Δεδομένων των ιλιγγιωδών ρυθμών της σύγχρονης ζωής, αυτό ίσως δεν θα έπρεπε να παραξενεύει και τόσο. Τα παιδιά ξεκινούν το κάπνισμα από τα 13, πρωτοκάνουν σεξ στα 15 και γύρω στα 18 δεν είναι λίγα αυτά που οδηγούνται στους ψυχολόγους με σημάδια ψυχικής κόπωσης και έντονου στρες.
Λογικό και αναμενόμενο λοιπόν πολλοί τριανταπεντάρηδες να νιώθουν όχι μόνο εξαντλημένοι αλλά και βαθύτατα μπερδεμένοι μπροστά σε αυτό που έπεται και σε σχέση με το πού τοποθετούν τον εαυτό τους τα επόμενα χρόνια. Αυτό υποστηρίζει και η Gladeana McMahon, μια από τις πιο διάσημες «life coaches» στη Μεγάλη Βρετανία. Εκτός από την εντυπωσιακή ακαδημαϊκή της καριέρα και την εξίσου σημαντική συγγραφική της δραστηριότητα, η McMahon παράλληλα κοουτσάρει συστηματικά διάφορους στρεσαρισμένους πλούσιους και διάσημους, πολιτικούς και σελέμπριτι. Για αυτό γνωρίζει πολύ καλά το φαινόμενο της κρίσης των 35.
Η γνωστή συγγραφέας εντοπίζει το πρόβλημα ακριβώς στην ταχύτητα με την οποία συμβαίνουν όλα, στα πλαίσια μιας κουλτούρας που αποθεώνει τη νεότητα και απαξιώνει την ωριμότητα. «Πριν από 20 χρόνια, από τη στιγμή που ξεκινούσαμε την καριέρα μας, μας έπαιρνε τουλάχιστον δύο δεκαετίες για να φτάσουμε στην κορυφή.
Σήμερα θέλουμε να κατακτήσουμε κάθε πρόκληση που βρίσκεται μπροστά μας στη ζωή, και μας δίνεται η ευκαιρία να τα καταφέρουμε, όλα μέχρι τα 30.
Οπότε φτάνουμε στα 35 να είμαστε ήδη τοπ στην ιεραρχία της εταιρίας και τότε συνειδητοποιούμε πως δεν έχουμε κάπου παραπάνω να πάμε, εκτός ίσως από το να αγοράσουμε την εταιρία» δηλώνει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξη της σε μεγάλη αγγλική εφημερίδα. Δεν είναι συνεπώς άξιο απορίας που οι –πετυχημένοι τουλάχιστον– τριανταπεντάρηδες βασανίζονται από ερωτήματα του τύπου «Αυτό είναι όλο;», «Από δω και πέρα θα είναι μια από τα ίδια;», « Και αν ναι, τι άλλο μου μένει να κάνω;».
Σε γενικές γραμμές πρέπει όλοι να κατανοήσουμε πως, αν και ο οργανισμός μέσα από τις άμυνες που διαθέτει μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες, ωστόσο η ψυχολογία δεν ανταπεξέρχεται καθόλου εύκολα σε παρατεταμένες συνθήκες πίεσης, πράγμα που σημαίνει πως το εκάστοτε άτομο βλάπτει έμμεσα ή άμεσα την ψυχολογική του υγεία, έως ότου έρθει εκείνη η μέρα που πλέον θα καταρρεύσει, με συνέπεια να αναγκαστεί να καταφύγει στους ψυχιάτρους για να μετριάσει το πρόβλημα.
Εν τούτοις, ο ασθενής με πρόβλημα που καταφεύγει στον ψυχίατρο συνήθως καταλήγει να παίρνει με τις χούφτες τα ψυχοφάρμακα και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια από αυτά τα φάρμακα είναι αχρείαστα, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο άρρωστος πάντα θα λέει πως δεν είναι καλά, και ο γιατρός θα του συνταγογραφεί περαιτέρω φαρμακευτικά σκευάσματα πιστεύοντας έτσι πως θα πατάξει το κακό.
Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ασθενών στο διαδίκτυο που αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ξεκίνησαν με αντικαταθλιπτικά και έφτασαν να παίρνουν έξι διαφορετικά φάρμακα για να γιατρέψουν το Ψυχιατρικό τους πρόβλημα .
Όμως για να ακριβολογούμε στα λεγόμενα μας, ο ψυχίατρος είναι ο μόνος αρμόδιος, όπως και ο ψυχολόγος που μπορούν να φέρουμε εις πέρας οποιαδήποτε ψυχιατρική δυσλειτουργία, και κανένας άλλος. Ο λόγος που τονίζω ετούτο το στοιχείο είναι γιατί ορισμένοι καταφεύγουν στους παπάδες για να τους ξορκίσουν πιστεύοντας πως είναι δαιμονισμένοι, και πολλές άλλες παρόμοιες χαζομάρες που δεν ευσταθούν επιστημονικά και δεν έχουν χώρο σε κανένα λογικό μυαλό, παρά μόνο στους παράφρονες και τους κομπογιαννίτες που εκμεταλλεύονται τον αθώο κοσμάκη για να βγάλουν τα προς το ζην εις βάρος των κορόιδων.
Η λύση στους ιλιγγιώδεις ρυθμούς ζωής
Προφανώς δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά που εξαλείφουν τα προβλήματα μονομιάς, πόσο μάλλον όταν ένα άτομο καταπιέζεται από την εργασία του, που ομολογουμένως είναι αναγκασμένος να ακολουθεί αυτήν την οδό μη έχοντας άλλη επιλογή, αφού διαφορετικά, αν σταματήσει από την δουλειά του θα πεινάσει και θα αρχίσουν να τρέχουν τα χρέη των λογαριασμών της ΔΕΗ, του νερού και της τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ.
Εδώ η λύση είναι να μένεις πάντα ψύχραιμος, όσο μεγάλη φουρτούνα και αν περνάς, δηλαδή είναι θέμα διαχείρισης του άγχους, ούτως ώστε να αντιμετωπίζεις με ψύχραιμη ματιά κάθε εμπόδιο που συναντάς στο διάβα σου. Φυσικά, κάτι τέτοιο για να συμβεί απαιτείται από τον ενδιαφερόμενο να ασκήσει μεγάλη προσπάθεια με απώτερο σκοπό να δει τα έμπρακτα αποτελέσματα τουλάχιστον μετά από μερικούς μήνες, και όχι άμεσα, δηλαδή μετά από μερικές ημέρες.