Ο πληθυσμός των Ασιατικών λιονταριών απειλείται με εξαφάνιση στην Ινδία, υπάρχουν μόνο 600.
Το Ασιατικό λιοντάρι, το οποίο ζει αποκλειστικά και μόνο σε ένα δάσος στην Ινδία, έει βρίσκεται στα όρια της εξαφάνισης με πληθυσμό που φτάνει μόλις τα 600, σύμφωνα με Υπουργό της Ινδίας, που πραγματοποιεί εδώ και χρόνια μία μεγάλη εκστρατεία διατήρησης αυτού του σπάνιου είδους.
Το συγκεκριμένο είδος του λιονταριού, το οποίο κάποτε είχε περάσει από τη νοτιοδυτική Ασία, στη σημερινή τοποθεσία στο Εθνικό Πάρκο Gir Forest National Park το οποίο εκτείνεται σε μία έκταση των 1.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων (Gord), απειλείται λόγω του παράνομου κυνηγιού και της ανθρώπινης καταπάτησης στο βιότοπο όπου και ζουν.
Μια πρόσφατη ανεπίσημη αρίθμηση διαπίστωσε ότι υπάρχουν μόνο 600 λιοντάρια στην περιοχή, από 523 σε μια απογραφή που είχε γίνει το 2015, δήλωσε ο κυβερνήτης της ομόσπονδης πολιτείας υπουργός του Γκουτζαράτ. ο Βιγιέ Ρουμπάνι.
«Οι προσπάθειές μας για τη για την προστασία των λιονταριών με την υποστήριξη των τοπικών πληθυσμών έχει αποδώσει καλά αποτελέσματα. Ο αριθμός των λιονταριών που βρίσκονται τώρα στο Γκουτζαράτ έχει φτάσει τα 600», πρόσθεσε ο Ρουμπάνι.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 θεωρήθηκε ότι επιβίωσαν μόνο 180 ασιατικά λιοντάρια από τη λαθροθηρία, αλλά το 2008, όταν διαπιστώθηκε η βελτίωση των αριθμών ώθησε τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας προς αυτό το είδος, και πλέον αποφάσισε πως δεν θα παραμείνει άλλο άπραγη απέναντι σε αυτό το φαινόμενο.
Ο πληθυσμός αυξάνεται (ιδίως αυτή την περίοδο) κατά περίπου 2% ετησίως, σύμφωνα με τον AP Singh, ένας τοπικός ακτιβιστής της άγριας ζωής.
Ο Priyavrat Gadhvi, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της άγριας ζωής στο Γκουτζαράτ, ίδρυσε δυναμικά προγράμματα διατήρησης του ασιατικού λιονταριού, με καλά εκπαιδευμένο προσωπικό και κτηνιάτρους, καθώς λαμβάνει και την έμπρακτη βοήθεια από τους αγρότες για την ανάκαμψη των αριθμών.
«Υπάρχει τεράστια υποστήριξη από τον τοπικό πληθυσμό του Γκουτζαράτ, παρόλο που τα λιοντάρια επιτίθενται συχνά στα βοοειδή τους, ωστόσο οφείλουμε να ομολογήσουμε πως αυτοί οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ανεκτικοί, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης και το εξειδικευμένο προσωπικό, η ζημιά μετριάζεται», δήλωσε ο Priyavrat Gadhvi.