Τι είναι high definition (HD), πληροφορίες και ανάλυση

Τι είναι high definition (HD), πληροφορίες και ανάλυση

Τι είναι αυτό το High Definition και γιατί γίνεται τόσος λόγος για αυτό; Διαβάστε στα παρακάτω κεφάλαια τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αποφασίσετε να επενδύσετε τα χρήματα σας σε κάποια τέτοια συσκευή.

Ο όρος HD έχει “κατακλύσει” την αγορά αυτές τις ημέρες. Πολλοί από εμάς έχουν σπεύσει να αντικαταστήσουν τις παλιότερες CRT τηλεοράσεις τους με τις νεότερες LCD και plasma με την υπόσχεση πως θα μπορούν να απολαύσουν ποιότητα HD. Η αλήθεια όμως είναι πως υπάρχει μια αισθητή έλλειψη διαθέσιμου περιεχομένου. Εκτός αυτού μάλιστα, η HDTV που μόλις αγοράσατε μπορεί να μην είναι καν συμβατή με τις νέες εκδόσεις των δίσκων DVD (Blue-ray και HD-DVD). Στο αφιέρωμα αυτό θα εξετάσουμε το γιατί η επανάσταση του HD αργεί τόσο να “ξεσπάσει” και γιατί θα πρέπει να το σκεφτείτε διπλά πριν αποφασίσετε να “επενδύσετε” την παρούσα στιγμή.

HD ready ή όχι;

Πριν από αρκετά χρόνια περίπου, ο οργανισμός EICTA (www.eicta.org) αποφάσισε να βοηθήσει τους καταναλωτές δημιουργώντας μια ειδική ταμπέλα “HD ready” (www.hdready.org.uk). H ιδέα ήταν πως οποιαδήποτε συσκευή έφερε την ταμπέλα αυτή θα ανταποκρινόταν σε ένα αυστηρό σετ από κριτήρια, ώστε ο καταναλωτής που θα αγόραζε τη συσκευή θα αναζητούσε το σήμα και θα ήταν σίγουρος για την “ετοιμότητα” της συσκευής. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως οι αρχικές απαιτήσεις που ετέθησαν από την EICTA είναι σαφώς μειωμένες σε σχέση με τις δυνατότητες που θα θέλατε να έχει η συσκευή σας.

Για να τηρεί λοιπόν τα κριτήρια του HD ready, μια τηλεόραση θα πρέπει να διαθέτει εισόδους DVI και HDMI και να είναι ικανή εμφανίσει υψηλής ευκρίνειας εικόνα τόσο στα 1280Χ720 pixels (720p), καθώς και στα 1920Χ1080 pixels (1080i). Το ενδιαφέρον είναι πως η ίδια η οθόνη δεν είναι απαραίτητο να ανταποκρίνεται σε αυτές τις δύο αναλύσεις pixel προς pixel.

Για να ανταποκρίνεται στα κριτήρια της EICTA χρειάζεται να διαθέτει 720 οριζόντιες γραμμές. Αυτό σημαίνει πως κάποιες “αποκαλούμενες” HD ready τηλεοράσεις μπορεί να διαθέτουν χαμηλές αναλύσεις μέχρι 1024X768, με αποτέλεσμα να συμπιέζουν την HD εικόνα για να “χωρέσει”.

Το πλήρες πακέτο

Στην πραγματικότητα, η ανάλυση δεν είναι το μόνο σημαντικό στοιχείο, ιδιαίτερα στα μικρότερα μεγέθη οθονών (32 ιντσών και κάτω). Aλλοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν το πόσο καλή είναι η εικόνα, όπως είναι ο τρόπος με τον οποίο η TV επεξεργάζεται την κίνηση. Είναι αλήθεια, παρόλα αυτά, πως οι απαιτήσεις χαμηλής ανάλυσης της “ταμπέλας” HD ready, σημαίνει πως πολλές από τις τηλεοράσεις που τη φέρουν ίσως να μην μπορούν να εμφανίζουν περιεχόμενο 1080p.

Χωρίς να γινόμαστε πολύ “τεχνικοί”, το 1080p συχνά περιγράφεται και ως “αληθινό” (Full) HD, μιας και εμφανίζει την κορυφαία ανάλυση 1920Χ1280 καρέ-καρέ (frame by frame), σε αντίθεση με το 1080i. Το συμπέρασμα είναι πως μια HD ready TV μπορεί να μην είναι και τόσο… έτοιμη για κάποιους τύπους HD περιεχομένου. Για παράδειγμα, ίσως να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στην υψηλότατη ανάλυση βίντεο από συσκευές όπως το Sony Playstation 3.

Η μάχη των προτύπων

Τα καλά νέα είναι πως εκτός και εάν έχετε μια τεράστια, υπερσύγχρονη TV (42 ίντσες και πάνω), είναι απίθανο να μπορέσετε να καταλάβετε τη διαφορά ανάμεσα στα 1080i και 1080p. Όπως ήδη τονίσαμε, η ανάλυση δεν είναι το άπαν. Τα κακά νέα έχουν το όνομα των νέων προτύπων δίσκων DVD: Blu-ray και HD-DVD – και τα δύο πρότυπα αναπτύχθηκαν ως οι επίγονοι του DVD. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως και τα δύο πρότυπα κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά είναι ασύμβατα μεταξύ τους.

Στο παραπάνω ζήτημα, προστίθεται και το γεγονός πως μέχρι την οριστική κατάληξη της μεταξύ τους “διαμάχης” και την επικράτηση του ενός, κανείς δεν θα ήθελε να “επενδύσει” σε μια συσκευή που θα αποδεικνυόταν άχρηστη λόγω ελλείψεως περιεχομένου – απλά η αγορά τηρεί μια δικαιολογημένη στάση αναμονής.

Τα καρέ που τρέμουν

Επιπρόσθετα, υπάρχει ένα ζήτημα που μπορεί να σημαίνει πως η HD ready TV δεν είναι ικανή να εμφανίσει το σήμα από το Blu-ray ή HD-DVD player σας σωστά, με αποτέλεσμα προβλήματα τρεμοπαίγματος στην οθόνη. Ουσιαστικά, το πρόβλημα πηγάζει από την ασυμβατότητα ανάμεσα στο φιλμ και στην TV. Πιο συγκεκριμένα, όλα τα φιλμ γυρίζονται στα 24 frames το λεπτό, εδώ και δεκαετίες. Αλλά οι περισσότερες τηλεοράσεις -ακόμα και οι HD ready- ανανεώνουν την οθόνη σε ρυθμό 50, 60 και 100 Hz.

Μια απλή διαίρεση δείχνει πως δεν είναι δυνατόν να “χωρέσουν” 24 frames το λεπτό σε οποιονδήποτε από αυτούς τους ρυθμούς ανανέωσης. Με το VHS και το DVD δεν παρουσιαζόταν πρόβλημα, καθώς οι κατασκευαστές επιτάχυναν τα φιλμ κατά 4% για να τα μετατρέψουν από 24 σε 25 frames το λεπτό. Μιας και ο ρυθμός ανανέωσης των 50Hz και των 100 διαιρείται με το 25, το πρόβλημα επιλυόταν.

Από την άλλη όμως πλευρά, οι Blu-ray και οι HD-DVD ταινίες, έχουν κωδικοποιηθεί στα 24 frames το λεπτό. Από την μια πλευρά, αυτό είναι θετικό, καθώς διατηρείται η πρωτότυπη ταχύτητα και ο ρυθμός των frames του πρωτότυπου υλικού, προσφέροντας θεωρητικά μια πολύ πιο ρεαλιστική αναπαράσταση της κινηματογραφικής εμπειρίας. Το πρόβλημα όμως επανέρχεται όταν πρέπει να εμφανιστούν 24 frames το δευτερόλεπτο σε μια οθόνη που ανανεώνεται 50, 60 ή 100 φορές το λεπτό.

Για να το επιτύχουν αυτό, οι περισσότεροι Blu-ray και HD-DVD players χρησιμοποιούν μια τεχνική που είναι γνωστή ως pulldown για να μετατρέψουν τα 24fps σε μορφή εμφανίσιμη από την TV. Αυτό που κάνει το pulldown είναι να αντιγράψει και να εισαγάγει frames εκεί που είναι απαραίτητο για να καταστήσει την 24fps πηγή κατάλληλη για τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης. Δυστυχώς, αυτό συνεπάγεται πως ο player θα πρέπει να αναπαραγάγει αποτελεσματικά μια σειρά από frames, με αποτέλεσμα το γνωστό “πιξελάρισμα” και τρεμόπαιγμα.

Κάποιοι καταναλωτές ενοχλούνται πολύ περισσότερο από άλλους με αυτό το πρόβλημα και θα πρέπει να τονιστεί πως το HD (υπό αυτές τις προϋποθέσεις) αποτελεί “οπισθοδρόμηση” σε σχέση με τη γνωστή “ομαλή κίνηση” που έχουμε συνηθίσει από το DVD.

Ακριβές λύσεις

Σε έναν ιδανικό κόσμο, όλος ο Home cinema εξοπλισμός σας θα έπρεπε να είναι συμβατός με τα 24fps της πηγής του σήματος. Μιας και το πρωτότυπο φιλμ, αλλά και οι δίσκοι Blu-ray ή HD-DVD δίσκοι “τρέχουν” στα 24fps, τότε το disk player θα πρέπει αναπαράγει στα 24fps, ενώ η HD ready TV σας θα πρέπει να ανιχνεύσει αυτόματα το σήμα 24fps και να χρησιμοποιήσει έναν κατάλληλο ρυθμό ανανέωσης, όπως είναι τα 72Hz, τα 96Hz ή τα 120Hz (όλα μπορούν να διαιρεθούν με το 24). Ακόμα καλύτερα, τόσο το HD player όσο και η TV θα πρέπει να λειτουργούν στο ανώτερο “επίπεδο” των 1080p.

Προς το παρόν, οι συσκευές που μπορούν να επιτύχουν όλα αυτά είναι σπάνιες. Οι περισσότερες τηλεοράσεις -ακόμα και οι HD ready- είναι… κολλημένες στα 50Hz, 60Hz ή 100Hz. Ακόμα και εάν βρίσκατε κάποια που να μπορεί να προβάλλει υλικό στα 24fps, τα περισσότερα σύγχρονα Blu-ray και HD-DVD players δεν μπορούν να “προσφέρουν” τα απαραίτητα 24fps – απλά θα χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο του pulldown, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να εμφανίσει η οθόνη σας. Κάποιοι players, όπως είναι το Pioneer BDP-LX70 και το Sony BDPS1E Blue-ray players έχουν τη δυνατότητα να “δώσουν” 24fps, αλλά είναι μάλλον απαγορευτικά για τους περισσότερους με τιμές που κυμαίνονται στα 1000-1300 ευρώ.

H πιο οικονομική επιλογή είναι πιθανώς το Playstation 4 (250 ευρώ), το οποίο διαθέτει έναν ενσωματωμένο Blu-ray player. Το PS4 εξ ορισμού προσφέρει έξοδο 50/60Hz, αλλά έκτοτε ενσωμάτωσε μια δωρεάν αναβάθμιση που του επιτρέπει να προσεγγίσει τα 1080p σε ρυθμό ανανέωσης 24fps.

Ένας εναλλακτικός τρόπος για να υπερπηδήσετε το εν λόγω πρόβλημα, είναι να αντιστρέψετε το pulldown και με τον τρόπο αυτόν να ανασυγκροτήσετε τα αρχικά 24fps. Υπάρχουν κάποιες, λίγες, τηλεοράσεις οι οποίες μπορούν να το επιτύχουν αυτό, Ta άσχημα στην περίπτωση αυτή νέα, είναι πως πρόκειται για τελευταίας τεχνολογίας, πανάκριβα μοντέλα. Ένα απο αυτά, είναι και η Pioneer PDP-4280XD, η οποία διαθέτει τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Ακόμα όμως και σε αυτήν την περίπτωση, η αντιστροφή του pulldown δεν πρόκειται να δουλέψει απαραίτητα με άψογο τρόπο και το αποτέλεσμα πιθανώς να είναι ένα διαφορετικού είδους τρεμόπαιγμα!

HD στο PC

Ακριβώς όπως τα DVD drives αντικατέστησαν σταδιακά τα CD-ROM στο PC, πλέον άρχισαν να εμφανίζονται και τα πρώτα Blu-ray και HD-DVD readers και writers σε κάποια PCs. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε κάποια Blu-ray drives ενσωματωμένα σε κάποια Sony Vaio PCs τελευταίας τεχνολογίας. Εκτός από το να σας επιτρέπουν να βλέπετε δίσκους υψηλής ανάλυσης στο PC σας, τα Blu-ray και HD-DVD drives, σας επιτρέπουν να αποθηκεύσετε μέχρι και 100GB δεδομένων σε ένα και μόνο δισκάκι. Και πάλι, όμως, η συμβουλή μας είναι να περιμένετε για λίγο καιρό. Η συγκεκριμένη τεχνολογία αναπόφευκτα θα γίνει φτηνότερη, ενώ οι συσκευές εγγραφής πολλαπλών προτύπων θα γίνουν σταδιακά διαθέσιμες.

Εξοικονομήστε χρόνο

Αν δεν σκοπεύετε να επενδύσετε στον τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, είναι δυνατόν να απογοητευτείτε ή να καταλήξετε με μια συσκευή που γρήγορα θα ξεπεραστεί και θα καταλήξει σε αχρηστία. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένα βίντεο με ποιότητα high-definition είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό, αλλά η κατάσταση βρίσκεται ακόμα σε “νηπιακό” στάδιο και προβλήματα τεχνικής φύσεως συνεχώς ανακύπτουν.

Το βασικό πρόβλημα, όπως εξάλλου τονίσαμε, παραμένει η έλλειψη HD περιεχομένου. Παρόλο που κάποιες κινήσεις έχουν γίνει, κυρίως από μεγάλες εταιρείες, για τη υποστήριξη του ενός ή του άλλου προτύπου, ακόμα το τοπίο είναι θολό με αποτέλεσμα ο υποψήφιος αγοραστής να μην μπορεί ακόμα να είναι σίγουρος που θα πρέπει να επενδύσει τα χρήματά του. Η συμβουλή μας; Υπομονή και έρευνα! Αγνοήστε τις “σειρήνες” των δήθεν προσφορών και αγοράστε μόνο μετά από εξονυχιστική έρευνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας