ΑρχικήΔιαδίκτυοΟι επιχειρήσεις δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις στο IoT

Οι επιχειρήσεις δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις στο IoT

Οι επιχειρήσεις δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις στο IoT.

Αρκετοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας εκτιμούν ότι μια κρίση στον κυβερνοχώρο που σχετίζεται με το Διαδίκτυο των πραγμάτων (αγγλικά: Internet of things) θα έχει ως αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να χάσουν τους πελάτες τους. Όμως, τι κάνουν λοιπόν για να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο γεγονός; Η απάντηση είναι σχεδόν τίποτα.

Μια νέα έκθεση της Trend Micro διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στις επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής θεωρούν την ασφάλεια ως ένα δευτερεύον πράγμα στα σχέδιά τους για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος, και μάλιστα σχεδόν τα δύο τρίτα συμφωνούν ότι οι απειλές στον κυβερνοχώρο που σχετίζονται με το IoT έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους 12 μήνες. Ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα υψηλός στο Ηνωμένο Βασίλειο – με 71%, δηλαδή μιλάμε για ασύλληπτα νούμερα.

Ο μέσος όρος των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν περίπου τρεις επιθέσεις στο IoT από χάκερς μέσα σε διάστημα ενός χρόνου,. Επιπρόσθετα, η έκθεση ανέφερε ότι το 38% των ερωτηθέντων είτε έχουν εφαρμόσει κάποια λύση, είτε σχεδιάζουν να το πράξουν κάποια στιγμή το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, παγκοσμίως, αρχίζει και καταλαβαίνει πως το Διαδίκτυο των πραγμάτων είναι αρκετά ευάλωτο απέναντι στους κυβερνοεγκληματίες, και μάλλον πρέπει να αναλάβουν δράση για να μη βρεθούν προ εκπλήξεων.

«Τα συστήματα IoT είναι το μέλλον για τις επιχειρήσεις και πολλά νέα είδη συνδεδεμένων συσκευών εισάγονται ολοένα και περισσότερο στα εταιρικά δίκτυα», δήλωσε ο Kevin Simzer, ερευνητής στην Trend Micro.

Ο προαναφερόμενος πρόσθεσε: «Ενώ το Διαδίκτυο των πραγμάτων είναι αντικειμενικά επωφελές για τις επιχειρησιακές λειτουργίες, τα ενσωματωμένα λειτουργικά συστήματα των συσκευών που δραστηριοποιούνται στο IoT δεν έχουν σχεδιαστεί για εύκολη αντίδραση και αντιμετώπιση των επιθετικών συμβάντων, γεγονός που δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επένδυση σε μέτρα ασφάλειας θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την επένδυση σε αναβαθμίσεις του συστήματος για να μετριαστεί στο μέγιστο ο κίνδυνο της παραβίασης που προφανώς θα έχει σημαντικό αντίκτυπο για τη φήμη της εταιρείας στα μάτια των πελατών».

Οι μεγαλύτερες συνέπειες μιας παραβίασης είναι η απώλεια εμπιστοσύνης των πελατών και η οικονομική ζημία.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166