Ο πληθυσμός της πόλης διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στα πρότυπα μετανάστευσης.
Οι άνθρωποι που ζουν σε πόλεις με μικρότερο πληθυσμό είναι πιο πιθανό να μεταναστεύσουν από ό, τι εκείνοι των μεγαλύτερων πόλεων, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του UCL.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE , εξέτασε τα πρότυπα εσωτερικής μετανάστευσης σε όλες τις ΗΠΑ, διαπιστώνοντας ότι το μέγεθος των πόλεων βάσει πληθυσμού διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη συμπεριφορά των ανθρώπων που μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο.
Οι κάτοικοι των μικρότερων πόλεων – λιγότερων από 100.000 κατοίκων – έχουν διπλάσιες πιθανότητες να μεταναστεύσουν από ό,τι εκείνοι που ζουν σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων. Προφανώς γιατί εκεί υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες στον επαγγελματικό τομέα.
Οι άνθρωποι που ζουν ήδη σε μεγαλύτερες πόλεις είναι λιγότερο πιθανό να μεταναστεύσουν, αλλά όταν το κάνουν, είναι πιο πιθανό να μετακινηθούν σε μεγάλες πόλεις παρόμοιου μεγέθους.
Ο επικεφαλής ερευνητής της συγκεκριμένης μελέτης, ο Rafael Prieto Curiel από το UCL δήλωσε: «Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στις μελλοντικές πολιτικές που θα εφαρμόσουν οι χώρες, καθώς οι κυβερνήσεις μπορούν να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το πού οι πολίτες είναι πιθανό να μετακινηθούν εντός των συνόρων, ακόμη από και προς τη χώρα τους».
Ο Rafael Prieto Curiel επισήμανε: «Οι μετανάστες συμβάλλουν στην ευημερία του προορισμού τους της εκάστοτε χώρας, αφού προφανώς είναι άτομα με δεξιότητες ανεξάρτητου μορφωτικού επιπέδου, αλλά η μετανάστευση απαιτεί πολιτικές ένταξης και συστήματα κοινωνικής υποστήριξης που θα επιτρέψουν στους νεοεισερχόμενους να εγκατασταθούν σε ένα νέο περιβάλλον και συνεπώς να συμβάλουν πλήρως σε τοπικό επίπεδο».
Η διασφάλιση ότι οι νεοεισερχόμενοι μπορούν να εγκατασταθούν σε μια νέα περιοχή και να συνεισφέρουν με τις δεξιότητές και την εμπειρογνωμοσύνη τους μπορεί να είναι σημαντική για την καταπολέμηση θεμάτων όπως ο φυλετικός ρατσισμός, η ανισότητα και η μοναξιά.
Ο καθηγητής Steven Bishop, μέλος της έρευνας από το UCL δήλωσε: «Το νέο μοντέλο που έχουμε εφαρμόσει στην έρευνά μας δεν έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για τον εντοπισμό των μεταναστευτικών μοτίβων και εφαρμόζει έναν μαθηματικό τύπο στα μεταναστευτικά πρότυπα σε σχέση με το μέγεθος της πόλης.
Ο Steven Bishop πρόσθεσε: «Το μοντέλο που δημιουργήσαμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ακριβέστερη πρόβλεψη της μετακίνησης του πληθυσμού, καθώς διορθώνει τις προκαταλήψεις που εμφανίζονται σε άλλες μεθόδους. Αυτό είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στοιχείο, καθοδηγούμενο από δεδομένα ανάπτυξης που αποκαλύπτουν πώς οι κοινότητες και οι περιοχές θα αναπτυχθούν στο μέλλον».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα ξεκινούσαν από τους 50.000 κατοίκους και έφταναν μέχρι τα 20 εκατομμύρια που είναι η μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διεθνής μετανάστευση ακολουθεί ένα διαφορετικό πρότυπο, αφού τα άτομα είναι πιο πιθανό να κατευθυνθούν σε μια μεγάλη πόλη όπου είναι πιθανότερο να βρουν δουλειά, στέγαση ή να συναντήσουν ανθρώπους με ίδια κουλτούρα. Ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν πως πρέπει να αποκτηθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση των διεθνών μεταναστών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επέκταση αυτού του έργου.
Όμως είναι γεγονός πως έγινε εξαιρετική δουλειά από την επιστημονική ομάδα που είναι σίγουρο πως θα βοηθήσει και τις μελλοντικές έρευνες, οι οποίες σίγουρα θα στηριχθούν σε αυτά τα ευρήματα για να προβούν σε ασφαλέστερα συμπεράσματα και προβλέψεις.