Προς τα τέλη της εποχής που σήμερα ονομάζουμε μεσαίωνα, στην γειτονική μας Ιταλία, η γνώση άρχισε και πάλι να γεννιέται από τις στάχτες της, μετά από πεντακόσια χρόνια ύπνου. Άκου μια ενδιαφέρουσα ιστορία: Στα Πανεπιστήμια οι υποψήφιοι γιατροί διδάσκονταν μεταξύ άλλων και ανατομία, αλλά με έναν εξωφρενικό, για εμάς, τρόπο.
Μπροστά σε κάθε υποψήφιο γιατρό υπήρχε ένα πτώμα και ένα παμπάλαιο εγχειρίδιο ανατομίας, ηλικίας τουλάχιστον χιλίων ετών, αντίγραφο από Αρχαία Ελληνικά Συγγράμματα. Σε πολλά σημεία το αρχαίο σύγγραμμα συμφωνούσε πράγματι, με αυτό που οι γιατροί έβλεπαν με τα ίδια τους τα μάτια. Σε άλλα σημεία , αναπόφευκτα, οι αρχαίοι Έλληνες, παρ’ όλη την αμέτρητη σοφία τους έκαναν προφανέστατα λάθος. Ίσως το συκώτι να ήταν λίγο παραπέρα, ή η σπλήνα να ήταν λίγο πιο εδώθε, οι πνεύμονες δεν ήταν και τόσο συμμετρικοί αλλά οι νεφροί ήταν συμμετρικότεροι.
Πρόσεξε με τώρα. Όταν οι υποψήφιοι γιατροί έβλεπαν ότι η πραγματικότητα δεν συμφωνούσε με το ιερό τετράδιο, το συμπέρασμα που έβγαζαν ήταν ότι δεν έφταιγε το τετράδιο αλλά έφταιγε η πραγματικότητα διότι “Είναι αδύνατον οι Μεγάλοι Έλληνες Διδάσκαλοι να σφάλλουν! Σίγουρα το πτώμα αυτό είναι φρικτά παραμορφωμένο. Εάν μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει ούτε ένα πτώμα που να συμφωνεί με τους Μεγάλους Αρχαίους Διδασκάλους, τόσο το χειρότερο για τα πτώματα!”
Χρειάστηκε να περάσουν εκατό ακόμα χρόνια και να έρθει η εποχή της Αναγέννησης και της αμφισβήτησης της παλιάς καλής γνώσης. Ήρθε δηλαδή η εποχή στην οποία τα θαυμαστά επιτεύγματα των αρχαίων προγόνων μας χρησιμοποιήθηκαν ως εφαλτήριο για να πάει η επιστήμη ακόμα ψηλότερα και όχι για να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη.
Στην Αναγέννηση η επιστήμη προχώρησε γιατί, για πρώτη φορά μετά τον θάνατο της Αρχαίας Ελλάδας, οι επιστήμονες κοίταξαν μπροστά.
Νομίζω ότι η Apple, μετά τον θάνατο του Steve Jobs κοιτάζει πίσω. Όχι μπροστά.
Η συμπεριφορά της Apple τα τελευταία επτά χρόνια, μοιάζει, από πολλές απόψεις, με την συμπεριφορά που είχαν οι αρχαιολάτρες ανατόμοι του Μεσαίωνα. Η σφραγίδα που έβαλε ο Steve Jobs στην Apple με τα προϊόντα του αντιμετωπίζεται όπως εκείνα τα αρχαία συγγράμματα του Ιπποκράτη και το σύμβολο πίστεως της Apple μοιάζει να είναι :
«Ο Steve Jobs είναι κάτι το Ιερό και το iPhone του ακόμα ιερότερο!»
Σκέψου! Από την εποχή που ο μεγάλος Ιπποκράτης της Apple μας άφησε για τα Ηλύσια Πεδία, η “Νέα και Βελτιωμένη Apple” μας έδωσε ένα μικρότερο ipad, ένα μακρόστενο iphone και μια αναβάθμιση στο iOS που καίει πιο πολλή μπαταρία και από Σοβιετικό Τρόλεϋ της δεκαετίας του 80.
Αλλά μην χειροκροτήσετε ακόμα! Τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ! Σε λίγους μήνες παρουσιάζεται το νέο λειτουργικό σύστημα των iDevices και αν οι φήμες ισχύουν , πριν το τέλος του 2013 θα δούμε και ένα καινούργιο iPhone. H “Νέα και Βελτιωμένη Apple” μας υπόσχεται, βελτιωμένο Siri που θα ξέρει πόσο ήρθε ο Ολυμπιακός με τον Πλατανιά , μας υπόσχεται απουσία σκευομορφισμού στο νέο user interface, βελτιωμένους χάρτες που θα έχουν και πάλι την οδό του σπιτιού σου και τέλος μας υπόσχεται ακόμα μακρουλότερα κινητά. Και αν όλα αυτά δεν τα θεωρείτε πρωτοπορία φταίτε εσείς και όχι η Apple! Η Apple πορεύεται με βάση της αρχές του μεγάλου Ιπποκράτη της… του Steve Jobs!
Μα είμαστε σοβαροί;
Από την εποχή ακόμα που παρουσιάστηκε το iphone 4 και το ipad 2 η Apple μοιάζει να έχει επαναπαυθεί στις δάφνες της. Μετά τον θάνατο του Steve Jobs η Apple δεν επαναπαύθηκε απλά στις δάφνες τις, έχει πιαστεί από τις πολλές ξάπλες.
Η απουσία σκευομορφισμού στην νέα γενιά εφαρμογών της μηλο-εταιρείας διαφημίζεται λες και είναι το μεγαλύτερο γεγονός στην ανθρωπότητα μετά την ανακάλυψη του τσιζμπουργκερ με τηγανιτές πατάτες.
Μάλιστα.
Δηλαδή θα πρέπει να λέμε ευχαριστώ που το σημειωματάριο του κινητού μας δεν θα μοιάζει πλέον με χάρτινο σημειωματάριο και που οι εν λόγω σημειώσεις για τα ψώνια στον Βερόπουλο δεν θα μοιάζουν σαν να είναι καλλιγραφημένες από ερωτευμένη ηρωίδα του Κάρολου Ντίκενς που ανταλλάσσει γράμματα με τον αγαπημένο της.
Μήπως, θυμάται κανείς εκεί στην Apple, πως ακριβώς ήταν τα κινητά όταν ο Steve Jobs παρουσίασε το iphone 1; Μήπως θυμάται η Apple τι σημαίνει ο όρος Paradigm Shift ή είναι πλέον μια φράση άδεια από νόημα, μια φράση που την λένε μεταξύ τους οι managers τρώγοντας κουλουράκια πορτοκάλι (μαζί με την άλλη κοινοτυπία “Συνέργειες! Συνέργειες! Πρέπει να κάνουμε Συνέργειες!”)
Θα σας πω εγώ τι είναι Paradigm Shift.
Το 2007, όταν όλα τα άλλα κινητά είχαν πλήκτρα – το iphone ήταν μόνο touch enabled. Το 2007, όταν όλα τα άλλα κινητά προσπαθούσαν να σε πείσουν ότι “όσο μικρότερο, τόσο το καλύτερο” – το iphone ήταν σχεδόν το μεγαλύτερο κινητό της εποχής του. Το 2007, όταν όλα τα άλλα κινητά προσπαθούσαν να σε πείσουν ότι το κινητό τηλέφωνο είναι κυρίως για να τηλεφωνείς τo iphone κατάφερε να σε πείσει ότι πλέον, το κινητό τηλέφωνο, είναι κυρίως για να κάνεις άλλα πράγματα και δευτερευόντως για να τηλεφωνείς. Αυτό είναι Paradigm Shift!
To Siri δεν είναι Paradigm Shift! Ούτε τα καινούργια γραφικά του iOS είναι Paradigm Shift! Και φυσικά, τα μακρουλότερα κινητά δεν είναι Paradigm Shift!
Όσο η Apple ομφαλοσκοπεί θαυμάζοντας τους Παρθενώνες που κάποτε έχτισε, το Android γίνεται όλο και καλύτερο. Στην πληροφορική υπάρχει ένας μπακάλικος κανόνας “Throw more and more hardware to the problem and you will solve it” και εκεί στην Google τον εφαρμόζουν. Tα Android έχουν πλέον τόσο μεγάλη επεξεργαστική ισχύ που ακόμα και το κάποτε κακό λειτουργικό του σύστημα έγινε πλέον γρήγορο, απαλό σαν μετάξι, εύχρηστο και εργονομικό – για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Tο ψευδο-multitasking των iOS συσκευών ήταν κάποτε “αρκούντως καλό”. Πλέον δεν είναι. Έχουμε 2013 και όταν είσαι στο Facebook και σου έρχεται notification για το email που μόλις έστειλε το αφεντικό, θέλεις το email να έχει ανοίξει ήδη στο παρασκήνιο.
Επειδή ο Steve Jobs είπε κάποτε ότι “Καμία εφαρμογή δεν πρέπει να κάνει εργασίες στο παρασκήνιο. Στο παρασκήνιο μπορεί μόνο να στέλνει notifications” αυτό δεν σημαίνει ότι είχε αναγκαστικά δίκιο. Ο Ιπποκράτης δεν είχε σε όλα δίκιο, ούτε ο Steve Jobs.
Δεν ξέρω, ίσως να είναι νωρίς και ίσως να είναι και άδικο να ζητάμε από την Apple να κάνει τόσο γρήγορα, μέσα σε 6 μόλις χρόνια ένα δεύτερο Paradigm Shift. Δεν είναι όμως καθόλου παράλογο να ζητάμε να κοιτάξει ξανά μπροστά:
Να διατηρήσει την ευκολία χρήσης, την καταπληκτική διαχείριση μνήμης, τον αυστηρό έλεγχο στους πόρους που καταλαμβάνει ένα App, το απίθανο οικοσύστημα εφαρμογών και τον ποιοτικό έλεγχο.
Και να αλλάξει όλα τα άλλα. Μαθήματα Ανατομίας από το λυσσάριο τέλος. Μπήκαμε στην Αναγέννηση.