Ο στρατός των ΗΠΑ σκοπεύει να στρατολογήσει δελφίνια κατάσκοπους

Ο στρατός των ΗΠΑ σκοπεύει να στρατολογήσει δελφίνια κατάσκοπους

Ο στρατός των ΗΠΑ σκοπεύει να στρατολογήσει δελφίνια κατάσκοπους για την παρακολούθηση των υποβρυχίων του εχθρού.

Ο στρατός των ΗΠΑ θέλει να στρατολογήσει θαλάσσια πλάσματα, όπως ψάρια, θηλαστικά και άλλους οργανισμούς για να κατασκοπεύουν τα εχθρικά υποβρύχια. Ο ερευνητικός βραχίονας του Πενταγώνου, ο οργανισμός Defense Advanced Research Projects (Darpa), ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα στις αρχές αυτού του μήνα που θα επικεντρωθεί σε αυτήν την περίεργη μεθοδολογία

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα φέρει την ονομασία Persistent Aquatic Living Sensors (PALS), και θα έχει ως στόχο να αξιοποιήσει τις “φυσικές δυνατότητες ανίχνευσης” των θαλάσσιων όντων για την παρακολούθηση των ναυτικών δραστηριοτήτων των αντιπάλων.

Το πρόγραμμα που θα βρίσκεται κάτω από την επίβλεψη της Darpa θα μελετήσει τόσο τα φυσικά, όσο και τα τροποποιημένα θαλάσσια πλάσματα για να καθορίσει ποια από αυτά μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα τέτοιου είδους υβριδικά συστήματα αισθητήρων. Το PALS θα αναλύσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο τα πλάσματα της θάλασσας αποκρίνονται στην κίνηση των επανδρωμένων και μη επανδρωμένων υποβρυχίων σκαφών.

Παρόλο που το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χρησιμοποιεί ήδη εκπαιδευμένα θαλάσσια λιοντάρια και δελφίνια για να βοηθήσει στην ανίχνευση των εχθρικών σκαφών και άλλων αντικειμένων στο βυθό του ωκεανού, το νέο πρόγραμμα της Darpa αναμένεται να είναι πιο εξελιγμένο με εξειδικευμένες δυνατότητες.

«Η τρέχουσα προσέγγιση του Ναυτικού του ΝΑΤΟ για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των υποβρυχίων σκαφών παρομοιάζει κατά κάποιο τρόπο το νέο πρόγραμμα και βρίσκεται διαρκώς σε εντατική χρήση. Ωστόσο, η ικανότητα του χρησιμοποιείται κυρίως σε τακτικό επίπεδο για την προστασία στοιχείων υψηλής αξίας, όπως οι αερομεταφορείς και λιγότερο σε στρατηγική επίπεδο», δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος PALS , ο Lori Adornato. «Εάν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τις εγγενείς ικανότητες ανίχνευσης ζωντανών οργανισμών που είναι πανταχού παρόντες στους ωκεανούς, τότε θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε την ικανότητά μας να παρακολουθούμε τη δραστηριότητα των αντιπάλων με ιδιαίτερα διακριτικό τρόπο, επίμονα και με αρκετή ακρίβεια για να χαρακτηρίσουμε το μέγεθος και τον τύπο των αντιπάλων».

Σύμφωνα με την Darpa, εκτός από τα παραπάνω σπουδαία χαρακτηριστικά, τα νέα συστήματα των αισθητήρων είναι δομημένα γύρω από ζωντανούς οργανισμούς που θα μπορούσαν επίσης να προσφέρουν στον αμερικανικό στρατό πολυάριθμα πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, τα πλάσματα της θάλασσας αυτοαναπαράγονται και είναι ικανά να επιβιώσουν σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες της θαλάσσιας ζωής. Με άλλα λόγια, ο στρατός θα μπορούσε να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα που θα απαιτούνταν για την συντήρηση των συμβατικών μηχανημάτων.

«Η εξέλιξη της θαλάσσιας ζωής έχει δώσει στους θαλάσσιους οργανισμούς τη δυνατότητα να αντιληφθούν διάφορα ερεθίσματα σε όλους τους τομείς -όπως η αφή, η ακουστική, η μαγνητική, τα χημικά και τα οπτικά ερεθίσματα», υπογράμμισε ο Adornato. «Ακόμη και το ακραίο χαμηλό φως δεν αποτελεί εμπόδιο για τους οργανισμούς που εξελίχθηκαν για να κυνηγήσουν και να δραστηριοποιηθούν στο σκοτάδι».

«Το ιδανικό σενάριο για το PALS είναι να εκμεταλλευτούμε ένα ευρύ φάσμα θαλάσσιων οργανισμών, χωρίς να χρειάζεται να τα εκπαιδεύουμε, να τα στεγάσουμε ή να τα τροποποιήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο, πράγμα που θα ανοίξει αυτό το είδος των αισθήσεων σε πολλούς τεχνολογικούς κλάδους», πρόσθεσε ο Adornato.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας