ΑρχικήΑφιέρωμαMark Zuckerberg (Μαρκ Ζάκερμπεργκ) πληροφορίες, βιογραφία

Mark Zuckerberg (Μαρκ Ζάκερμπεργκ) πληροφορίες, βιογραφία

Στο παρόν άρθρο θα δούμε αναλυτικά την ιστορία του Mark Zuckerberg (Μαρκ Ζάκερμπεργκ) παραθέτοντας σημαντικές πληροφορίες μέσα από ένα εκτενές αφιέρωμα, το οποίο συνάμα είναι και η βιογραφία του.

Mark Zuckerberg πληροφορίες

Ο Mark Elliot Zuckerberg (ελληινικά Μαρκ Έλλιοτ Ζάκερμπεργκ) όπως είναι ολόκληρο το πραγματικό του όνομα, είναι γεννημένος στις 14 Μαΐου 1984 στο Γουάιτ Πλέινς της Νέας Υόρκης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και θεωρείται μεταξύ άλλων ένας διάσημος Αμερικανός προγραμματιστής και βαθύπλουτος επιχειρηματίας που εφηύρε και διαχειρίζεται ως επικεφαλής το Facebook. Σήμερα είναι Εκτελεστικός Διευθυντής και Πρόεδρος αυτής της πλατφόρμας.

Ο Zuckerberg επινόησε και δημιούργησε το συγκεκριμένο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης (social media network) με τη βοήθεια πολλών μελών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ενώ συνεργάστηκε στενά πάνω σε τούτο το εγχείρημα από το ξεκίνημα μαζί με τους με τους συγκατοίκους του Άντριου ΜακΚόλουμ, Εντουάρντο Σάβεριν, Κρις Χιουζ και Ντάστιν Μόσκοβιτς, και λειτουργούσε κανονικά ως ιδιωτική εταιρεία από το 2004.

Από τότε, χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο διάσημες και πλουσιότερες προσωπικότητες σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως λόγω της επιρροής που έχει ο ιστότοπος του μέσα στην κοινωνία. Το 2007, ο Zuckerberg αναδείχθηκε ως ένα από τα πιο καινοτόμα άτομα κάτω των 35 ετών από το MIT (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης).

Από το 2010, το περιοδικό Time τον έχει συμπεριλάβει ανάμεσα στους 100 πλουσιότερους και πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο, ενώ τον ανακήρυξε ως Προσώπο της Χρονιάς. Το 2011, η προσωπική του περιουσία εκτινάχθηκε στα 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Από την άλλη πλευρά, το Vanity Fair τον ανακήρυξε ως το πιο σημαντικό άτομο στον κόσμο της τεχνολογίας για εκείνη τη χρονιά, μπροστά από τον Steve Jobs (το τότε αφεντικό της Apple), τον Sergey Brin και τον Larry Pag (οι οποίοι ίδρυσαν και διαχειρίζονται την Google). Στα μέσα του 2018, το Forbes τον κατέταξε ως τον πέμπτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ενεπλάκη σε πολλές νομικές διαμάχες που ξεκίνησαν από άλλα άτομα της ιδρυτικής ομάδας του Facebook, οι οποίοι διεκδίκησαν το ανάλογο μερίδιο στην εταιρεία που αντιστοιχούσε με βάση τη συμμετοχή τους του Facebook, κατά την ανάπτυξη του.

Mark Zuckerberg βιογραφία

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ γεννήθηκε το 1984 και είναι Αμερικάνος πολίτης με Εβραϊκή καταγωγή. Η μητέρα του είναι η ψυχίατρος Κάρεν Κέμπνερ και ο πατέρας του ο οδοντίατρος Έντουαρντ Ζάκερμπεργκ. Οι πρόγονοί του κατάγονταν από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Πολωνία. Μαζί με τις τρεις αδερφές του Randi, Donna και Arielle, μεγάλωσαν στο Dobbs Ferry της Νέας Υόρκης, ένα μικρό χωριό στην κομητεία Westchester, περίπου 20 μίλια βόρεια του Midtown Manhattan.

Παρόλο που γαλουχήθηκε και ανατράφηκε μέσα σε μία εβραϊκή κοινότητα, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι σε εκείνο το μέρος ήταν βαθιά θρησκευόμενοι. Ωστόσο ο ίδιος αργότερα ανάφερε δημοσίως πως πλέον αυτοπροσδιορίζεται ως άθεος.

