ΑρχικήΕπιστήμηΟι ερευνητές ανακάλυψαν νευροτοξίνη (BMAA) στη λίμνη Γουίνιπεγκ

Οι ερευνητές ανακάλυψαν νευροτοξίνη (BMAA) στη λίμνη Γουίνιπεγκ

Οι ερευνητές ανακάλυψαν νευροτοξίνη (BMAA) στη λίμνη Γουίνιπεγκ.

Μια νέα μελέτη από την πανεπιστημιούπολη του UBC Okanagan διαπίστωσε ότι η BMAA-μια τοξίνη που συνδέεται με διάφορες νευροεκφυλιστικές νόσους είναι παρούσα σε υψηλές συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των κυανοβακτηρίων στη λίμνη Γουίνιπεγκ του Καναδά.

«Οι ανθοκυτοκίνες έχουν γίνει όλο και συχνότερες στη Λίμνη Γουίνιπεγκ από τη δεκαετία του 1990», λέει η Susan Murch, αναπληρωτής καθηγητής της χημείας στο UBC Okanagan και συγγραφέας της μελέτης. «Αυτά τα βακτήρια είναι επίσης γνωστό ότι παράγουν BMAA κάτω από τις σωστές συνθήκες και θέλαμε να διαπιστώσουμε εάν αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές λίμνες γλυκού νερού του Καναδά».

Ο Murch λέει ότι το BMAA έχει συσχετιστεί με αρκετά γνωστές και σοβαρές ασθένειες, από το Αλτσχάιμερ μέχρι το ALS και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία εάν διαπεράσει τα τρόφιμα ή εισέλθει στο νερό.

«Είναι πολύ δύσκολο να ανιχνεύσουμε το BMAA απευθείας στα δείγματα νερού χρησιμοποιώντας τις τρέχουσες μεθόδους», λέει η Stephanie Bishop, μεταπτυχιακός φοιτητής της χημείας στο UBC Okanagan και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Οπότε, αποφασίσαμε να αναζητήσουμε την παρουσία του στα ίδια τα κυανοβακτήρια χρησιμοποιώντας δείγματα που συλλέχθηκαν από όλη τη λίμνη με τη βοήθεια των συνεργατών μας από την Consortium Research Lake Winnipeg».

Ο Murch και ο Bishop ανέλυαν δείγματα που συλλέχθηκαν τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2016 και διαπίστωσαν ότι το BMAA ήταν παρών σε υψηλές συγκεντρώσεις στις περιοχές της ανθοφορίας που επηρεάζονται από τη ρύπανση και τη γεωργία.

«Οι γεωργικές και οι ανθρώπινες δραστηριότητες, μαζί με παράγοντες, όπως η αλλαγή του κλίματος είναι πολύ πιθανόν να βρίσκονται πίσω από το αυξημένο μέγεθος και την συχνότητα του», προσθέτει ο Murch. «Γνωρίζουμε πλέον ότι υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει πραγματικά πολύ μεγάλος κίνδυνος για τους ανθρώπους σε εκείνες τις περιοχές για αυξημένη έκθεση στη νευροτοξίνη και κατά συνέπεια θα έχει επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία».

Προειδοποιεί ότι τα κυανοβακτηριακά άνθη δεν απομονώνονται στη λίμνη Γουίνιπεγκ και ότι αναμένεται να δούμε παρόμοια αποτελέσματα και σε άλλες λίμνες με γλυκό νερό σε παραπλήσιες ή/και μακρινές τοποθεσίες.

«Ελπίζουμε ότι η αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους της BMAA, καθώς και με την καλύτερη κατανόηση των ανθρωπίνων επιπτώσεων στις ανθοφόρες καλλιέργειες θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε καλύτερα τις πιθανές συνέπειες για τη δημόσια υγεία¬.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην έρευνα για τη νευροτοξικότητα (Neurotoxicity Research).

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166