ΑρχικήΕιδήσειςΟι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έδωσαν τεράστια ώθηση στην παγκόσμια αγορά

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έδωσαν τεράστια ώθηση στην παγκόσμια αγορά

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έδωσαν τεράστια ώθηση στην παγκόσμια αγορά.

Μια σημαντική μείωση του κόστους εγκατάστασης ηλιακής και αιολικής ενέργειας κατά την τελευταία δεκαετία αναμφισβήτητα διασφάλισε τη βιώσιμη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλες τις μεγάλες αγορές, με πολύ λιγότερη εξάρτηση από κυβερνητικά κίνητρα, σύμφωνα με νέα αξιολόγηση της ενεργειακής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με την πρόσφατη αξιολόγηση του κλάδου, η Fitch Rating δήλωσε ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την πρόοδο των τεχνολογιών αποθήκευσης που θα στηρίξουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανάπτυξη συστημάτων αυτοκατανάλωσης, της τοπικής διανομής και την απόκλιση των τάσεων της ζήτησης μεταξύ αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων αγορών με σημαντική μείωση του κόστους των έργων.

Η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ η παγκόσμια εγκατεστημένη ανανεώσιμη παραγωγική ικανότητα είχε αυξηθεί κατά έξι φορές σε 770GW μέχρι τα τέλη του 2016, σημειώνει η υπηρεσία αξιολόγησης.

“Η αύξηση αυτή δεν θα είχε συμβεί χωρίς κυβερνητικές επιχορηγήσεις και άλλα κίνητρα που συνέβαλαν στη δημιουργία μιας ενεργού βιομηχανίας, αν και είναι γεγονός πως υπήρξαν πολλές αψιμαχίες μεταξύ των εταίρων. Αλλά οι ανανεώσιμες πηγές αρχίζουν τώρα να επιτυγχάνουν την ισοτιμία των τιμών των δικτύων, την κανονική τιμολόγηση και την παροχή κινήτρων σε ορισμένες χώρες”, σημείωσε η υπηρεσία αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον Fitch, τέτοιες τάσεις δείχνουν ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γίνεται πλέον αυτοσυντηρούμενη και ότι το Αμερικανικό σχέδιο αποχώρησης από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή δεν θα επηρεάσει την ανάπτυξη του τομέα.

“Αναμένουμε ότι η συνεχιζόμενη αύξηση της απόδοσης και το κόστος θα βελτιώσουν την αλλαγή αυτή. Οι βελτιώσεις στην τεχνολογία αποθήκευσης μπαταριών θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στον ρυθμό ανάπτυξης κατά την επόμενη δεκαετία, ανακουφίζοντας τα εγγενή προβλήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”.

Οι καλύτερες επιλογές αποθήκευσης θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν τα μοντέλα διανομής των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, για παράδειγμα μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης των ηλιακών συλλεκτών στις οροφές των κτιρίων και των σπιτιών. Σε ορισμένες τοποθεσίες, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κίνηση προς τοπικά κατανεμημένα συστήματα.

“Η αυτοπαραγωγή θα μπορούσε να διευκολύνει την παύση λειτουργίας κάποιων προβληματικών παραδοσιακών πηγών ενέργειας και την περαιτέρω αποκέντρωση της διανομής ενέργειας. Ωστόσο, δεν αναμένουμε ότι η αυτοπαραγωγή θα είναι καθολικά εφικτή · διότι είναι δύσκολο να εργαστούμε σε βαριά αστικοποιημένες περιοχές, τουλάχιστον σε ορισμένα κεντρικά συστήματα παραγωγής, κατά την άποψή μας”, σημειώνει ο Fitch.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τάσεις της ζήτησης ενδέχεται να ακολουθήσουν δύο ξεχωριστές διαδρομές κατά την επόμενη δεκαετία.

“Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις αναπτυσσόμενες αγορές θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς οι χώρες αυτές καλύπτουν την κατανάλωση ενέργειας κατά κεφαλήν των ανεπτυγμένων αγορών, αλλά αναμένουμε ότι η τάση στις ανεπτυγμένες αγορές ενδεχομένως να αυξηθεί ελαφρά, ανάλογα με το επίπεδο ζήτησης ενέργειας των ηλεκτρικών οχημάτων σε αυτές τις αγορές. ”

Σύμφωνα με τον Fitch, οι πιο ενοχλητικές αλλαγές είναι πιθανό να προέλθουν από την πρόοδο της τεχνολογίας και με την ταχύτητα την οποία συμβαίνουν και ενδέχεται να είναι επιζήμιες υπό ορισμένες συνθήκες. “Γεγονότα που αλλάζουν το παιχνίδι, όπως εκείνα που προκαλούνται από γεωπολιτικούς παράγοντες ή σημαντικά γεγονότα κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την ενεργειακή βιομηχανία”, κατέληξε η αξιολόγηση.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166