Σπούδασε στο γυμνάσιο Ardsley, και αργότερα μεταγράφηκε στην Ακαδημία Phillips Exeter, όπου κέρδισε πολλά βραβεία όπως στην αστρονομία, τα μαθηματικά και τη φυσική. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ο Mark έμαθε να διαβάζει και να γράφει Γαλλικά, Εβραϊκά, Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά και μάλιστα εκείνο το διάστημα ασχολήθηκε ενεργά με την ξιφασκία.

Το 2002 μαζί με τον φίλο του Adam D’Angelo κατασκεύασαν και κυκλοφόρησαν το πρόγραμμα Synapse Media Player όπου μπορούσες να ακούσεις μουσική και τραγούδια, το οποίο μάλιστα γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Η Microsoft και η Apple υπέβαλαν αίτηση εξαγοράς αυτού του λογισμικού, ώστε να αποκτήσουν τα δικαιώματα, αλλά αυτή η πρόταση απορρίφθηκε. Στη συνέχεια, ο Mark κυκλοφόρησε την εφαρμογή του στο διαδίκτυο, με δυνατότητα να την κατεβάζουν και να την χρησιμοποιούν δωρεάν οι χρήστες.

Το 2003 ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Άρχισε να σχεδιάζει προγράμματα όπως το Coursematch, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε τον ιστότοπο Facemash.com.

Στο Πανεπιστήμιο, έγινε γνωστός για την απαγγελία στίχων επικών ποιημάτων όπως η Ιλιάδα. Σε ένα πάρτι που διοργάνωσε η αδελφότητα του κατά τη δεύτερη χρονιά του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο Ζάκερμπεργκ συνάντησε τη φοιτήτρια ιατρικής Πρισίλα Τσαν, τη σημερινή σύζυγό του.

Το 2004, ο Mark ίδρυσε το Facebook, και ένα χρόνο αργότερα παράτησε τις σπουδές του για να ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα που κατά την κρίση του είχε τα φόντα να γίνει κάτι τεράστιο.

Τον Σεπτέμβριο του 2010, ο Ζάκερμπεργκ κάλεσε την Τσαν, την τότε κοπέλα του, να ζήσουν μαζί στο σπίτι που είχε νοικιάσει στο Πάλο Άλτο, στην κομητεία Σάντα Κλάρα στην πολιτεία της Καλιφόρνια . Ο ίδιος άρχισε στη συνέχεια να μελετά κινέζικα. Το ζευγάρι επισκέφτηκε την Κίνα τον Δεκέμβριο του 2010. Ο Ζάκερμπεργκ και η Τσαν παντρεύτηκαν στις 19 Μαΐου 2012, την ίδια ημέρα με την εισαγωγή του Facebook στο χρηματιστήριο Nasdaq.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ως προγραμματιστής λογισμικού

Άρχισε να χρησιμοποιεί με πάθος τους υπολογιστές για να γράφει λογισμικό από το δημοτικό σχολείο κιόλας. Ο πατέρας του του δίδαξε το Atari Basic Programming το 1990 και αργότερα προσέλαβε τον προγραμματιστή λογισμικού David Newman για να του κάνει ιδιαίτερα μαθήματα. Ο Νιούμαν δεν δίστασε να τον αποκαλέσει «παιδί θαύμα», προσθέτοντας ότι ήταν «δύσκολο να αντιληφθείς με την ταχύτητα που μάθαινε τα πράγματα».

Του άρεσε να δημιουργεί προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως και λογισμικά που χρησίμευαν ως εργαλεία επικοινωνίας, ενώ έχει φτιάξει και ορισμένα βιντεοπαιχνίδια. Σε ένα από αυτά τα προγράμματα που δημιούργησε, προέκυψε το “ZuckNet”, το οποίο επέτρεψε σε όλους τους υπολογιστές μεταξύ του σπιτιού του πατέρα του και του οδοντιατρείου να επικοινωνούν μεταξύ τους, κάτι που θεωρούνταν σχετικά περίπλοκο για τα δεδομένα της εποχής. Επί της ουσίας αυτό το πρόγραμμα επικοινωνίας μεταξύ των υπολογιστών μπορεί να θεωρηθεί ως μια απλή έκδοση του AOL Instant Messenger, η οποία κυκλοφόρησε το επόμενο έτος.

Μάλιστα οι συνομήλικοί του ερχόνταν στο σπίτι του για να παίξουν τα παιχνίδια που είχε ο ίδιος δημιουργήσει και ήταν εγκατεστημένα στον υπολογιστή του. Έπειτα, λίγο αργότερα εργάστηκε σε μια εταιρεία που ονομάζεται Intelligent Media Group, όπου κατασκεύασε μαζί με το φίλο του ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής που ονομάζεται “Synapse Media Player” χρησιμοποιούσε τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση για να μάθει τις συνήθειες ακρόασης των χρηστών, το οποίο έλαβε βαθμολογία 3/5 από το PC Magazine. Η Microsoft και η AOL προσπάθησαν να αγοράσουν το Synapse και να προσλάβουν τον Zuckerberg, προφανώς γιατί κατάλαβαν άμεσα πως πρόκειται για μεγάλο ταλέντο, αλλά επέλεξε αυτός να εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ τον Σεπτέμβριο του 2002.

Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ

Ήδη από τις αρχές που ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα στο Χάρβαρντ, άρχισε να διαδίδεται η φήμη πως έχει τρομερές ικανότητες πάνω στον προγραμματισμό και στην ανάπτυξη λογισμικού σε τέτοιο βαθμό που κάποιοι τον αποκαλούσαν χαριτολογώντας »«διάνοια στον τομέα του προγραμματισμού».

Στο δεύτερο έτος του, έγραψε ένα πρόγραμμα με το όνομα CourseMatch, το οποίο επέτρεπε στους χρήστες να παίζουν το παιχνίδι Asteroids (του Atari) μεταξύ τους, χωρίς συνδέσεις, καλώδια ή Διαδίκτυο, το οποίο επίσης κατέληξε να τους βοηθήσει να σχηματίσουν μία ομάδα που θα μελετά θα δημιουργεί πολύπλοκα προγράμματα.

Κάποια στιγμή αργότερα, επινόησε και έφτιαξε ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα, που αρχικά ονομαζόταν Facemash που επέτρεπε στους μαθητές να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο κορίτσια, ποιο θα ήταν το πιο όμορφο («δηλαδή πιο σέξι»). Σύμφωνα με τον συνάδελφο του Zuckerberg, τον Arie Hasit, αυτό που δημιούργησε ήταν μια διαδικτυακή τοποθεσία που προορίζονταν καθαρά για διασκέδαση. Ο Hasit εξηγεί:

Μέσα σε αυτόν τον ιστότοπο υπήρχαν εικονικά βιβλία που ονομάζονταν face books, τα οποία περιείχαν τα ονόματα και τις φωτογραφίες όλων όσων  έμεναν στη φοιτητική εστία. Αρχικά, έφτιαξε μια σελίδα και δημοσίευσε δύο φωτογραφίες δύο ανδρών και δύο κοριτσιών. Οι επισκέπτες του ιστότοπου έπρεπε να επιλέξουν ποιος ήταν "hot" και σύμφωνα με τις ψήφους θα δημιουργούνταν αυτόματα και μία κατάταξη.

Αυτή η ιδέα έγινε αμέσως ανάρπαστη, και ιστότοπος που φιλοξενούνταν στους διακομιστές του πανεπιστημίου, συγκέντρωσε τόσο μεγάλη επισκεψιμότητα, που πλέον άρχισε να δημιουργεί προβλήματα στο δίκτυο και εμπόδιζε τους φοιτητές να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, έτσι σχεδόν δύο μέρες αργότερα το πανεπιστήμιο αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο στον ιστότοπο.

Επιπλέον, πολλοί συμφοιτητές παραπονέθηκαν ότι οι φωτογραφίες τους υποβλήθηκαν σε Photoshop, χωρίς την άδειά τους, κάτι που προκάλεσε την δημόσια κατακραυγή αυτού του ατόμου στον πανεπιστημιακό χώρο όπου φοιτούσε. Βέβαια ο Mark Zuckerberg παραδέχτηκε το λάθος του και ζήτησε δημόσια συγγνώμη και μετά το περιστατικό, η φοιτητική εφημερίδα δημοσίευσε άρθρο δηλώνοντας ότι ο ιστότοπος του ήταν «εντελώς ακατάλληλος», ένας χαρακτηρισμός ιδιαίτερα προσβλητικός που έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Μαρκ, κυρίως λόγω ανηθικότητας.

