ΑρχικήΕιδήσειςΟ Stephen Hawking προειδοποιεί ότι το AI θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους

Ο Stephen Hawking προειδοποιεί ότι το AI θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους

Ο Stephen Hawking προειδοποιεί ότι το AI θα μπορούσε να αντικαταστήσει εντελώς τους ανθρώπους και να δημιουργήσει μια νέα μορφή ζωής.

Ο γνωστός και καταξιωμένος καθηγητής φυσικής Stephen Hawking εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, προειδοποιώντας ότι μία μέρα κάποιο άτομο μπορεί να δημιουργήσει ένα ανώτερο AI που θα μπορούσε να ξεπεράσει τους ανθρώπους και ενδεχομένως να τους αντικαταστήσει εντελώς σε διάφορες θέσεις εργασίας. Σε μια συνέντευξη του, ο Hawking δήλωσε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια “νέα μορφή ζωής”.

«Φοβάμαι ότι το AI μπορεί να αντικαταστήσει τους ανθρώπους συνολικά», δήλωσε ο Hawking στο Wired, σύμφωνα με μια έκθεση στο Cambridge News . «Όπως μερικοί άνθρωποι φτιάχνουν ιούς υπολογιστών, κάποτε κάποιος θα σχεδιάσει το AI που θα βελτιώνει δραστικά τις δραστηριότητες ή τις διαδικασίες, και θα είναι κάτι που θα χαρακτηρίζεται ως μια νέα μορφή ζωής που τότε οι άνθρωποι δεν θα έχουν καμία αξία».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Hawking προειδοποίησε για την ταχεία ανάπτυξη του ΑΙ και τον πιθανό του κίνδυνο για την ανθρωπότητα.

Κατά την έναρξη μιας εκδήλωσης στο Πανεπιστημίου του Cambridge για το μέλλον της νοημοσύνης τον περασμένο Οκτώβριο, ο Hawking δήλωσε ότι η άνοδος του ισχυρού AI θα είναι «το καλύτερο ή το χειρότερο πράγμα που θα έχει συμβεί ποτέ στην ανθρωπότητα» .

“Πιστεύω ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του τι μπορεί να επιτευχθεί με έναν βιολογικό εγκέφαλο και τι μπορεί να επιτευχθεί με έναν υπολογιστή. Συνεπώς, οι υπολογιστές μπορούν, θεωρητικά, να μιμηθούν την ανθρώπινη νοημοσύνη – και να την υπερβούν”, είπε ο Hawking, σημειώνοντας ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για καλό σκοπό, όπως για την εξάλειψη των ασθενειών, της φτώχειας και της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ισχυρών αυτόνομων όπλων ή “νέων τρόπων για τους λίγους, με την προοπτική να καταπιέζουν τους πολλούς”.

“Η επιτυχία στη δημιουργία του AI θα μπορούσε να καταστεί ως το μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία του πολιτισμού μας”, δήλωσε ο Hawking το 2016. “Αλλά θα μπορούσε να είναι και οι τελευταίες μας στιγμές σαν οντότητα – εκτός αν μάθουμε να αποφεύγουμε τους κινδύνους.

«Πρόσφατα σημαντικά ορόσημα, όπως τα αυτοκίνητα με αυτόματο πιλότο ή ο υπολογιστής που κερδίζει οποιονδήποτε σκακιστή, είναι σημάδια του τι πρόκειται να έρθει … Είναι γεγονός πως ρίχνονται τεράστια ποσά επενδύσεων σε αυτή την τεχνολογία, και κανείς δεν ξέρει τι θα μας ξημερώσει τις επόμενες δεκαετίες».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και του SpaceX, ο Elon Musk, και εκείνος έχει εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες για το AI , χαρακτηρίζοντάς τον ως «θεμελιώδη και υπαρξιακό κίνδυνο για την ανθρωπότητα». Πρόσφατα μίλησε εναντίον του πρώην υπαλλήλου της Uber Anthony Levandowski, ο οποίος προφανώς ίδρυσε μια μη κερδοσκοπική θρησκευτική οργάνωση που ζήτησε τη δημιουργία μιας “θεότητας” που βασίζεται στο AI .

Ο Levandowski , ο κύριος μηχανικός στο επίκεντρο της δίκης Uber-Waymo σχετικά με την αυτοκαταστροφική τεχνολογία, υπέβαλε αίτηση τον Σεπτέμβριο του 2015, για να δημιουργήσει τη « θρησκεία του μέλλοντος», η οποία επιδιώκει να «συμβάλει στην κοινωνία» μέσω της ” κατανόησης και λατρείας της Θεότητας “.

Σε ένα tweet την περασμένη εβδομάδα, ο Musk είπε ότι ο Levandowski θα πρέπει να είναι “στη λίστα των ανθρώπων που δεν θα πρέπει * να * επιτρέπεται να αναπτύξουν ψηφιακή υπερ-νοημοσύνη».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166