Ωδή στα σκληρά καρύδια

Ωδή στα σκληρά καρύδια

Σχεδόν κάθε τροφή έχει πίσω της μια τεράστια ιστορία γεμάτη απαγορεύσεις και, πάνω από όλα, αρκετό σεξ. Δεν θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό για τα ξηροκάρπια, έστω και χωρίς παρελκόμενα.

Από την εποχή του Αδάμ και της Εύας, οι οποίοι αφού δάγκωσαν το μήλο, συνέχισαν με αρκετό σεξ, η σχέση των δύο (σεξ – τροφή) έχει καθορίσει τη σύγχρονη σκέψη. Κάπως έτσι ξεκίνησαν και οι διάφορες απαγορεύσεις που αφορούν την τροφή και οι ξηροί καρποί πέρασαν από την παρανομία στη νομιμότητα δεκάδες φορές, ενώ παροιμιώδης είναι η σχέση τους με την αντρική γονιμότητα.

Είναι χαρακτηριστική η συμμετοχή του κουκουναρόσπορου στο πιο συμβολικό γεύμα στην Ιστορία, στο σπίτι του διαπλεκόμενου στα κοινωνικά της πόλης Τριμάλχιου στη Ρώμη την 1η Απριλίου του 76 μ.Χ., όπου το βασικό ορεκτικό ήταν ποσέ αβγά με σάλτσα από κουκουνάρι ή, όπως έγραφε το μενού της εποχής, Ovis Apalis. Σύμφωνα με τον Απίκιο (όχι τον Γιάννη Ευσταθιάδη, αλλά το γνωστό συνταγογράφο της εποχής), η προετοιμασία του πιάτου ήταν σχετικά απλή: Μαρινάριζες τα κουκουνάρια σε ξίδι κόκκινου κρασιού για περίπου 4 ώρες και μετά τα έλιωνες σε γουδί με την προσθήκη μικρής ποσότητας μελιού, πιπεριού και μερικών φύλλων από σέλινο. Τοποθετούσες τη σάλτσα πάνω από τα αβγά και σερβίριζες αυτούς που οι χριστιανοί της εποχής θεωρούσαν καταδικασμένους σε «ζωή στην Κόλαση». Την ίδια αντίληψη, όμως, απέναντι στις «βρόμικες» ιδιότητες των ξηρών καρπών ανέπτυξαν μεγάλα κομμάτια της μουσουλμανικής θρησκείας –όπου οι ξηροί καρποί είναι haram (απαγορευμένοι)– καθώς και του ιουδαϊσμού.

Κάποτε αντίθετοι με το διατροφικό καθωσπρεπισμό, σήμερα συνώνυμο των super foods, οι ξηροί καρποί έχουν περάσει πάμπολλα.

Ακόμη και σήμερα, οι ξηροί καρποί είναι συνυφασμένοι με πολλές πρακτικές που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δημιουργούν τριγμούς στους κοινωνικούς κώδικες διατροφής. Οι ξηροί καρποί συνοδεύουν το αλκοόλ, καταναλώνονται κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων ή ζεστοί με μπόλικο αλάτι σε καλοκαιρινούς κινηματογράφους. Στην Αγγλία, δε, ένα από τα πιο πετυχημένα αντρικά/εφηβικά περιοδικά τιτλοφορείται Nuts!

Στη δεκαετία του ’60, η εισαγωγή πολλών ειδών ξηρών καρπών από μέρη εξωτικά στη Δύση και η gourmet προσέγγιση στην πώλησή τους τούς μετέτρεψε ως διά μαγείας σε απόλυτο στοιχείο νεοπλουτισμού: Στο βιβλίο της Μπέτι Κρόκερ Picture Cook Βook (πρώτη έκδοση 1950), που έμαθε τις Αμερικανίδες και στη συνέχεια τις Αγγλίδες νοικοκυρές να μαγειρεύουν, οι ξηροί καρποί εμφανίζονται σε διάφορες μορφές στις μισές συνταγές, ενώ η ίδια προτείνει «να ρίχνουμε» συχνά πυκνά και «λίγους ξηρούς καρπούς για γκλαμουριά».

Τα τελευταία χρόνια, η απενοχοποίηση των ξηρών καρπών συνοδεύτηκε από την ανάπτυξη κινημάτων όπως οι vegetarians. Από συνοδευτικά του μπαρ και του καναπέ, οι ξηροί καρποί έγιναν καρποί ζωής και ένα από τα σύγχρονα super foods. Είναι το απόλυτο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής, ιδιαίτερα για τους άντρες –παράπλευρη απώλεια το ότι συγκαταλέγονται στα αλλεργιογόνα. Οποιαδήποτε συσχέτιση με την αμαρτία μάλλον θα ήταν αδόκιμη…

Προηγούμενο άρθροΦτιάξε burger στο σπίτι, με παραδοσιακό τρόπο
Επόμενο άρθροΗ αποθέωση της υπαίθρου
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας