ΑρχικήΨυχαγωγίαΜουσικήE.T. the Extra-Terrestrial (soundtrack)

E.T. the Extra-Terrestrial (soundtrack)

  • Σύνθεση, Εκτέλεση και Παραγωγή Μουσικής: John Williams
  • Κυκλοφορία: MCA Records, 2002
  • Συνολική Διάρκεια: 75 λεπτά
  • Εύρεση CD στην Αγορά: Σχετικά εύκολη
  • Είδος Tαινίας: Φαντασίας

Στην πολύχρονη ιστορία του κινηματογράφου, υπήρξαν πολλά soundtrack που όχι απλά έκαναν καλά τη δουλειά τους εντός της ταινίας αλλά ξεχώρισαν για την υπέροχη μουσική τους και εκτός αυτής. Ένα από αυτά ήταν και το soundtrack της ταινίας E.T. – The Extra Terrestrial. Προϊόν της πάντα αποδοτικής συνεργασίας του συνθέτη John Williams και του σκηνοθέτη Steven Spielberg, αναγνωρίστηκε ως η καλύτερη πρωτότυπη μουσική για ταινία κατά το έτος 1982 κερδίζοντας το αντίστοιχο βραβείο όσκαρ.

Το soundtrack κυκλοφορεί για τρίτη φορά στα δισκοπωλεία παγκοσμίως. Αφορμή ήταν η επανακυκλοφορία της ταινίας στους κινηματογράφους την άνοιξη του 2002 με τη συμπλήρωση 20 ετών από την πρώτη κυκλοφορία. Μετά το 1988, όταν πρωτοκυκλοφόρησε το soundtrack (και είχε διάρκεια 40 λεπτά), ακολούθησε άλλη μια κυκλοφορία το 1996 με μια χορταστική προσθήκη μουσικής που τώρα πια έφτανε τα 71 λεπτά. Με μόλις 4 λεπτά επιπλέον μουσικής, επανακυκλοφορεί για τελευταία φορά.

Για αυτήν την ξεχωριστή επέτειο των 20 ετών του Ε.Τ., η πρεμιέρα της ταινίας στο Los Angeles δεν έμοιαζε με καμία άλλη. Στο χώρο όπου μέχρι πέρυσι γινόταν η απονομή των όσκαρς (Shrine Civic Auditorium), η προβολή της ταινίας συνοδεύτηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης με τον John Williams να διευθύνει τα 88 μέλη της. Με τη μουσική να “ντύνει” ζωντανά τις εικόνες, η εμπειρία θα ήταν σίγουρα ανεπανάληπτη.

Η μουσική της ταινίας E.T. – The Extra Terrestrial έχει πολλά πρόσωπα. Αν και οι χαρακτηριστικές μελωδίες είναι λίγες, παρ’όλα αυτά απλώνονται σε ένα ευρύ πεδίο μεταπτώσεων: ήρεμες, μελωδικές, τρομακτικές, συναισθηματικές, συγκινητικές κτλ. Σε κάθε της εμφάνιση, η μουσική ήταν η άριστη συνοδεία της εικόνας. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει πως η ψυχή του Ε.Τ. ήταν η μουσική του. Ο John Williams ήταν εκείνος που έδωσε υπόσταση και ζωή στην ταινία. Ο John Williams ήταν ο Ε.Τ.

Συνήθως, το πρώτο κομμάτι ενός soundtrack είναι και ένα από τα καλύτερα, ως η εισαγωγή στην οποία ακούγεται το βασικό θέμα. Ωστόσο, ο Ε.Τ. δε θα ακολουθήσει τον κανόνα. Αντιθέτως, θα δείξει όλη του τη μαγεία στα τελευταία κομμάτια. Το συντομότατο “Main Titles” (1) λειτουργεί εισαγωγικά του επόμενου κομματιού αποτελώντας ένα διακριτικό μίγμα απόκοσμων ήχων που δεν προσφέρουν τίποτα στο σύνολο.

Στο επόμενο κομμάτι “Far from Home / E.T. Alone” (2) γίνεται η πρώτη γνωριμία με τους εξωγήινους. Η μουσική που τη συντροφεύει υποδηλώνει την παρουσία των άγνωστων πλασμάτων αλλά και το φόβο του Ε.Τ. που μένει μόνος σε ένα ξένο πλανήτη. Παράλληλα, έχουμε και την παρουσίαση της βασικής μουσικής γλώσσας που επιλέγει να χρησιμοποιήσει ο συνθέτης.

Στη συνέχεια, τα επόμενα κομμάτια αποτελούν πρόσφορο έδαφος για πειραματισμούς, καθώς η μουσική εξελίσσεται μέχρι να πάρει την ολοκληρωμένη μορφή της στα δύο τελευταία κομμάτια. Το συναισθηματικό δέσιμο του μικρού Elliott και του Ε.Τ. χτίζεται βήμα προς βήμα μουσικά.

Ο ακροατής – θεατής ακούει τμηματικά και σε διάφορες παραλλαγές τις κύριες μουσικές ιδέες του συνθέτη και μόνο στο τέλος του soundtrack τις συναντά ολοκληρωμένες. Υπάρχουν αποσπασματικές νύξεις των ίδιων θεμάτων άλλοτε με πιο αργό ρυθμό, άλλοτε με πιο γρήγορο, πιο τρομακτικό, πιο συναισθηματικό κτλ. Φυσικά, αυτό βοηθάει τα μέγιστα εντός της ταινίας γιατί αποτελεί την πιο αποτελεσματική μουσική αφήγηση.

Όμως, πλήττει την ακουστικότητα του soundtrack, καθώς η επανάληψη έρχεται στην επιφάνεια και δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί. Αν συνυπολογίσει κανείς μάλιστα και μερικά κομμάτια των οποίων η παρουσία κρίνεται αδιανόητη, με πιο κραυγαλέο παράδειγμα το “Main Titles” (1), τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για την απόλυτη μουσική εμπειρία.

Ενώ πολλοί θα είχαν αρκετούς λόγους να μην είναι ενθουσιασμένοι από το soundtrack μέχρι και το κομμάτι “E.T. is Alive” (19), τα πράγματα αλλάζουν παρακάτω. Όταν φθάσετε στο τέλος του soundtrack δε θα έχετε άλλη επιλογή πέραν του ενθουσιασμού! Το διάρκειας μόλις… 15 λεπτών κομμάτι “Escape / Chase / Saying Goodbye” (20) ξεχωρίζει ως το ωραιότερο σε αυτό το soundtrack και συγκεντρώνει στην πιο πλήρη μορφή της τη βασική μουσική γλώσσα της ταινίας. Πρόκειται για ένα από τα πιο συναρπαστικά κομμάτια που έχει συνθέσει ο John Williams! Ένα μουσικό ταξίδι με ένα και μόνο προορισμό: τη μαγεία. Προσέξτε το χαρακτηριστικό κλείσιμο του κομματιού… είναι ένα απο τα πιο μνημειώδη που έχουν ηχήσει σε σκοτεινή αίθουσα.

Τα 15 τελευταία μουσικά λεπτά της ταινίας (“Escape / Chase / Saying Goodbye”) αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς μιας και η διαδικασία σύνθεσής τους υπήρξε πρωτοφανής. Η δημιουργία τους ήταν μια πρόκληση. Η ταινία πλησιάζει στο τέλος της και η φυγή των μικρών πρωταγωνιστών με τα ποδήλατά τους για τη σωτηρία του Ε.Τ. έχει ξεκινήσει.

Οι σκηνές που ακολουθούν συνοδεύονται από μουσική πολύ δύσκολης σύνθεσης και εκτέλεσης, όπως έχει πει ο ίδιος ο συνθέτης. Για να τον διευκολύνει λοιπόν ο σκηνοθέτης Steven Spielberg, του πρότεινε να ολοκληρώσει τα 15 τελευταία λεπτά μουσικής χωρίς να υπολογίζει καθόλου την ταινία, ώστε η μουσική να αποκτήσει τη δυναμική που χρειαζόταν. Και έτσι έγινε. Με τη μουσική να έχει βρει το φυσικό της ρυθμό, η ταινία είχε πλέον την καλύτερη δυνατή μουσική σύνθεση.

Με το σκεπτικό πως η μουσική ακολουθεί πιστά την εικόνα της ταινίας, το γεγονός αυτό ήταν κάτι σπάνιο και εξαιρετικά ασυνήθιστο για τα δεδομένα μιας ηχογράφησης. Με μερικές αλλαγές στο μοντάζ, η ταινία είχε την πλέον ταιριαστή μουσική συνοδεία που έδινε την αίσθηση της δραματικής ολοκλήρωσης των πρωταγωνιστών.

Το τελευταίο κομμάτι “End Credits” (21) ξεκινάει με μια πολύ μελωδική επανάληψη της κύριας μελωδίας στο πιάνο πριν αναλάβει ξανά την πρωτοβουλία η ορχήστρα. Έτσι, ολοκληρώνεται μια μουσική διαδρομή που αναμένεται να σας εκπλήξει όσον αφορά τις μουσικές τις επιδόσεις. Το πιο πιθανό είναι πως οι επαναλήψεις θα σας κουράσουν. Από την άλλη, τα δύο τελευταία κομμάτια από μόνα τους αρκούν για να βάλετε τη μουσική του Ε.Τ. στις επιλογές σας.

E.T. the Extra-Terrestrial (soundtrack)

  1. Main Titles (1:06)
  2. Far from Home / E.T. Alone (6:46)
  3. Bait for E.T. (1:44)
  4. Meeting E.T. (2:05)
  5. E.T.’s New Home (1:38)
  6. The Beginning of a Friendship (3:02)
  7. Toys (2:43)
  8. “I’m Keeping Him” (2:18)
  9. E.T.’s Powers (2:42)
  10. E.T. And Elliot Get Drunk (2:54)
  11. Frogs (2:10)
  12. At Home (5:37)
  13. The Magic Of Halloween (2:52)
  14. Sending The Signal (3:56)
  15. Searching For E.T. (4:16)
  16. Invading Elliot’s House (2:21)
  17. E.T. Is Dying (2:19)
  18. Losing E.T. (2:02)
  19. E.T. Is Alive! (4:06)
  20. Escape / Chase / Saying Goodbye (15:01)
  21. End Credits (3:49)
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166