Ο αριθμός των μεγάλων δασικών πυρκαγιών παγκοσμίως θα αυξηθεί απότομα τις επόμενες δεκαετίες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όμως το χειρότερο από όλα είναι ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για τόσο μεγάλης κλίμακας καταστροφές, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ προκειμένου να αφυπνίσει ολόκληρο τον πλανήτη.
Ακόμη και οι πιο φιλόδοξες προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν θα αποτρέψουν τη δραματική αύξηση της συχνότητας των ακραίων δασικών πυρκαγιών, κατέληξε το πόρισμα μιας έκθεσης που ανατέθηκε από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) σε ειδικούς ερευνητές για το κλίμα.
«Μέχρι το τέλος του αιώνα, η πιθανότητα καταστροφικών πυρκαγιών παρόμοια με το Μαύρο Καλοκαίρι του 2019-2020 της Αυστραλίας ή τις τεράστιες πυρκαγιές στην Αρκτική το 2020 θα συμβαίνουν σχεδόν κάθε χρόνο (δηλαδή θα πρόκειται για μία παγιωμένη κατάσταση) που πλέον δεν θα προκαλεί έκπληξη», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη μετατρέπει τις περιοχές σε κλειστά κουτιά που εκεί μέσα συσσωρεύεται όλο και περισσότερη ζέστη, ενώ παράλληλα θα είναι η αιτία για να διεξάγονται ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρότερους, θερμότερους και ξηρότερους ανέμους που μπορούν εύκολα να επιδεινώσουν την εκάστοτε πυρκαγιά σε οποιοδήποτε δάσος του πλανήτη.
Τέτοιες είδους πυρκαγιές δεν είναι εύκολο να τις διαχειριστεί καμία χώρα, ανεξάρτητα αν οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν την πεποίθηση ότι μπορούν να ελέγξουν τέτοιου είδους καταστροφές και να τις θέσουν υπό τον έλεγχο τους προκειμένου να σώσουν το λαό τους. Εν ολίγοις πρέπει να δούμε την αλήθεια κατάματα.
Οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες μπορεί να μαίνονται ανεξέλεγκτες για μέρες ή εβδομάδες, προκαλούν αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα, ειδικά σε ηλικιωμένους και πολύ νέους.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση των ανθρώπων στον καπνό από τις δασικές πυρκαγιές έχει ως αποτέλεσμα, κατά μέσο όρο, περισσότερους από 30.000 θανάτους κάθε χρόνο σε 43 έθνη για τα οποία υπάρχουν καταγεγραμμένα δεδομένα.
Οι οικονομικές ζημιές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής – μια από τις λίγες χώρες που υπολογίζουν αυτό κόστος – κυμαίνονται από 71 έως 348 δισεκατομμύρια δολάρια (63 έως 307 δισεκατομμύρια ευρώ) τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με εκτίμηση που αναφέρεται στην έκθεση.
Οι δασικές πυρκαγιές απειλούν και τα ζώα
Οι μεγάλες πυρκαγιές μπορεί επίσης να είναι καταστροφικές για την άγρια ζωή, ωθώντας ορισμένα απειλούμενα είδη πιο κοντά στο χείλος της εξαφάνισης.
Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια θηλαστικά, ερπετά, πουλιά και βατράχια σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, για παράδειγμα, από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία το 2019-2020, υπολόγισαν οι επιστήμονες.
Οι πυρκαγιές επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή
Οι καύσωνες, οι συνθήκες ξηρασίας και η μειωμένη υγρασία του εδάφους που ενισχύθηκε από την υπερθέρμανση του πλανήτη συνέβαλαν σε πρωτοφανείς πυρκαγιές στις δυτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, την Αυστραλία και τη λεκάνη της Μεσογείου κατά τα τελευταία τρία χρόνια.
Ακόμη και η Αρκτική -που προηγουμένως ήταν σε ανοσία από τις πυρκαγιές- έχει δει μια δραματική αύξηση των πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένων των αποκαλούμενων “πυρκαγιών ζόμπι” που σιγοκαίει κάτω από τη γη καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα προτού ξεσπάσει ξανά στις φλόγες.
Επιπλέον οι πυρκαγιές επιταχύνουν επίσης την κλιματική αλλαγή , τροφοδοτώντας έναν φαύλο κύκλο περισσότερων πυρκαγιών και αύξησης της θερμοκρασίας.
Πέρυσι, τα δάση που τυλίχθηκαν στις φλόγες εξέπεμψαν περισσότερους από 2,5 δισεκατομμύρια τόνους CO2 κάτι που είναι ισοδύναμο με τις ετήσιες εκπομπές της Ινδίας, ανέφερε η Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union’s Copernicus Atmosphere Monitoring Service).
Η έκθεση που συντάχθηκε από 50 κορυφαίους ειδικούς, ζητούσε επανεξέταση του τρόπου αντιμετώπισης του προβλήματος.
«Οι κυβερνητικές αντιδράσεις για την καταπολέμηση των πυρκαγιών είναι πέρα ως πέρα λάθος, και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι επενδύουν πολύτιμους οικονομικούς πόρους σε λάθος μέρη», επενδύοντας στη διαχείριση των πυρκαγιών μόλις ξεκινήσουν και όχι στην πρόληψη και στη μείωση του κινδύνου, δήλωσε η επικεφαλής του ΟΗΕ για το περιβάλλον, Ίνγκερ Άντερσεν. «Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ακραίων δασικών πυρκαγιών με το να είμαστε πιο έτοιμοι και επιβάλλεται να εφαρμοστούν δραστικά μέτρα που θα ισχύουν για όλους τους μήνες του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι».
Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές εκπέμπουν ποσότητα ρεκόρ CO2
Οι πυρκαγιές στη Σιβηρία, τη Βόρεια Αμερική και γύρω από τη Μεσόγειο προκάλεσαν επίπεδα ρεκόρ εκπομπών CO2 το προηγούμενο καλοκαίρι, κάτι που δεν το αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί φορείς, πιστεύοντας ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προέρχεται κυρίως από τα εργοστάσια και τα αυτοκίνητα.
Τα κύματα καύσωνα, οι συνθήκες ξηρασίας και η μειωμένη υγρασία του εδάφους που ενισχύεται από την υπερθέρμανση του πλανήτη έχουν συμβάλει σε άνευ προηγουμένου πυρκαγιές σε τρεις ηπείρους.
Ακόμη και ο Αρκτικός Κύκλος φλέγεται , απελευθερώνοντας περίπου 66 εκατομμύρια τόνους CO2 από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, με σχεδόν ένα δισεκατομμύριο τόνους από τη Ρωσία συνολικά την ίδια περίοδο.
«Αυτά που ξεχώριζαν ως ασυνήθιστα στοιχεία ήταν ο αριθμός των πυρκαγιών, το μέγεθος της περιοχής στην οποία καίγονταν, η ένταση τους, καθώς και η επιμονή τους να μην μπορούν να σβηστούν», δήλωσε ο Mark Parrington, ανώτερος επιστήμονας και ειδικός στις πυρκαγιές στο CAMS.
Για παράδειγμα οι περσινές πυρκαγιές που άρχισαν να μαίνεται σε όλη τη βορειοανατολική Σιβηρία τον Ιούνιο, τελικά άρχισαν να υποχωρούν στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου, δηλαδή για σχεδόν δύο ολόκληρους μήνες συνεχίζονταν η φωτιά, ανέφερε η υπηρεσία παρακολούθησης που βασίζεται σε δορυφόρους.
Ενώ οι δορυφορικές εικόνες δεν μπορούν να αποκαλύψουν πως ξεκινούν αυτές οι πυρκαγιές, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλές από τις φλόγες που ξεκίνησαν πέρυσι στις αρχές του καλοκαιριού πιστεύεται ότι προκλήθηκαν από πυρκαγιές «ζόμπι» που σιγοκαίουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα κάτω από τη γη και στη συνέχεια αναζωπυρώνονται.
Στις δυτικές ΗΠΑ και στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά – όπου σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ που πλησίασαν τους 50 βαθμούς Κελσίου (122 βαθμούς Φαρενάιτ) – οι πυρκαγιές κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις δασών.
Τεράστια νέφη καπνού από τη Σιβηρία και τη Βόρεια Αμερική πέρασαν τον Ατλαντικό, φτάνοντας στη Βρετανία και σε μέρη της Ευρώπης πέρσι τον Αύγουστο.
Εν τω μεταξύ, τα έθνη κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου, βίωσαν ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, που επιδεινώθηκαν από τους επίμονους καύσωνες.
Η ημερήσια ένταση πυρκαγιάς στην Τουρκία έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ σε σύνολο δεδομένων σχεδόν 20 ετών. Άλλες που αντιμετώπισαν τέτοιου είδους καταστροφές ήταν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Αλγερία και η Τυνησία.
Η άνοδος της θερμοκρασίας και η αυξημένη ξηρότητα λόγω της αλλαγής των βροχοπτώσεων δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για πυρκαγιές θάμνων ή δασών .
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) ανέφερε ότι η πενταετία έως το 2020 δεν είχε προηγούμενο, όσον αφορά τις πυρκαγιές, ειδικά στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
«Παγκοσμίως, οι αυξήσεις της θερμοκρασίας και της ξηρασίας έχουν αυξήσει τη διάρκεια των περιόδων πυρκαγιάς και έχουν διπλασιάσει την πιθανή εύφλεκτη περιοχή», κατέληξε η συμβουλευτική επιτροπή της IPCC του ΟΗΕ.