ΑρχικήΕιδήσειςΟ Julian Assange του WikiLeaks δέχεται επιτηδευμένο χτύπημα από τις ΗΠΑ

Ο Julian Assange του WikiLeaks δέχεται επιτηδευμένο χτύπημα από τις ΗΠΑ

Ο Julian Assange του WikiLeaks δέχεται επιτηδευμένο χτύπημα από τις ΗΠΑ.

Ο Julian Assange, ο ιδρυτής της πλατφόρμας καταγγελιών WikiLeaks , μίλησε εναντίον ενός νομοσχεδίου της αμερικανικής Γερουσίας, το οποίο στοχεύει να χαρακτηρίσει επίσημα την οργάνωση του ως «εχθρική υπηρεσία πληροφοριών για τα συμφέροντα του κράτους τους», η οποία είναι υπότροπη από κρατικούς φορείς και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια .

Το WikiLeaks δημοσίευσε πρόσφατα έγγραφα που διέρρευσαν σκόπιμα από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) σαν αντιπερισπασμός, αλλά γρήγορα έγινε αντιληπτό, με προοπτική να πλήξουν περαιτέρω τον Assange , μέσω του διευθυντή της, τον Mike Pompeo, ο όποιος έσπευσε να επικρίνει αυτό το επιχείρημα ως ψευδές και ανυπόστατο.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους ο Pompeo χαρακτήρισε την ιστοσελίδα ως «εχθρική υπηρεσία πληροφοριών» και επέκρινε τον ιδρυτή της ως «δειλό κρυμμένο πίσω από μια οθόνη».

Η στάση του διευθυντή της CIA οδήγησε σε αντίδραση από κάποια μέσα ενημέρωσης, σχολιαστές και ψηφιακούς ακτιβιστές που αντιτάχθηκαν σε αυτό το σκεπτικό, διότι πιστεύουν πως θέλουν να φιμώσουν και το τελευταίο προπύργιο ελεύθερης φωνής που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Η δίωξη του WikiLeaks “εγείρει σοβαρές ανησυχίες”, επειδή με την παρούσα μεθοδολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η διοίκηση του Trump για να στοχεύσει άλλους οργανισμούς, προειδοποίησε η ACLU.

Αυτή την εβδομάδα (23 Αυγούστου), ο αρχισυντάκτης του WikiLeaks δημοσίευσε μια δήλωση μέσω του Twitter σχετικά με την αυξανόμενη πίεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Έγραψε: Οι οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης αναπτύσσουν και προστατεύουν τις πηγές, όπως και οι υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά να προτείνουν ότι οι οργανώσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι« επικίνδυνες για τα συμφέροντα του Κράτους των ΗΠΑ είναι παράλογη, είναι ισοδύναμη με την πρόταση ότι η CIA είναι οργάνωση μέσων ενημέρωσης.

“Οι καλύτεροι οργανισμοί των μέσων ενημέρωσης δημοσιεύουν τολμηρά την αλήθεια και με ακρίβεια και δεν κρύβουν αυτό που ανακαλύπτουν από το κοινό, αντίθετα οι υπηρεσίες πληροφοριών αποκρύπτουν τις πληροφορίες και διαδίδουν την προπαγάνδα, υπάρχει ένα σαφώς διακριτό φάσμα, το WikiLeaks δεν θα γίνει το παιχνίδι σας”, πρόσθεσε.

Την ημέρα πριν από δημοσίευση της δήλωσης, προέκυψε ότι ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Ρον Γουάιν, ήταν ο μοναδικός πολιτικός που ψήφισε εναντίον του νομοσχεδίου εξουσιοδότησης της επιτροπής πληροφοριών.

Η ιστοσελίδα The Hill (Τρίτη 22 Αυγούστου) ανέφερε, ο Wyden δήλωσε: «Η ανησυχία μου είναι ότι η χρήση της νέας φράσης« εχθρική υπηρεσία πληροφοριών »μπορεί να έχει νομικές, συνταγματικές και πολιτικές συνέπειες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για δημοσιογράφους.

“Η γλώσσα στο νομοσχέδιο υποδηλώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει κάποια σκόπιμη τακτική κατά των «υποτιθέμενων εχθρικών υπηρεσιών πληροφοριών» και είναι εξίσου ανησυχητική”.

Το WikiLeaks είναι από καιρό ένα αγκάθι στην πλευρά του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ, πολλές φορές διαρρέοντας ενοχλητικές πληροφορίες σχετικά με τις εσωτερικές λειτουργίες του.

Αλλά νομικά, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι σε μεγάλο βαθμό αδύνατο να διωχθεί το WikiLeaks χωρίς να ασκηθούν κατηγορίες εναντίον των The New York Times, του The Guardian ή άλλων mainstream εκδόσεων. Παρά το γεγονός αυτό, ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Jeff Sessions, έχει υποσχεθεί ακόμη να «βάλει κάποιους στη φυλακή».

Η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών πιστεύει ότι το WikiLeaks συνδέθηκε με την εικαζόμενη προσπάθεια της Ρωσίας να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, διαχέοντας ευαίσθητα μηνύματα και έγγραφα από πολλές πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Δημοκρατικής Επιτροπής (DNC).

Αλλά ο Ασάνγκεν , ο οποίος παραμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο υπό πολιτικό άσυλο, αρνήθηκε όλες αυτές τις κατηγορίες.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166