Οι Ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν εάν δεν καινοτομήσουν

Οι Ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν εάν δεν καινοτομήσουν

Το επιχειρηματικό τοπίο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλάζει δραματικά και εάν δεν προσαρμοστούν γρήγορα στα σημερινά δεδομένα θα είναι καταδικασμένες να αποτύχουν και προφανώς κερδισμένοι θα βγούν οι μεγάλες εταιρείες.

Αυτά τα στοιχεία προέρχονται από μια νέα έκθεση της Ricoh Europe, η οποία αναφέρει πως οι θεμελιώδεις αλλαγές του σήμερα στον στον επιχειρηματικό κόσμο, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι ρυθμιστικές απαιτήσεις που θέτει συχνά-πυκνά η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οικονομικές μετατοπίσεις υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις είτε να καινοτομούν είτε να αποτύχουν και κατά συνέπεια να κλείσουν.

Από τους 3300 ηγέτες στις SMB (μικρομεσαίες επιχειρήσεις) σε 23 χώρες που ερωτήθηκαν στα πλαίσια της έρευνας για την έκθεση, το ένα τρίτο (34%) δήλωσε ότι θα έπαυε να λειτουργεί μέχρι το 2020 εάν δεν έκανε κάτι, ούτως ώστε να καινοτομήσει και να ξεχωρίσει από τους ανταγωνιστές.

Επιπρόσθετα, λίγο πάνω από το ήμισυ (56%) ανέφεραν ό,τι κυρίαρχος στόχος τους είναι να αυξήσουν τα κέρδη τους, και το 54% να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους. Περισσότεροι από εννέα στους δέκα (92%) καταλαβαίνουν πόσο σημαντικός είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αλλά το 59% δεν μπορεί να αποκομίσει τα οφέλη του ακόμα, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Ο David Mills, Διευθύνων Σύμβουλος της Ricoh Europe, επισήμανε: «Ενώ η έρευνα είναι κάτι σαν μια κλήση αφύπνισης για τους περισσότερους επιχειρηματίες, τα καλά νέα είναι ότι οι ηγέτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν πλήρη επίγνωση της αλλαγής που συμβαίνει στις αγορές τους και της ανάγκης να καινοτομούν».

Ο προαναφερόμενος πρόσθεσε επίσης πως: «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναλάβουν δράση οι SMB και να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες προκλήσεις που παρουσιάζονται στον επιχειρηματικό κόσμο. Οποιαδήποτε επιχείρηση δραστηριοποιείται με εσφαλμένο τρόπο και δεν προσαρμόζει τις διαδικασίες και τις στρατηγικές της στη σημερινή ψηφιακή εποχή, κινδυνεύει να την κατασπαράξει ο σκληρός ανταγωνισμός».

Η έκθεση δεν παρατηρεί μόνο, αλλά προσφέρει και μερικά σημαντικά σημεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να ξεπεράσουν αυτές τις δύσκολες στιγμές. Συγκεκριμένα αναφέρει ό,τι υπάρχουν τρεις βασικοί τομείς στους οποίους οι SMB πρέπει να εφαρμόσουν την τεχνολογία στα δρώμενα τους, και αυτοί είναι 1) να οικοδομήσουν στενότερες σχέσεις με τους πελάτες, 2) να δημιουργηθεί ένας εξυπνότερος χώρος εργασίας που θα είναι ευεργετικός και παραγωγικός για τους εργαζόμενους, και 3) να ανανεώνει και να εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις του το εργατικό δυναμικό.

Ο Mills καταλήγει: «Συνεργαζόμαστε με πολλές SMB σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες συνειδητοποιούν ήδη τα οφέλη της προσέγγισης της καινοτομίας και αναγνωρίζουν από πρώτο χέρι πως πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός των λειτουργιών μέσα στην επιχείρησή τους, να εισάγουν νέα προϊόντα στην αγορά και μάλιστα με ταχύτατο ρυθμό, απ’ ότι στο παρελθόν, να κάνουν χρήση των υπηρεσιών cloud για την επιτάχυνση των διαδικασιών, και τέλος να πειραματιστούν με νέες μεθοδολογίες για την επαφή με τους πελάτες και τους υπαλλήλους τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας