ΑρχικήΟικονομίαΟι επιθέσεις API και Bot κοστίζουν δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις: Ποιες είναι οι...

Οι επιθέσεις API και Bot κοστίζουν δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις: Ποιες είναι οι απειλές και πως να προστατευτείτε

Οι επιθέσεις μέσω API και bot έχουν γίνει ολοένα και πιο διαδεδομένες, προκαλώντας τεράστιες οικονομικές ζημίες στις επιχειρήσεις παγκοσμίως. Τα API, που είναι κρίσιμα για τη σύνδεση και την επικοινωνία μεταξύ εφαρμογών, αποτελούν πλέον δημοφιλείς στόχους για κυβερνοεπιθέσεις, ενώ η χρήση εξελιγμένων bots από επιτιθέμενους εντείνει την απειλή.

Αυξημένες απειλές και οικονομικές ζημίες

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της εταιρείας ασφάλειας Imperva, οι επιθέσεις που σχετίζονται με API αυξήθηκαν κατά 40% το 2022 και κατά 9% το 2023, ενώ οι επιθέσεις bot αυξήθηκαν κατά 88% την ίδια περίοδο. Αυτές οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει τεράστιες οικονομικές ζημίες, υπολογιζόμενες σε 186 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι ζημίες από μη ασφαλή API αγγίζουν τα 87 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι ζημίες από επιθέσεις bot ανέρχονται στα 116 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πως επιτίθενται οι κυβερνοεγκληματίες

Οι επιθέσεις μέσω API και bot συνδυάζονται συχνά, με τους επιτιθέμενους να εκμεταλλεύονται τα API για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα. Η αυτοματοποιημένη κατάχρηση API από bots έχει οδηγήσει σε ζημίες 17,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν συχνά τεχνικές όπως η μίμηση ανθρώπινης συμπεριφοράς, η χρήση τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για να παρακάμψουν τα συστήματα ασφαλείας και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με λιγότερα αιτήματα, μειώνοντας έτσι τον «θόρυβο» που συνήθως χαρακτηρίζει τις κακόβουλες καμπάνιες bot.

Αυξανόμενος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις

Οι μεγάλες εταιρείες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε αυτές τις επιθέσεις, καθώς τα περιστατικά ασφαλείας που σχετίζονται με API και bot αντιπροσωπεύουν το 26% όλων των κυβερνοεπιθέσεων. Με την αυξημένη χρήση API, ο κίνδυνος παραβίασης μεγαλώνει. Κατά μέσο όρο, οι επιχειρήσεις διαχειρίζονται 613 τελικά σημεία API στην παραγωγή, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς.

Η παρουσία «σκιωδών» API – δηλαδή, API που δεν είναι καταγεγραμμένα ή γνωστά – αυξάνει τον κίνδυνο επιθέσεων. Τα σκιώδη API, που συχνά ξεφεύγουν από τα μέτρα ασφαλείας, δημιουργούν τυφλά σημεία που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι επιτιθέμενοι. Τα μη επαληθευμένα τελικά σημεία API, επίσης, είναι συχνά προσβάσιμα χωρίς κατάλληλη επαλήθευση, καθιστώντας τα εύκολους στόχους για κυβερνοεγκληματίες.

Συνέπειες και μέτρα προστασίας

Οι επιθέσεις bot είναι ευκαιριακές και εκτεταμένες, επηρεάζοντας οργανισμούς κάθε μεγέθους. Οι επιτιθέμενοι στοχεύουν σε ευάλωτα API για να εκτελέσουν επιθέσεις όπως γέμισμα διαπιστευτηρίων, δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών και απόσυρση δεδομένων. Αυτές οι επιθέσεις είναι υπεύθυνες για το 12% όλων των απωλειών στον κυβερνοχώρο.

Για την προστασία από αυτές τις απειλές, οι επιχειρήσεις πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα:

  1. Απενεργοποίηση αχρησιμοποίητων υπηρεσιών και θυρών: Μειώνει την επιφάνεια επίθεσης που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι επιτιθέμενοι.
  2. Εφαρμογή τμηματοποίησης δικτύου: Αποτρέπει την εξάπλωση της επίθεσης σε όλο το δίκτυο.
  3. Παρακολούθηση κυκλοφορίας δικτύου: Εντοπίζει ασυνήθιστα υψηλή κίνηση που μπορεί να υποδηλώνει επίθεση.
  4. Ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας: Βοηθούν στην προστασία από γνωστές ευπάθειες.
  5. Αντικατάσταση προεπιλεγμένων κωδικών πρόσβασης: Αποτρέπει τη χρήση απλών ή γνωστών κωδικών για πρόσβαση σε κρίσιμα συστήματα.
  6. Σχεδιασμός επανεκκίνησης συσκευών: Εξαλείφει κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να έχει εγκατασταθεί.

Συμπέρασμα

Η αυξανόμενη συχνότητα και πολυπλοκότητα των επιθέσεων μέσω API και bot αποτελεί σημαντική απειλή για τις επιχειρήσεις. Ο συνδυασμός αυτών των επιθέσεων μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες οικονομικές ζημίες και διακοπή της λειτουργίας των οργανισμών. Είναι απαραίτητο οι επιχειρήσεις να αναπτύξουν στρατηγικές ασφαλείας και να επενδύσουν σε τεχνολογίες που μπορούν να εντοπίζουν και να αποτρέπουν αυτές τις απειλές, ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια των δεδομένων τους και τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166