Οι αξίες και το ήθος που μας αντιπροσωπεύει

Ως χρήστες ενός παγκόσμιου επικοινωνιακού συστήματος, εξερευνούμε έναν ‘υπερσυνδετικό τόπο’, άγνωστο σε εμάς μέχρι πρόσφατα. Συμμετέχουμε σε μία νέα πλανητική κοινότητα, όπου οι ιδέες κάθε ατόμου βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο διαθεσιμότητας και οι ιεραρχικές- γραμμικές δομές αναμετάδοσης της πληροφορίας του παρελθόντος (πομπός – μέσο – δέκτης) εγκαταλείπονται χάριν των διαδραστικών δυνατοτήτων του Η/Υ και κατ’επέκταση του Διαδικτύου.

Ως καθρέπτης των πρωτοποριακών πνευμάτων κάθε εποχής, η τέχνη δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τις νέες εξελίξεις. Το ψηφιακό μέσο προσφέρει νέες δυνατότητες μετάδοσης του μηνύματός της. Φιλοδοξεί να εισάγει το θεατή στον ‘υπερτόπο’ του δημιουργού χωρίς, ωστόσο, να περιορίζει τη Γνώση στην αντίληψη που αποκομίζει ο αμφιβληστροειδής και η λογική εμπειρία, αλλά να ενεργοποιεί ταυτόχρονα μια πολυ-αισθησιακή αντίδραση, στο εικονικό κατ’αρχάς περιβάλλον, και έπειτα στο πραγματικό.

Φιλοδοξεί να εισάγει το θεατή στον ‘υπερτόπο’ του δημιουργού χωρίς, ωστόσο, να περιορίζει τη Γνώση στην αντίληψη που αποκομίζει ο αμφιβληστροειδής και η λογική εμπειρία αλλά να ενεργοποιεί ταυτόχρονα μια πολυ-αισθησιακή αντίδραση, στο εικονικό κατ’αρχάς περιβάλλον, και έπειτα στο πραγματικό.

Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό τέχνης προσφέρει τη δυνατότητα μαζικής αναμετάδοσης και διαδραστικής παρακολούθησης των πιο εξελιγμένων ψηφιακών μορφών τέχνης.

Διαμέσου των μόντεμ και, όταν οι περιστάσεις το επιτρέπουν, της εικονικής πραγματικότητας, ο χρήστης-θεατής εισχωρεί στη φαντασία του καλλιτέχνη, λαμβάνοντας μέρος σε έναν κόσμο ασώματων οντοτήτων. Η απόσταση και η κίνηση δε στηρίζονται πια στις ίδιες συντεταγμένες που ισχύουν στο φυσικό κόσμο. Οι εκλεπτισμένες διαδραστικές λειτουργίες των πολυθεαματικών έργων τέχνης του παρόντος και του άμεσου μέλλοντος απαιτούν έναν τρόπο παρουσίασης που τα συμβατικά περιοδικά τέχνης δεν μπορούν να καλύψουν πλέον αποτελεσματικά.

Το Texnologia.Net μπορεί να προσφέρει αυτές τις δυνατότητες. Η ψηφιακή / ηλεκτρονική του φύση μπορεί να αντιπροσωπεύσει ολοκληρωμένα το όραμα του καλλιτέχνη, κάτι που οι χωροχρονικές φυσικές δυνατότητες της προηγούμενης γενιάς των μέσων μαζικής ενημέρωσης περιόριζαν. Μέσω του διαδικτυακού χαρακτήρα του ο χρήστης-θεατής αντικαθιστά τον παθητικό δέκτη επαναλαμβανόμενων μηνυμάτων, αναδεικνύοντάς τον συνδημιουργό των εξελίξεων και συμμέτοχο στο θεωρητικό διάλογο περί νέων τεχνολογιών στην τέχνη.

Στην Ελλάδα είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που ασχολούνται με ψηφιακά πολυ-έργα. Ωστόσο, αργά και σταθερά, κάνουν την εμφάνισή τους αξιόλογες καλλιτεχνικές και θεωρητικές δυνάμεις που στρέφονται στις ατέρμονες δυνατότητες του υπολογιστή. Έχει γίνει πια θεσμός το ετήσιο Φεστιβάλ Τέχνης και Τεχνολογίας, όπου συμμετέχει ένας αυξανόμενος αριθμός νέων καλλιτεχνών, Ελλήνων και Ευρωπαίων. Το νέο μάθημα “Υπερμέσα” σε προπτυχιακό επίπεδο και το μεταπτυχιακό τμήμα “Ψηφιακές Μορφές Τέχνης” της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, υπόσχονται την απαιτούμενη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση στα ψηφιακά μέσα για τους καλλιτέχνες φοιτητές του ελληνικού χώρου. Διεπιστημονικά συνέδρια εισάγουν τις νέες εξελίξεις της τεχνολογίας σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σχήμα, αξιολογώντας τις επιπτώσεις για το μελλοντικό άνθρωπο.

Πρωτοποριακές γκαλερί συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμα εκθέσεών τους νέες μορφές τέχνης, όπως είναι η Video Art, Computer Art κτλ. Υπάρχει μία κινητικότητα, αλλά κατά πόσο είναι αυτή γνωστή και προσιτή στο μέσο φιλότεχνο; Σίγουρα ελάχιστα, εφόσον δεν υπάρχει στην Ελλάδα ένα μαζικό μέσο επικοινωνίας, που να καλύπτει αυτές τις μορφές τέχνης. Αυτό το κενό φιλοδοξεί να καλύψει το Αrtzine.

Ο διεπιστημονικός και δίγλωσσος χαρακτήρας του περιοδικού συνδέει τις εγχώριες με τις παγκόσμιες εξελίξεις. Ιστορικοί τέχνης, γκαλερίστες, κριτικοί και καλλιτέχνες απ’όλον τον κόσμο καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά σε ένα διάλογο που θα καθορίσει τη μορφή της εγχώριας ελληνικής τέχνης του 21ου αιώνα. Οι έλληνες καλλιτέχνες και φιλότεχνοι μπορούν εύκολα και άμεσα, πληκτρολογώντας τη διεύθυνση του Artzine, να συνδεθούν με γκαλερί, μουσεία, φεστιβάλ, συνέδρια και ξένα περιοδικά που ασχολούνται με την ψηφιακά επεξεργασμένη τέχνη. Μπορούν παράλληλα να ανανεώνουν συνεχώς τις γνώσεις τους περί των τεχνολογικών εξελίξεων και των νέων τρόπων έκθεσης και παρουσίασης των έργων.

Παραθέτοντας, τέλος, τη σκέψη των καλλιτεχνών του παρελθόντος με τους σημερινούς, οι αναγνώστες μας θα εξοικειωθούν με πολλές εικόνες σύγχρονης τέχνης και παλαιότερης. Θα θεμελιώνεται έτσι μια πολυτεχνική εκπαίδευση ώστε η τέχνη και τεχνολογία να γίνεται κοινό κτήμα. Φέρνοντας κοντά το κοινό με εικόνες υψηλής αισθητικώς ποιότητας όλων των εποχών, διηγούμενοι δηλαδή την Τέχνη από την αρχή, θα αντιληφθούμε γιατί και με ποια μέσα διαλέγει ο καλλιτέχνης να εκφράζεται σε κάθε εποχή. Θα κατανοήσουμε ότι η Τέχνη δε μπορεί παρά να είναι το απαύγασμα της εμπειρίας και της διάνοιας του καλλιτέχνη που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας