Οι ΗΠΑ θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS

Οι ΗΠΑ θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS

Οι ΗΠΑ θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα μπορούσε να γίνει ένα εμπορικό εγχείρημα για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με σκοπό να βγάλει χρήματα και να μειώσει τις οικονομικές δαπάνες.

Αυτή είναι η επιθυμία του Λευκού Οίκου, ο οποίος ελπίζει να τερματίσει τη χρηματοδότηση για αυτό το δαπανηρό πρόγραμμα μέσα σε λίγα χρόνια, σύμφωνα με το The Washington Post.

Η εφημερίδα ανέφερε πως το Αμερικανικό σχέδιο περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση του ISS, ενός διαστημικού σταθμού χαμηλής τροχιάς που έχει δοκιμαστεί από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA και αναπτύχθηκε από κοινού με τον Ρώσο ομόλογό του.

Ο σταθμός έδωσε τη δυνατότητα σε διεθνή πληρώματα – ιδίως σε συνεργασία με τους καναδικούς, ευρωπαϊκούς και ιαπωνικούς διαστημικούς οργανισμούς- να συνεχίσουν την επιστημονική έρευνα στο περιβάλλον χαμηλής τροχιάς της Γης.

«Η απόφαση να τερματιστεί η άμεση ομοσπονδιακή υποστήριξη για το ISS το 2025 δεν σημαίνει ότι η ίδια η πλατφόρμα θα τεθεί εκτός λειτουργίας τότε», λέει ένα εσωτερικό έγγραφο της NASA που έλαβε η The Washington Post. «Είναι πιθανό ότι το έργο θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί με ορισμένα στοιχεία του ISS ως μέρος μιας μελλοντικής εμπορικής πλατφόρμας».

«Η NASA θα επεκτείνει τις διεθνείς και εμπορικές συνεργασίες για τα επόμενα επτά χρόνια, προκειμένου να διασφαλίσει η συνεχή πρόσβαση και παρουσία των ανθρώπων σε χαμηλή τροχιά της Γης», αναφέρει το έγγραφο.

Ένα αίτημα για οικονομική δαπάνη που θα εκδοθεί τη Δευτέρα από τη κυβέρνηση Trump θα απαιτήσει να βγει κονδύλη 150 εκατομμύρια δολάρια με γνώμονα να δαπανηθούν για το ISS, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη και η ωρίμανση των εμπορικών δυνατοτήτων που θα εξασφαλίσουν ότι οι εμπορικοί διάδοχοι στο ISS … θα λειτουργήσουν αρμονικά, όπως και στο παρελθόν για κάθε παν ενδεχόμενο.

Για να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση, ο Λευκός Οίκος θα ζητήσει από τον ιδιωτικό τομέα να παράσχει αναλύσεις αγοράς και σχέδια ανάπτυξης, ανέφερε η The Washington Post.

Το σχέδιο αναμένεται να αντιμετωπίσει σκληρές κριτικές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη δαπανήσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την εκτόξευση, λειτουργία και υποστήριξη του τροχιακού σταθμού.

Αρχίζοντας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους (2001-2009), η NASA έχει αναθέσει σε υπεργολαβία ορισμένες δραστηριότητες υποστήριξης του ISS, ξεκινώντας από τις πτήσεις εφοδιασμού που πραγματοποιούν τώρα οι εταιρείες SpaceX και Orbital ATK.

Ωστόσο, δεν ήταν σαφές πώς θα μπορούσαν να ωφεληθούν οι ιδιωτικές εταιρείες από την ανάληψη του γηράσκοντος σταθμού – αφου το πρώτο του τμήμα ξεκίνησε το 1998.

Η NASA δεν απάντησε αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας