Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ραγδαία αύξηση των πρώτων υλών τα επόμενα έτη

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ραγδαία αύξηση των πρώτων υλών τα επόμενα έτη

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προειδοποιεί ότι θα αυξηθεί απότομα η παγκόσμια κατανάλωση πρώτων υλών, και αναπόφευκτα θα γιγαντωθεί η πίεση προς το περιβάλλον που με τη σειρά του θα επιφέρει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στον πλανήτη, και θα γίνουν αντιληπτές με το πέρασμα των ετών.

Ωστόσο το συγκεκριμένο πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και ταυτόχρονα ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο σε αρκετές χώρες. Εξαιτίας αυτών των ζητημάτων εκτιμάται πως η κατανάλωση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο θα αυξηθεί στα 167 gigaton μέχρι το 2060, από 90 gigaton που είναι σήμερα.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η αυξημένη άντληση και επεξεργασία της ξυλείας, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των μετάλλων και των οικοδομικών υλικών «ενδέχεται να επιδεινώσει τη ρύπανση του αέρα, των υδάτων και των εδαφών και να συμβάλει σημαντικά στην αλλαγή του κλίματος».

Σε έκθεση που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Yokohama της Ιαπωνίας, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων και την παραγωγή σιδήρου, τσιμέντου και άλλων υλικών θα μπορούσαν σχεδόν να διπλασιαστούν σε 50 gigatons ισοδύναμου CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) μέχρι το 2060.

Ωστόσο στην πραγματικότητα το μέγεθος της κατάστασης είναι ακόμη μεγαλύτερο, διότι οι εταιρείες δεν βάζουν όρια στην άντληση των πόρων και των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν για την κατασκευή των προϊόντων τους, και μάλλον δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια αλλαγή στον κοντινό μέλλον αναφορικά με τούτο το ζήτημα, και όπως πάντα οι περισσότερες χώρες του πλανήτη σφυρίζουν αδιάφορα σαν να μην τους ενδιαφέρει για το τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Από την άλλη πλευρά οι ακτιβιστικές οργανώσεις προσπαθούν με νύχια και με δόντια να σταματήσουν αυτήν την ασυδοσία, όμως δεν έχουν τις δυνάμεις να επιβάλλουν τις απόψεις τους και τα επιχειρήματά τους στους αρμόδιους πολιτικούς φορείς.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε αυτόν τον κόσμο κουμάντο κάνουν οι εταιρείες, και δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά η αληθινή διάσταση των πραγμάτων. Μπροστά στο κέρδος και τα συμφέροντα τα πάντα ισοπεδώνονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας