Οι ιππότες που λένε «Νι»

Οι ιππότες που λένε «Νι»

Στα πρώτα στάδια της αναζήτησης του Αγίου Δισκοπότηρου, ο βασιλιάς Αρθούρος προσπαθεί να αποσπάσει πληροφορίες από δύο χωρικούς: «Είμαι ο βασιλιάς σου». «Δεν σε ψήφισα». «Μα δεν ψηφίζεις τους βασιλιάδες». «Τότε πώς έγινες βασιλιάς;» «Η Κυρά της Λίμνης, ντυμένη με τoν πάναγνο γυαλιστερό μανδύα της, ανέσυρε το Εξκάλιμπερ αποδεικνύοντας ότι με τη θέληση τoυ Θεoύ, εγώ, o Aρθoύρoς, ήταν γραφτό να φέρω τo Eξκάλιμπερ. Για αυτό είμαι ο βασιλιάς σου». «Άκου, παράξενες γυναίκες που μένουν σε λίμνες και μοιράζουν σπαθιά δεν συνιστούν βάση για ένα σύστημα διακυβέρνησης. Η ανώτατη εκτελεστική εξουσία πηγάζει από τις μάζες, όχι από μια υδάτινη τελετή – φαρσοκωμωδία».

Η σκηνή αυτή προέρχεται από την ταινία «Οι ιππότες της ελεεινής τραπέζης», που φέρει 100% την υπογραφή των Monty Python, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν -όχι άδικα- οι Beatles της κωμωδίας, χάρη στη σαρωτική τους παρουσία στην τηλεόραση («Το Ιπτάμενο Τσίρκο των Μόντυ Πάιθον» στο BBC την περίοδο 1969-1974), στον κινηματογράφο (πέντε ταινίες) και στο θέατρο. Οι Pythons κατάφεραν να αναδείξουν διεθνώς το βρετανικό χιούμορ, το οποίο αποτέλεσε ασφαλώς βάση τους, και το οποίο κατάφεραν οι ίδιοι να επηρεάσουν στη συνέχεια, κηρύττοντας το τέλος των κανόνων και της φόρμας και μένοντας προσηλωμένοι στην αποδόμηση, όπως επισημαίνει και ο κωμικός Bill Bailey στον “Guardian”.

Τι μας έκανε να ανασύρουμε από τη μνήμη μας τους… Ιππότες που λένε «Νι»; Η αναπάντεχη είδηση ότι ετοιμάζεται ένα reunion μεταξύ του Τζον Κλιζ, του Τέρι Γκίλιαμ, του Ερικ Ιντλ, του Τέρι Τζόουνς και του Μάικλ Πάλιν (ο Γκράχαμ Τσάπμαν αποχαιρέτησε το ενδεχόμενο νέας συνεργασίας και τα εγκόσμια το 1989) για μία θεατρική παράσταση, με σκοπό να βγάλουν πολλά χρήματα για να μπορέσει ο Τζόουνς να αποπληρώσει την υποθήκη του σπιτιού του (σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου). Και αφού πήραν εμπρός, εμείς ευχόμαστε να βάλουν στα σκαριά και μια κινηματογραφική ταινία (εκεί θα βγάλουν σίγουρα πολλά λεφτά). Η αλήθεια είναι ότι έχουμε καιρό να δούμε μια κωμωδία της προκοπής στη μεγάλη οθόνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας