Οι ηλικιωμένοι νιώθουν 13 χρόνια μικρότεροι και οι μεσήλικες προτιμούν τις μικρές

Οι ηλικιωμένοι νιώθουν 13 χρόνια μικρότεροι και οι μεσήλικες προτιμούν τις μικρές

Οι ηλικιωμένοι νιώθουν κατά μέσο όρο 13 χρόνια νεότεροι από την ηλικία τους, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών του πανεπιστημίου Μίσιγκαν των ΗΠΑ, υπό την ψυχολόγο Τζάκι Σμιθ. Επιπλέον, όσοι είναι άνω των 70 ετών, πιστεύουν ότι δείχνουν περίπου δέκα χρόνια νεότεροι από την ηλικία τους, ενώ οι γυναίκες είναι αυτές που, σε σχέση με τους άντρες, αντιλαμβάνονται την εμφάνισή τους να είναι πιο κοντά στην πραγματική τους ηλικία.

Η ερευνήτρια Τζάκι Σμιθ, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science, δήλωσε ότι, όπως προκύπτει από την έρευνα, “οι ηλικιωμένοι γενικά νιώθουν αρκετά νεότεροι από ό,τι πραγματικά είναι” και χαρακτήρισε αυτό το συναίσθημα “την άριστη αυταπάτη της τρίτης ηλικίας”. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το να νοιώθει κανείς νεότερος σχετίζεται με καλύτερη υγεία και μακρύτερη ζωή.

Η νέα έρευνα, που θα δημοσιευθεί στο περιοδικό γεροντολογίας “Journal of Gerontology: Psychological Science”, ανέλυσε δεδομένα μιας εξαετίας για τους κατοίκους του Βερολίνου, ενώ επιβεβαίωσε ότι ανάλογα δεδομένα ισχύουν και για τις ΗΠΑ, συνεπώς τα πορίσματά της έχουν μια διεθνή ισχύ.

Μερικοί από τους πιο ηλικιωμένους (π.χ. 85 ετών) νιώθουν ακόμα πιο νέοι (από το μέσο όρο των 13 ετών), ενώ αντίθετα όσοι έχουν κακή υγεία, νιώθουν μικρότερη απόσταση ανάμεσα στο πόσων χρονών αισθάνονται και πόσο πραγματικά είναι. Οι γυναίκες, κατά μέσο όρο, αισθάνονται τέσσερα χρόνια μεγαλύτερες από τους άντρες της ίδιας πραγματικής ηλικίας.

Εξάλλου, διαπιστώθηκε ότι ενώ αρχικά οι άντρες δηλώνουν ότι νιώθουν πιο ικανοποιημένοι από τις γυναίκες σχετικά με τη γήρανσή τους, με το πέρασμα του χρόνου η κατάσταση αντιστρέφεται και η ικανοποίηση των ανδρών μειώνεται περισσότερο σε σχέση με των γυναικών.

Μια άλλη έρευνα ερευνητών του Τμήματος Ζωολογίας του σουηδικού πανεπιστημίου του Γκέτενμποργκ και του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Evolutionary Psychology” (Εξελικτική Ψυχολογία), μελέτησε πώς οι μοναχικοί μεσήλικες, άντρες και γυναίκες, διαλέγουν σύντροφο. Διαπιστώθηκε ότι όντως ισχύει η διαδεδομένη ανά τον κόσμο αντίληψη πως οι μεγάλοι άντρες προτιμούν?τις μικρές!

Οι μεσήλικες άντρες θέλουν, στην πλειονότητά τους, αρκετά νεαρότερες γυναίκες και για να το πετύχουν, διαφημίζουν την εξυπνάδα και το υψηλό εισόδημά τους. Από την άλλη, οι γυναίκες μέχρι τα 60 τους προτιμούν τους πλούσιους άντρες, αλλά μετά τα 60 ψάχνουν για νεαρότερο άνδρα.

Η έρευνα, σύμφωνα με τους ερευνητές, συμφωνεί εν μέρει μόνο με το βασικό αξίωμα της εξελικτικής ψυχολογίας ότι οι άντρες δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ελκυστική εξωτερική εμφάνιση και οι γυναίκες στον πλούτο και το κοινωνικό στάτους, επειδή διαπίστωσε ότι στη σύγχρονη εποχή και οι γυναίκες αναζητούν αθλητικούς, ελκυστικούς άντρες.

Προηγούμενο άρθροΤι είναι high definition (HD), πληροφορίες και ανάλυση
Επόμενο άρθροΨωνίστε Online στη Μισή Τιμή, Έξυπνα και Αξιόπιστα
Στέλιος Θεοδωρίδης
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος, αφού δεν κατόρθωσα να γίνω τρανός και σπουδαίος μέσα στην κοινωνία. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας