ΑρχικήΕπιστήμηΟι αριθμοί που συνδέονται με την υγεία

Οι αριθμοί που συνδέονται με την υγεία

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τους αριθμούς που συνδέονται με την υγεία. Αυτοί είναι οι σημαντικότεροι αριθμοί της ζωής σου. Θυμήσου τους, αν επιθυμείς να ζήσεις ευτυχισμένος, υγιέστερος και για πάρα πολύ καιρό, δηλαδή να απολαύσεις την μακροζωία.

Καρδιακός παλμός ανάπαυσης: λιγότερο από 70 παλμούς το λεπτό.

Ρύθμισε τον Παλμό σου

Γιατί πρέπει να ξέρεις: «Υπάρχει ξεκάθαρη σχέση μεταξύ του καρδιακού παλμού, κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης, και της γενικότερης υγείας και φυσικής κατάστασης», λέει η προπονήτρια Jane Taylor. Ταχύς καρδιακός παλμός μπορεί να σημαίνει μικροπροβλήματα, όπως μολύνσεις ή αφυδάτωση, αλλά μπορεί επίσης να είναι παράγοντας πρόκλησης καρδιαγγειακών επεισοδίων, σύμφωνα με μελέτη του Φινλανδικού Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 10.000 εθελοντές, ηλικίας 30-59 ετών, κατέδειξε ότι όσοι πέθαναν από καρδιακά προβλήματα εμφάνιζαν υψηλό καρδιακό παλμό. Αντίστοιχα αποτελέσματα είχε και μελέτη Ισραηλινών ερευνητών, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση European Heart Journal.

Πως θα μάθεις: Μέτρα τους παλμούς σου μόλις ξυπνήσεις το πρωί. Πρέπει να το κάνεις όταν δεν είσαι άρρωστος και δεν παίρνεις φάρμακα όπως οι β-αναστολείς. Επίσης, δεν πρέπει να θέλεις να πας στην τουαλέτα (κι αυτό ανεβάζει τους παλμούς). Μετά, χαλάρωσε, ξάπλωσε κι εντόπισε την καρωτιδική αρτηρία. Θα τη βρεις στο λαιμό σου δίπλα από το μήλο του Αδάμ (αν δεν τη βρίσκεις, πρέπει να αρχίσεις να ανησυχείς σοβαρά). Βάλε το χέρι σου στην αρτηρία και μέτρα τους παλμούς σου για ένα λεπτό ακριβώς. Επανάλαβε 4 φορές και υπολόγισε το μέσο όρο.

Τι σημαίνει ο αριθμός σου: «Αν είναι κάτω των 70 δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτε», λέει η Τaylor. Αυτός είναι ο ανδρικός μέσος όρος, αλλά όσο μικρότερος τόσο το καλύτερο. Οι κορυφαίοι αθλητές δεν έχουν περισσότερο από 40. Αν ο δικός σου είναι πάνω από 70 χρειάζεται να λάβεις τα μέτρα σου (δες παρακάτω), ενώ αν είναι πάνω από 90 ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια είναι μεγάλος, σύμφωνα με την ισραηλινή μελέτη.

Τι μπορείς να κάνεις: «Η μείωση του καρδιακού παλμού, κατά την ανάπαυση, θα προέλθει ως αποτέλεσμα άσκησης του καρδιαγγειακού συστήματος», λέει ο John Brewer, διευθυντής του Κέντρου Lilleshall για τους τραυματισμούς των αθλητών. Η αλλαγή καναλιού, χωρίς χρήση τηλεκοντρόλ, δεν θεωρείται άσκηση.

Αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι 20 τουλάχιστον λεπτά στο ποδήλατο ή το διάδρομο για 3 τουλάχιστον φορές την εβδομάδα. Καλό θα ήταν, επίσης, να προσθέσεις και ασκήσεις με βαράκια στο πρόγραμμά σου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η άρση βαρών όχι μόνο μειώνει την κακή χοληστερίνη, αλλά συμβάλλει και στη μείωση του καρδιακού παλμού.

Ο Len Almond, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Φυσικής Ασκησης και Υγείας του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος, προτείνει άρση βαρών 3 φορές την εβδομάδα, κάνοντας σετ των 15 επαναλήψεων σε κάθε άσκηση. «Ζήτησε από το γυμναστή σου να σου βρει ένα πρόγραμμα, κατά το οποίο θα γυμνάζονται όλοι οι μύες εξίσου. Όλες οι ασκήσεις πρέπει να είναι ελεγχόμενες και αργές και είναι σημαντικό να μην κρατάς την αναπνοή σου, γιατί αυτό αυξάνει την πίεση του αίματος», λέει ο Almond και συνεχίζει: «Στην αρχή να ξεκουράζεσαι για 4 λεπτά ανάμεσα στα σετ και βαθμηδόν μείωσε το χρόνο ξεκούρασης στο 1 λεπτό».

Όραση: Υπολόγιζε τις αποστάσεις κατά την οδήγηση

Διάβασε πινακίδες σε απόσταση 20,5 μέτρων για να αποφύγεις τα ατυχήματα την ώρα που οδηγάς.

Γιατί πρέπει να ξέρεις: Σύμφωνα με ευρήματα της Τροχαίας, ο κακός υπολογισμός απόστασης και ταχύτητας αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες ατυχημάτων στο δρόμο. «Υπολογίζουμε ότι το 10% των οδηγών θα αποτύγχανε στις οφθαλμολογικές εξετάσεις», λέει ο οφθαλμίατρος Adrian Knowles. Σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν στις ΗΠΑ, το 2018, το νούμερο μπορεί να είναι μεγαλύτερο (το 25% από 3.000 οδηγούς που εξετάστηκαν απέτυχε). Αν νομίζεις πως διαθέτεις τα μάτια αετού που διέθετες στην εφηβεία σου, ξανασκέψου το. «Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η απώλεια της όρασης είναι βαθμιαία και δεν την προσέχουμε», λέει ο Knowles.

Πως θα μάθεις: Εξέταζε τα μάτια σου κάθε δύο χρόνια. Προσπάθησε να διαβάσεις τους αριθμούς πινακίδων άλλων αυτοκινήτων, που απέχουν τουλάχιστον 20 μέτρα. (Δεν θα αντικαταστήσει την εξέταση του οφθαλμίατρου, αλλά θα σου δείξει ότι πρέπει να τον επισκεφθείς.)

Τι σημαίνει ο αριθμός σου: Αν δεν μπορείς να διαβάσεις τους αριθμούς σε αυτοκίνητο, που απέχει 20,5 μέτρα από σένα, αυτό σημαίνει προαναγγελθέν ατύχημα!

Τι μπορείς να κάνεις: Μίλα με τον οφθαλμίατρο σου. Ισως χρειάζεσαι γυαλιά μόνο όταν οδηγείς. Χωρητικότητα πνευμόνων: 4,23 λίτρα Συνέχισε να Αναπνέεις

Πνευμόνια

Γιατί πρέπει να ξέρεις: «Η μειωμένη πνευμονική λειτουργία είναι ισχυρός δείκτης εμφράγματος, εγκεφαλικού και θανάτου από άλλες αιτίες», λέει ο Gunnar Engstrom του Πανεπιστημί-ου του Λουντ στη Σουηδία και εξηγεί πως «σχετίζεται με κοιλιακές αρρυθμίες, οι οποίες συχνά οδηγούν σε σοβαρά καρδιακά προβλήματα». Ο Engstrom βρήκε ότι ακόμα και μικρή μείωση της χωρητικότητας αυξάνει τις πιθανότητες για σειρά ασθενειών, μεταξύ των οποίων ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι πρέπει να εξετάζουν τη χωρητικότητα των πνευμόνων τους όλοι οι καπνιστές.

Πως θα μάθεις: Θα σου το πει ο γιατρός σου, ο οποίος θα το βρει με τη βοήθεια μιας συσκευής που ονομάζεται σπειρόμετρο. Θα σου ζητήσει να φυσήξεις μέσα σ’ αυτό και θα μετρήσει τον όγκο του αέρα που έβγαλες.

Τι σημαίνει ο αριθμός σου: Χαμηλότερα από 4,23 λίτρα (μέσος όρος για 30χρονο άνδρα) σημαίνει αυξημένος κίνδυνος για έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλες παθήσεις.

Τι μπορείς να κάνεις: «Σταμάτησε αμέσως το κάπνισμα και ξεκίνησε τη γυμναστική», λέει ο Engstrom.

Χοληστερόλη: 3 millimole ανά λίτρο

Πρόλαβε τη Στεφανιαία Νόσο

Γιατί πρέπει να ξέρεις: Σύμφωνα με μελέτη του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, το 45% των θανάτων ανδρών από στεφανιαία νόσο οφείλεται σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Υψηλά επίπεδα σημαίνουν υποψηφιότητα να γίνεις θύμα της πρώτης αιτίας θανάτου ανδρών στο δυτικό κόσμο. Ο παραπάνω αριθμός ισχύει για τη χοληστερόλη, που πρέπει να σε ενδιαφέρει. «Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι υπάρχουν δύο είδη χοληστερόλης», λέει ο Craig Haslop. «Η LDL, η κακή χοληστερόλη, οξειδώνεται στο αίμα και συμβάλλει στο φράξιμο των αρτηριών, ενώ η HDL, η καλή χοληστερόλη, απομονώνει την κακή στο ήπαρ, όπου και μεταβολίζεται».

Πως θα μάθεις: Ο γιατρός σου θα υποδείξει όχι μόνο την εξέταση, που θα κάνεις σε εργαστήριο, αλλά θα προσφέρει και τη συμβουλή του για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τι σημαίνει ο αριθμός σου: Χρειάζεται να μειώσεις τα επίπεδα κακής χοληστερόλης κάτω από τα 3 millimole ανά λίτρο αίματος.

Τι μπορείς να κάνεις: Για τη μείωση της χοληστερόλης απαιτείται συνδυασμός άσκησης και σωστής διατροφής. Κάνε τη γυμναστική που συστήθηκε για τη μείωση του καρδιακού παλμού ανάπαυσης, μείωσε τη λήψη λιπαρών τροφών και πρόσθεσε σόγια και βρώμη στη διατροφή σου. Αμερικανική έρευνα έδειξε ότι 25 γραμμάρια σόγιας ή 50 γραμμάρια βρώμης, καθημερινά, μειώνουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης κατά 10%. Οι φυτικές ίνες καλό είναι να περιλαμβάνονται στο διαιτολόγιό σου, ενώ δεν υπάρχει λόγος να καταστρέψεις τις αισθηματικές σχέσεις σου: παρά την κοινή αντίληψη, το σκόρδο δεν βοηθά!

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166