Ωστόσο, αρκετοί φοιτητές ζήτησαν από το πανεπιστήμιο να αναπτύξει έναν παρόμοιο ιστότοπο που θα περιλάμβανε φωτογραφίες και προφίλ με στοιχεία επικοινωνίας προκειμένου να επικοινωνούν μεταξύ τους οι χρήστες, και συνάμα θα είναι μέρος του δικτύου υπολογιστών του κολεγίου. Σύμφωνα με τον Hasit. «Ο Μαρκ άκουσε αυτά τα επιχειρήματα και αποφάσισε πως αν το πανεπιστήμιο δεν το έπραττε σύντομα, τότε θα αναλάμβανε την πρωτοβουλία να το φτιάξει ο ίδιος, με την προοπτική ότι ο ιστότοπος πλέον θα λειτουργούσε σε δικούς του ιδιόκτητους servers, ώστε να μην αντιμετωπίζει κανέναν περιορισμό και λογοκρισία από τα πανεπιστήμιο.

Κάτι που εν τέλει το έπραξε, και επί της ουσίας ήταν το facebook στα γεννοφάσκια του, το οποίο έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές σε χρόνο ντετέ, προφανώς γιατί ήταν κάτι πρωτοποριακό και δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο σε δυνατότητες και χαρακτηριστικά εκείνη την εποχή.

Facebook

Ένα ηλιόλουστο πρωινό στις 4 Φεβρουαρίου 2004, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ίδρυσε το Facebook. Ωστόσο αρκετοί γνώστες του αντικειμένου επισημαίνουν ότι η πρώτη πηγή έμπνευσης για το έργο του Facebook μπορεί να ανιχνευθεί στην εποχή που φοιτούσε στο Phillips Exeter Academy, όπου είχε δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό κατάλογο που συμπεριελάμβανε τις φωτογραφίες όλων των μαθητών και είχε την ονομασία «The Photo Address Book», το οποίο οι συμμαθητές του το αποκαλούσαν για χάριν συντομίας “The Facebook”.

Αυτού του είδους ο κατάλογος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινωνική ζωή των μαθητών πολλών σχολείων, και χρησιμοποιούνταν για τον εντοπισμό και τη συνάντηση συμμαθητών από την ίδια τάξη. Προφανώς αυτό το καινούργιο πρωτοποριακό μέσο, ήταν ένας τρόπος για να συναντιούνται οι παλιοί μαθητές μετά από αρκετά χρόνια.

Εν τούτοις είναι επιτακτική ανάγκη να υπογραμμιστεί, πως αρχικά το Facebook προορίζονταν αποκλειστικά και μόνο για τους φοιτητές του Χάρβαρντ, όμως ο Mark Zuckerberg, βλέποντας την ανέλπιστη επιτυχία που είχε το εγχείρημα του, αποφάσισε να το επεκτείνει και σε άλλα πανεπιστήμια, με τη βοήθεια του συγκάτοικου του Ντάστιν Μόσκοβιτς, ο οποίος ανέλαβε να διαδώσει αυτό το project σε όσο το δυνατόν περισσότερα «Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».

Τα πρώτα «Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» που συμμετείχαν ήταν το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, το Dartmouth College, το Cornell University, το University of New York , το Columbia University, το Brown University, το University of Pennsylvania, το Yale University και άλλα που είχαν καλές κοινωνικές σχέσεις με το Harvard.

Στη συνέχεια, ο Zuckerberg μετακόμισε στο Palo Alto, στην Καλιφόρνια, με τον Moskovitz και άλλους φίλους. Εκεί νοίκιασαν ένα μικρό σπίτι που χρησίμευε ως γραφείο. Το καλοκαίρι ο Mark συνάντησε τον Peter Thiel που επένδυσε στην εταιρεία. Απέκτησαν το πρώτο τους πραγματικό γραφείο μόλις στα μέσα του 2004. Σύμφωνα με τον Zuckerberg, η ομάδα του αρχικά σκόπευε να επιστρέψει στο Χάρβαρντ, αλλά κατέληξε να μείνει στην Καλιφόρνια, επειδή είχε αρκετές προοπτικές αυτό το επιχειρηματικό εγχείρημα. Σε αυτό το σημείο είχαν ήδη απορρίψει αρκετές προσφορές από διάφορες εταιρείες που σκοπεύουν να αγοράσουν το Facebook.

Σε μια συνέντευξη του 2007, ο Ζούκερμπεργκ εξήγησε: «Όταν έφτιαξα αυτόν τον ιστότοπο, ορκίστηκα πως δεν θα τον πουλήσω, όσα χρήματα και αν μου πρότειναν οι διάφορες εταιρείες που ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν το καμάρι μου, που το έχτισα με πάρα πολύ σκληρή δουλειά.. Το πιο σημαντικό, εγώ και η ομάδα μου, ήταν να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα που θα εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τους ανθρώπους και όχι το χρήμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ως επί το πλείστον οι μεγάλοι ιστότοποι, συμπεριλαμβανομένων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) ανήκαν μέχρι τότε σε μεγάλους ομίλους με ενδεχομένως ύποπτα συμφέροντα, κάτι που με έβρισκε αντίθετο απέναντι σε αυτή τη φιλοσοφία.

Στη συνέχεια επανέλαβε αυτό που είχε ήδη πει στο περιοδικό Wired το 2010: «Το μόνο πράγμα που με ενδιαφέρει πραγματικά είναι η αποστολή μου, να κάνω τον κόσμο ανοιχτό». Πρώτον, τον Απρίλιο του 2009, ο Zuckerberg ακολούθησε τη συμβουλή του πρώην CFO του Netscape, τπυ Peter Currie, σχετικά με τις οικονομικές στρατηγικές για το Facebook, κάτι που ομολογουμένως τον βοήθησε να δει ορισμένα πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν εφικτό να τα κατανοήσει.

Στις 21 Ιουλίου 2010, ο Zuckerberg ανακοίνωσε ότι η εταιρεία είχε φτάσει τα 500 εκατομμύρια χρήστες, ένα σχετικά τεράστιο νούμερο για τα δεδομένα εκείνης της εποχής, αφού υπολογίζεται πως τότε σχεδόν μόλις το 35% των χρηστών του δυτικού πολιτισμού χρησιμοποιούσε το διαδίκτυο.

Θρησκεία, Πολιτική και Φιλανθρωπία

  • Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ μεγάλωσε ως Εβραίος αλλά αργότερα εμφανίστηκε ως άθεος. Ωστόσο, πριν μερικά χρόνια δήλωσε ότι άλλαξε θέση πάνω σε τούτο το ζήτημα και πλέον πιστεύει ότι η θρησκεία είναι πολύ σημαντική, χωρίς όμως να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες, και να εξηγήσει επακριβώς τι εννοεί.
  • Υπάρχει μια έντονη συζήτηση για την πολιτική τοποθέτηση του Mark Zuckerberg . Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι συντηρητικός, ενώ άλλοι τον θεωρούν φιλελεύθερο. Ο Ζάκερμπεργκ δώρισε χρήματα για μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και τη μετανάστευση. Υποστηρίζει το κίνημα Black Lives Matter και έδωσε εντολή να γραφτεί η εν λόγω φράση στους τοίχους της εταιρείας.
  • Τον Δεκέμβριο του 2015, ο Zuckerberg και η σύζυγος του Chan ίδρυσαν την Chan Zuckerberg Initiative, μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, με στόχο να «προωθήσει τις ανθρώπινες αξίες και να προωθήσει την ισότητα σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η επιστημονική έρευνα και η ενέργεια».
  • Σε μια ανοιχτή επιστολή, ο Chan και ο Zuckerberg αποκάλυψαν ότι αποφάσισαν να δωρίσουν το 99% των μετοχών τους στο Facebook στην πρωτοβουλία «The Giving Pledge», και επί της ουσίας όσοι πλούσιοι συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα, υπόσχονται πως θα χαρίσουν ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας τους σε διάφορες φιλανθρωπίες. Όμως αναγκαίο να σημειωθεί πως αυτό δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει άμεσα, αλλά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Έχουν επίσης δωρίσει σχετικά μεγάλα χρηματικά πόσα για άλλες αγαθοεργίες, συμπεριλαμβανομένης της μάχης κατά της νόσου του ιού Έμπολα.

Απόκτηση Instagram

Το Facebook εξαγόρασε το Instagram στις 9 Απριλίου 2012, για 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Κατά τη στιγμή της αγοράς, το Instagram δεν δημιουργούσε αξιοσημείωτα έσοδα ώστε να δικαιολογούν αυτό το μεγάλο χρηματικό ποσό εξαγοράς του, ενώ εκείνη την στιγμή είχε μόλις 90 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες. Λιγότερο από μια δεκαετία αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2018, η πλατφόρμα κατόρθωσε να εκθετικά την βάση χρηστών της σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες, και σύμφωνα πάντα με τον ανάπτυξης που γνωρίζει, που τρέχει, υπολογίζεται πως θα διπλασιάσει κάποια στιγμή τους χρήστες της κατά τα επόμενα χρόνια.

Σημαντική ήταν επίσης η απόφαση του Facebook να δημιουργήσει έσοδα από την πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο και φωτογραφιών, μακριά από τη μητρική του εταιρεία, και αυτό φυσικά καταλογίζεται στα θετικά στοιχεία του επιχειρηματία Μαρκ ζάκερμπεργκ, ο οποίος πήρε τη σωστή απόφαση ένα τέτοιο κρίσιμο ζήτημα.

Ταυτόχρονα με την αύξηση των χρηστών στο Instagram, υπήρξε και ραγδαία άνοδος των καθαρών εσόδων, και σύμφωνα πάντα με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας είχε κέρδη ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2020, από 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

WhatsApp

Το WhatsApp είναι μία υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων η οποία πωλήθηκε στο Facebook για 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις 19 Φεβρουαρίου 2014. Κατά τη στιγμή της αγοράς, είχε 400 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες και επέτρεπε στους χρήστες να πραγματοποιούν φωνητικές κλήσεις, να μοιράζονται βίντεο, φωτογραφίες και έγγραφα.

Αν και το Facebook δεν ανέφερε ρητά πώς θα δημιουργήσει έσοδα από την εφαρμογή κατά τη στιγμή της αγοράς, κατάφερε να αυξήσει την αξία του σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, ένα πραγματικά μεγάλο νούμερο, αν αναλογιστούμε πως δεν έχει αρκετές πηγές εσόδων σε σχέση με τις υπόλοιπες θυγατρικές εταιρείες της της μητρικής Meta Platforms, Inc.

Oculus VR

Η εξαγορά του Oculus VR και του WhatsApp είχαν μεταξύ τους χρονική διαφορά κάποιων εβδομάδων. Η Oculus VR ιδρύθηκε το 2012 και πουλήθηκε στο Facebook το 2014. Η εταιρεία έχει καθιερωθεί ως μία από τις πιο δημοφιλείς μάρκες σε προϊόντα εικονικής πραγματικότητας, κυρίως χάρη στο δημοφιλές προϊόν ακουστικών της, το Oculus Rift. Το Facebook πλήρωσε 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας.

Παρόλο που αγοράστηκε από το Facebook, η εταιρεία δεν καθιερώθηκε ως θυγατρική, αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα αποκτώντας μία άλλη εταιρεία, την Surreal Vision το 2015, προκειμένου να μπει ακόμη πιο δυναμικά στην αγορά που αποφέρει αρκετά έσοδα.

Επιχειρηματικές αποτυχίες

Κρίση της Cambridge Analytica

Η Cambridge Analytica είναι μια συμβουλευτική εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που κατηγορείται για δόλια λήψη δεδομένων χρηστών από το Facebook πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ. Η εταιρεία, που αναπτύχθηκε το 2013, κατόρθωσε να αποκτήσει πληροφορίες από περισσότερους από 87 εκατομμύρια χρήστες του Facebook χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Η εταιρεία φέρεται να χρησιμοποίησε αυτές τις πληροφορίες για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές μέσω στοχευμένης διαφήμισης, κάτι που τυπικά απαγορεύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αφού όλες οι διαφημίσεις απαιτείται να διεξάγονται με διαφάνεια, κάτι που δεν συνέβη στην προκειμένη περίπτωση.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της παραβίασης δεδομένων, που αποτελεί παράβαση του Νόμου για την Προστασία Δεδομένων του 1998, οδήγησαν την τιμή της μετοχής του Facebook να υποχωρήσει κατά 6% και να υποτιμηθεί η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας κατά 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε μια δημόσια συγγνώμη που ανακοινώθηκε μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου του (το Facebook) είπε: «Δεν είχαμε ακριβή εικόνα για το ποια είναι η ευθύνη μας και αυτό ήταν τεράστιο λάθος. Ήταν δικό μου λάθος …», ανέφερε εν μέρει στη δήλωση του ο Mark zuckerberg.

Η χειραγώγηση του Facebook από τον Zuckerberg

Το Facebook είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Και όπως κάθε άλλη εισηγμένη εταιρεία, θα πρέπει να έχει έναν Διευθύνοντα Σύμβουλο, έναν ανεξάρτητο Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και ιδρυτές επενδυτές. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει στο Facebook. Ο Zuckerberg είναι 3 σε 1, καθώς είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος, ο ιδρυτής και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

Αυτό κάνει μια γιγάντια εταιρεία να στηρίζεται επισφαλώς στην απόφαση ενός μεμονωμένου ατόμου του οποίου το μόνο λάθος μπορεί να κοστίσει στους μετόχους δισεκατομμύρια δολάρια. Ο δισεκατομμυριούχος έχει σταθερά προσκολληθεί στον ηγετικό ρόλο της εταιρείας, χρησιμοποιώντας συχνά τις μετοχές του με πλειοψηφία για να κυριαρχεί σε διαφορετικές απόψεις και φωνές.

Αυτό σημαίνει ότι είναι απλά ανέγγιχτος και οι αποφάσεις του είναι οριστικές.

Το ακανθώδες ζήτημα της ιδιωτικότητας δεδομένων στο Facebook

Λίγο μετά το σκάνδαλο Facebook – Cambridge Analytica, πολυάριθμοι χρήστες, συμπεριλαμβανομένων πολλών κατοίκων των ΗΠΑ, εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων του που οικειοθελώς μοιράζονταν με το Facebook.

Σε μια ακρόαση στη Γερουσία των ΗΠΑ, όπου οι γερουσιαστές υπέβαλαν διάφορες ερωτήσεις στον Διευθύνων Σύμβουλο του Facebook, αναφορικά με την προστασία των δεδομένων των χρηστών από άλλα αδίστακτα άτομα και εταιρείες.

Σε απάντηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος σημείωσε ότι το επιτελείο της εταιρείας του προσπαθούσε να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα δίχτυα ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Και εάν συμβεί ποτέ ένα τέτοιο ατυχές περιστατικό να είναι τουλάχιστον μικρής έκτασης, Ωστόσο αυτό το επιχείρημα, εκ των πραγμάτων, είναι ανόητο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μία εταιρεία αυτού του μεγέθους, γιατί οι μηχανισμοί προστασίας απέναντι σε τέτοιου είδους απάτες δεν πρέπει να περιέχουν κανένα τρωτό σημείο και για κανένα λόγο. Συνεπώς όλες οι δικαιολογίες είναι απλά για κατανάλωση.

Τόσο λεπτό είναι το ζήτημα που κάποια μεμονωμένα άτομα ή ακόμη και ομάδες ανθρώπων έχουν υποβάλει μήνυση εναντίον του Facebook για ζημιές που ανέρχονται σε εκατομμύρια δολάρια. Εννοείται όμως πως αυτές οι νομικές υποθέσεις είναι δύσκολο να κερδηθούν απέναντι σε μία εταιρεία κολοσσό που έχει περισσότερα έσοδα από πολλά κράτη παγκοσμίως.

Ο μισθός του Mark Zuckerberg στο Facebook

Ο διευθύνων σύμβουλος, ο ιδρυτής και ο πρόεδρος της Facebook Inc. λαμβάνει επίσημα ετήσιο μισθό 1 δολάριο (ναι, καλά διαβάσατε, 1 δολάριο ετησίως).

Αυτός ήταν ο βασικός μισθός του ήδη από το 2013. Ωστόσο, οι ετήσιες απολαβές και αποζημιώσεις είναι πολύ περισσότερες στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα διαφόρων ανεξάρτητων οικονομικών ερευνών, οι αποζημιώσεις και τα μπόνους του Ζούκερμπεργκ είναι διαρκώς σε ανοδική τροχιά κατά τα τελευταία χρόνια. Το 2017, η συνολική του αποζημίωση ανήλθε σε 9,1 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό αυξήθηκε κατά 50% το 2018 στα 20 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το ποσό αυξήθηκε κατά 17% το 2019 στα 23,42 εκατομμύρια δολάρια και στη συνέχεια κατά 8% το 2020, κερδίζοντας πάνω από 25,29 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το Forbes, ο Zuckerberg έχει καθαρή περιουσία 120,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και βρίσκεται στην 5η θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο το 2021. Αυτό τον τοποθετεί πίσω από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Microsoft Bill Gates (4ος), τον Bernard Arnault and Family (3ος), τον Elon Musk (2ος) και τον CEO της Amazon, Jeff Bezos, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166