Πειράματα με λέιζερ ρίχνουν φως στον πυρήνα της Γης

Πειράματα με λέιζερ ρίχνουν φως στον πυρήνα της Γης

Πειράματα με λέιζερ ρίχνουν φως στον πυρήνα της Γης.

Τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατανόηση του πώς σχηματίστηκε η Γη σε διάστημα περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Θα μπορούσαν επίσης να ρίξουν φως στη θεμελιώδη φύση του αζώτου, ένα από τα πιο άφθονα στοιχεία της ατμόσφαιρας στον πλανήτη γη.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών πραγματοποίησε εξεζητημένα πειράματα για την αναπαραγωγή συνθηκών στον πυρήνα της Γης.

Χρησιμοποιώντας δέσμες λέιζερ υψηλής ενέργειας και οπτικούς αισθητήρες, κατάφεραν να παρατηρήσουν πώς συμπεριφέρθηκαν τα δείγματα αζώτου, σε περισσότερο από 1 εκατομμύριο φορές, σε κανονική ατμοσφαιρική πίεση και σε θερμοκρασίες πάνω από 3.000 βαθμούς Κελσίου.

Οι παρατηρήσεις τους επιβεβαίωσαν ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες, το άζωτο υπάρχει ως υγρό μέταλλο.

Τα ευρήματα δίνουν στους επιστήμονες πολύτιμες πληροφορίες για το πώς συμπεριφέρεται το άζωτο σε ακραίες συνθήκες, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατανόηση του πώς σχηματίσθηκαν οι πλανήτες.

Μπορεί να βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί η Γη είναι ο μόνος πλανήτης που είναι γνωστός ότι έχει στην ατμόσφαιρά του άφθονο άζωτο – όπου υπάρχει ως αέριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, το άζωτο στον αέρα θα μπορούσε να βγαίνει μέσα από τα βάθη της γης και θα μπορούσε να αναμιχθεί με άλλά υγρά μέταλλα.

Επίσης τα ευρήματα της έρευνας ρίχνουν φως στο πώς εξελίχθηκε η ατμόσφαιρα του πλανήτη και πώς μπορεί να αναπτυχθεί στο μέλλον.

Η μελέτη τους, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου με ερευνητές από την Κίνα και τις ΗΠΑ, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications. Υποστηρίχθηκε από το Συμβούλιο Έρευνας Μηχανικών και Φυσικών Επιστημών και από το Βρετανικό Συμβούλιο.

Ο Δρ Stewart McWilliams, από τη Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Η ατμόσφαιρα της Γης είναι ο μόνος από όλους τους πλανήτες όπου το άζωτο είναι το κύριο συστατικό – σε μεγαλύτερες ποσότητες από το οξυγόνο. Επιπλέον καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό το άζωτο θα μπορούσε να προέρχεται βαθιά μέσα από τον πλανήτη γη».

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα είναι μία πρωτοποριακή τακτική που ανοίγει νέους ορίζοντες στην ανακάλυψη περισσότερων στοιχείων αναφορικά με αυτό το ζήτημα, και αναμφισβήτητα θα καταστεί ορόσημο για τους μελλοντικούς επιστήμονες, δίνοντας τους περισσότερα εφόδια για να διεξάγουν πιο εμπεριστατωμένες μελέτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας