Οι εξετάσεις fMRI αποκαλύπτουν γιατί η ανοχή του πόνου ανεβαίνει κατά τη διάρκεια του γυναικείου οργασμού.
Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Rutgers έχει καθορίσει γιατί οι γυναίκες είναι σε θέση να ανεχθούν περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, μέχρι και κατά τη διάρκεια του οργασμού. Aξίζει να αναφέρουμε πως η mελέτη δημοσιεύθηκε στην στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sexual Medicine , η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι ο εγκέφαλος δεν κλείνει λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του οργασμού.
Πολλές έρευνες έχουν γίνει σχετικά με τη φυσικότητα του ανδρικού και του γυναικείου οργασμού , αλλά πολύ λιγότερο είναι γνωστό για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη σεξουαλική κορύφωση, ειδικά για τις γυναίκες.
Αυτό έχει αποδοθεί στο περιβάλλον που χρησιμοποιείται για τέτοιες μελέτες – οι περισσότεροι συνεπάγονται να ζητούν από τους εθελοντές να βγάζουν κατά μέρος τις αναστολές τους, ενώ αυνανίζονται μέσα σε μια μηχανή fMRI. Το κρύο, θορυβώδες και μηχανικό περιβάλλον δεν είναι ακριβώς ευνοϊκό για την διέγερση. Ωστόσο, οι ερευνητές με αυτή τη νέα προσπάθεια ανέλαβαν μια τέτοια πρόκληση, συγκεντρώνοντας 10 γυναίκες διαφόρων ηλικιών και τους ζήτησαν να διεγείρουν τους εαυτούς τους καθώς οι ερευνητές παρακολουθούσαν το μυαλό τους κατά την εργασία τους, από μια αίθουσα ελέγχου. Οι γυναίκες κλήθηκαν να προσπαθήσουν να φτάσουν στον οργασμό δύο φορές αν μπορούσαν. Όλα τα πειράματα επαναλήφθηκαν για δεύτερη φορά με άνδρες συνεργάτες που τις παρείχαν την απαιτούμενη διέγερση. Οι εθελόντριες γυναίκες ήταν επίσης εφοδιασμένες με μια ειδική συσκευή τοποθετημένη στο κεφάλι για να αποτραπεί η κίνηση της κεφαλής τους, η οποία πιθανόν να αλλοιώνεται αποτελέσματα.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι παρά το κλινικό περιβάλλον, οι περισσότεροι από τους εθελοντές ήταν σε θέση να φτάσουν σε οργασμό, επιτρέποντας στην ερευνητική ομάδα να δουν τι συνέβη στους εγκεφάλους των εθελοντών. Αναφέρουν ότι διαπίστωσαν ότι στο κορύφωση του οργασμού, ο πυρήνας του εγκεφάλου έγινε πιο ενεργός. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της απελευθέρωσης σεροτονίνης, η οποία εκτός από το να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά, χρησιμεύει και ως αναλγητικό.
Η επιστημονική ομάδα κατάφερε να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες αναφέρουν ότι αισθάνονται λιγότερο ευαισθησία στον πόνο λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του οργασμού.
Αλλά οι ερευνητές βρήκαν και κάτι άλλο – αντί να κλείσουν, οι περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου έγιναν πιο δραστήριες κατά τη διάρκεια της διέγερσης και του οργασμού. Αυτό το εύρημα έρχεται σε αντίθεση με εκείνο μιας ομάδας το 1985 που διεξήγαγε παρόμοια πειράματα χρησιμοποιώντας σαρωτή PET και ανέφερε ότι βρέθηκαν ενδείξεις πολλαπλών εγκεφαλικών περιοχών που ουσιαστικά θα έμεναν σε ύπνωση κατά τη διάρκεια του οργασμού, γεγονός που οδήγησε σε ισχυρισμούς άλλων ότι οι γυναίκες απαιτούν ένα περιβάλλον ανησυχίας, για να έχουν έναν οργασμό. Χρησιμοποιώντας το fMRI, οι σημειώσεις της ομάδας είναι πολύ ακριβέστερες.