Οι ΗΠΑ κατηγορούν έξι Ρώσους αξιωματικούς για κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία, τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2018 και την έρευνα Σκρίπαλ

Οι ΗΠΑ κατηγορούν έξι Ρώσους αξιωματικούς για κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία, τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2018 και την έρευνα Σκρίπαλ

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έχει προσάψει κατηγορίες σε έξι Ρώσους αξιωματικούς των μυστικών πληροφοριών για συμμετοχή σε εκτεταμένη εκστρατεία κυβερνοεπίθεσης, συμπεριλαμβανομένων των περιβόητων επιθέσεων της Petya ransomware που στόχευσαν την Ουκρανία το 2015. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι προσπάθειες στράφηκαν μεταξύ άλλων και στη χώρα της Γεωργίας, τις γαλλικές εκλογές, τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018, και στην αλλοίωση των ερευνών για τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου στρατιωτικού αξιωματικού Σεργκέι Σκρίπαλ.

Πολλά από τα συγκεκριμένα περιστατικά στο κατηγορητήριο έχουν αναφερθεί και στο παρελθόν, αλλά καμία αρμόδια υπηρεσία επιβολής του νόμου δεν έχει κατηγορήσει δημόσια την GRU της Ρωσίας για ενορχήστρωση των επιθέσεων. Η κύρια στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, η GRU είχε προηγουμένως συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα κυβερνοεπιθέσεων που ονομάστηκαν «Fancy Bear» από διάφορους ερευνητές στον τομέα της κυβερνοασφάλειας από τον ιδιωτικό τομέα.

Το κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνει και προηγούμενες διώξεις που σχετίζονται με τις εκστρατείες της GRU κατά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2014. Μάλιστα η παρούσα έκθεση κατονομάζει με το ονοματεπώνυμο του, έναν από τους έξι κατηγορούμενους, τον Anatoliy Kovalev.

Οι πιο καταστροφικές από τις επιθέσεις ήταν ενάντια στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας το 2015. Η πρώτη επίθεση έθεσε σε κίνδυνο τα εσωτερικά δίκτυα σε τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής ενέργειας της χώρας, καθιστώντας τους υπολογιστές μη λειτουργικούς και αφήνοντας περισσότερους από 200.000 ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μέσα στο βαρύ χειμώνα. Επιπλέον, τον επόμενο χρόνο, ξεκίνησε μία καινούργια επίθεση εναντίον του Υπουργείου Οικονομικών της Ουκρανίας με εξίσου καταστροφικά αποτελέσματα.

Όπως και με προηγούμενες κατηγορίες εναντίον ξένων χάκερ, η Ρωσία είναι απίθανο έως ακατόρθωτο να εκδώσει τους κατηγορούμενους στις ΗΠΑ, κάτι που συνεπάγεται ότι είναι απίθανο να παραβρεθούν στη δίκη για να δικαστούν. Ωστόσο, η νέα δίωξη αποτελεί σημαντικό ορόσημο στις συνεχιζόμενες προσπάθειες να καταστεί υπεύθυνη η GRU για τις κυβερνοεπιθέσεις που έχει προκαλέσει αρκετές δολιοφθορές, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα των ΗΠΑ.

Το κατηγορητήριο είναι το αποτέλεσμα έρευνας άνω των δύο ετών από το FBI, μία σημαντική παράμετρο που τονίστηκε από τους πράκτορες που εργάστηκαν στην υπόθεση. «Το εξαιρετικό ταλέντο και η αφοσίωση των ομάδων μας στο Πίτσμπουργκ, την Ατλάντα και την Οκλαχόμα Σίτι είναι αδιαμφισβήτητο, αφού αφιέρωσαν χρόνια παρακολούθησης για τον εντοπισμό των μελών της GRU» δήλωσε ο Michael Christman, ειδικός πράκτορας του FBI στο Πίτσμπουργκ, σε δήλωση του. «Αυτοί οι κυβερνοεγκληματίες υποτίμησαν τη δύναμη της ευφυΐας, των πόρων και της εμπειρογνωμοσύνης μας, πράγμα που αποδείχθηκε πως ήταν ένα από τα πιο τραγικά τους λάθη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας