ΑρχικήΕιδήσειςΟ Μάρκ Ζουκμπεργκέρ θα καταθέσει στο Κογκρέσο για την εικαζόμενη Ρωσική εκλογική...

Ο Μάρκ Ζουκμπεργκέρ θα καταθέσει στο Κογκρέσο για την εικαζόμενη Ρωσική εκλογική αναταραχή.

Ο Μάρκ Ζουκμπεργκέρ θα καταθέσει μπροστά στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την εικαζόμενη Ρωσική εκλογική αναταραχή.

Μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, ο Mark Zuckerberg ισχυρίστηκε ότι συνέβησαν περίεργα πράγματα σχετικά με το φλέγον ζήτημα και ο ιστότοπός του είχε επηρεάσει την έκβαση της ψηφοφορίας, βοηθώντας να εξαπλωθούν ψεύτικα νέα, θεωρίες συνωμοσίας και παραπληροφόρηση, αλλά χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Το Facebook, είπε, απλώς ότι έδωσε ως συνήθως την δυνατότητα σε “δεκάδες εκατομμύρια” ανθρώπους να συζητήσουν για τις εκλογές, όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα στα πλαίσια της νομιμότητας . Επίσης, υποστήριξε πως ο διάλογος των χρηστών γύρω από τα πολιτικά θέματα είναι μέρος της καθημερινότητας στο κοινωνικό δίκτυο του. Αλλά τώρα, καθώς το πλήρες πεδίο των υπόπτων εργασιών του Κρεμλίνου έρχεται στο φως, οι Αμερικανοί πολιτικοί θέλουν απαντήσεις.

Ο Adam Schiff , που είναι μέλος της αμερικανικής Επιτροπής Ελέγχου των ΗΠΑ, είναι μεταξύ εκείνων που ενστερνίζονται την ιδέα να τραβούν τους αρχηγούς των social media από το ασφαλές καταφύγιο της Silicon Valley στο Κογκρέσο για να απολογηθούν.

Αυτή την εβδομάδα, σε συνέντευξή του στο MSNBC , είπε ότι αυτή η επιλογή μπορεί σύντομα να βρίσκεται στο τραπέζι.

“Θα ήθελα πολύ να αποσπάσω απολογητική ακρόαση από αρκετές εταιρείες κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα γιατί πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό ο Αμερικανός λαός να καταλάβει πώς οι ξένες χώρες – στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ρωσία – είναι σε θέση να χειραγωγήσουν τις πληροφορίες που βλέπουμε ή ακούμε ” είπε ο Schiff .

Το Facebook είναι ένας ισχυρός παίκτης στον κόσμο της τεχνολογίας, αλλά πρόσφατα συνέβησαν ορισμένες καταστάσεις οι οποίες εγείρουν σοβαρές ανησυχίες, και ο διαδικτυακός του τόπος ήταν υπεύθυνος, άσχετα αν έγινε εκούσια ή ακούσια.

Το Facebook διαπίστωσε και το κατήγγειλε ότι το 2015 ξοδεύτηκαν περίπου 100.000 δολάρια σε διαφήμιση και είχε εντοπιστεί πως προέρχονταν από Ρωσικά συμφέροντα που χρησιμοποιήθηκε για να διαδώσει την προπαγάνδα του Κρεμλίνου.

Με μια εσωτερική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί πλήρως, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένοι ψεύτικοι λογαριασμοί «πιθανόν λειτουργούσαν εντός Ρωσίας» και δήλωσαν ότι οι πληρωμένες διαφημίσεις χρησιμοποιήθηκαν πράγματι για να ενισχύσουν τα «διχαστικά κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα σε όλο το ιδεολογικό φάσμα».

Το 2017, αρκετούς μήνες μετά τις εκλογές και με τον Donald Trump να έχει εγκατασταθεί στο Λευκό Οίκο, ο Schiff δήλωσε ότι οι επικεφαλής των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης όπως το Facebook και το Twitter θα πρέπει να παράσχουν στοιχεία στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για τον τρόπο με τον οποίο τα bots και trolls εκμεταλλεύονται τις πλατφόρμες τους.

“Πιστεύω ότι θα είναι πολύ σημαντικό να έχουμε όχι μόνο Facebook αλλά και άλλες εταιρείες social media να έρθουν ενώπιον της επιτροπής μας και να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την έκταση των εσωτερικών ερευνών που έχουν πράξει για τούτο το τρέχων θέμα “, δήλωσε στο MSNBC αυτή την εβδομάδα (13 Σεπτεμβρίου).

“Είναι προφανές ότι μία από τις ερωτήσεις που θέλουμε να βρούμε είναι ότι υπήρχε εμπλοκή των αμερικανικών προσώπων σε αυτό; και αν ναι, υπήρχε κάποιος συντονισμός μεταξύ του τμήματος της ανάλυσης στοιχείων της εκστρατείας Trump και αυτής της Ρωσικής προσπάθειας; “, πρόσθεσε ο προαναφερόμενος.

Η US intelligence δήλωσε σε μια αξιολόγηση του Ιανουαρίου του 2017 ότι υπήρξε ξένος δάκτυλος στις εκλογές και η Ρωσία χρησιμοποίησε ένα μείγμα «μέσων που χρηματοδοτήθηκαν με μυστικότητα από το κράτος, από μεσάζοντες και τρίτους και μέσω των κοινωνικών δικτύων κατάφεραν να περάσουν την προπαγάνδα τους» ως μέρος μιας «μυστικής επιχείρησης πληροφοριών».

Βέβαια το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί την κατηγορία.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166