαίνει ότι αν θέλουμε να διατηρήσουμε το διαδίκτυο ανοιχτό και δημιουργικό προς όλους, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε επιτρέποντας να επιτρέπουμε σε όλο τον κόσμο την ίση πρόσβαση σε αυτό . Επί του παρόντος, το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, λέει ότι πρέπει να «κάνουμε τον ιστό να δουλεύει για τους ανθρώπους», πράγμα που σημαίνει ότι οι κυρίαρχες πλατφόρμες πρέπει να προσπαθήσουν να μην περιθωριοποιούν τις μικρές ιστοσελίδες που κάνουν σοβαρή δουλειά επάνω στην ενημέρωση.

Τέλος, προτείνει ότι πρέπει να ακούγονται όλες οι φωνές και όταν γίνονται συζητήσεις να ακούγονται όλες οι απόψεις, ούτως ώστε να μακροημερεύσει μέλλον του Ιστού.

«Το μέλλον του διαδικτύου δεν είναι μόνο για εκείνους που είναι online σήμερα, αλλά και για αυτούς που δεν έχουν ακόμη συνδεθεί ούτε για 1 φορά», ανέφερε ο εφευρέτης του WWW.

«Η σημερινή ισχυρή ψηφιακή οικονομία απαιτεί ισχυρά πρότυπα που θα εξισορροπούν τα συμφέροντα τόσο των εταιρειών, όσο και των πολιτών, δίχως να γίνεται διάκριση, ρατσισμός ή λογοκρισία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε με τέτοιο τρόπο που θα ευθυγραμμίζει τα κίνητρα του τεχνολογικού κλάδου με τα κίνητρα των χρηστών, και της κοινωνίας γενικότερα, οπότε αν λάβει σάρκα και οστά αυτή η μεθοδολογία τότε πολύ πιθανόν να βγούμε όλοι κερδισμένοι» τόνισε ο Sir Tim Berners-Lee.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας