Ο Λίβανος ρίχνει στη θάλασσα άρματα μάχης για να δημιουργήσει υποθαλάσσιο πάρκο

Ο Λίβανος ρίχνει στη θάλασσα άρματα μάχης για να δημιουργήσει υποθαλάσσιο πάρκο

Ο Λίβανος ρίχνει στη θάλασσα άρματα μάχης για να δημιουργήσει υποθαλάσσιο πάρκο.

Το Σάββατο, οι Λιβανέζοι περιβαλλοντολόγοι έριξαν στο βυθό της Μεσογείου θάλασσας δέκα παλιά τεθωρακισμένα οχήματα (άρματα μάχης του στρατού) σε μια νέα προσπάθεια να δημιουργήσουν νέα ενδιαιτήματα για τη θαλάσσια ζωή.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα έλαβε χώρα μόλις τρία χιλιόμετρα από την ακτή της πόλης της Σίδωνας (η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου) με ένα τεράστιο γερανό πού ήταν τοποθετημένος στο πίσω μέρος ενός τεράστιου πλοίου που προσπαθούσε να διαμορφώσει το χώρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, και προφανώς δεν τα έριχνε τυχαία, αλλά βάσει οργανωμένου σχεδίου, δηλαδή το ένα μετά το άλλο.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός «υποθαλάσσιου πάρκου» είναι η αιχμή του δόρατος από μια τοπική ομάδα περιβαλλοντολόγων από τη χώρα του Λιβάνου, η οποία έβαλε τον στρατό να παραδώσει μερικά από αυτά παλιά οχήματα για το έργο.

«Αυτή η τοποθεσία θα γίνει ένας παράδεισος για τους δύτες και ένας τόπος όπου θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε υποβρύχια ζωή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ Kamel Kozbar, ο οποίος ελπίζει ότι τα φύκια θα καλύψουν σύντομα τα οχήματα.

Ο Λίβανος διαθέτει περίπου 200 χιλιόμετρα ακτής στη Μεσόγειο, αλλά οι παραλίες της χώρας έχουν γεμίσει από σκουπίδια, και μάλιστα το συγκεκριμένο αρνητικό φαινόμενο υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια.

Στη Σιδώνα, έχει δημιουργηθεί ένα βουνό από σκουπίδια που είναι απλωμένα σχεδόν σε ολόκληρη την ακτογραμμή, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τελευταίων χρόνων για να εξαλειφθεί αυτό το απογοητευτικό φαινόμενο, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Λίβανος ανήκει σε μία περιοχή όπου υπάρχει συχνά πολεμικές εντάσεις. Μάλιστα τα άρματα μάχης έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε το μπροστινό μέρος να κοιτάζει προς τον νότιο εχθρό που είναι το Ισραήλ «από αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό», δήλωσε ο Κοζμπάρ.

Υπενθυμίζεται, πώς η χώρα έχει κατακριθεί αρκετές φορές από μεγάλους περιβαλλοντικούς οργανισμούς και ακτιβιστικές οργανώσεις για την αδιαφορία που έδειχνε τόσα χρόνια απέναντι σε αυτό το θέμα, και προφανώς για να επανέλθει η φυσιολογική κατάσταση σε αυτή την περιοχή χρειάζεται αρκετούς οικονομικούς πόρους και πολύ ανθρώπινο δυναμικό, κάτι που χαρακτηρίζεται έως πάρα πολύ δύσκολο για τα δεδομένα του Λιβάνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας