ΑρχικήΑπόψειςΤο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς (το έχουμε ανάγκη)

Το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς (το έχουμε ανάγκη)

Ήταν ακριβώς αυτό που έλειπε για να επιβεβαιωθεί μια αίσθηση αλλαγής στην ατμόσφαιρα. Στην παγκρατιώτικη γειτονιά της Σπύρου Μερκούρη, δρόμου εμπορικού, ζωντανού, με τις τράπεζες του, με τα καφέ και τα κουρεία του, το βιβλιοπωλείο Πλειάδες, που άνοιξε ένα καλοκαίρι (πριν μερικά χρόνια) αντικαθιστώντας το παλιό προποτζίδικο, δεν συμπλήρωσε μόνο ένα κενό για τους βιβλιόφιλους, αλλά θα λέγαμε, ερήμην των ιδιοκτητών του, έγινε για πολλούς κατοίκους και επισκέπτες κάτι σαν σύμβολο των αληθινών βαθύτερων αναγκών που ανέδειξαν οι νέες εποχές.

Το άνοιγμα του στο συγκεκριμένο σημείο μοιάζει έτσι κι αλλιώς με αλλαγή σκυτάλης της πολύ πρόσφατης ιστορίας του τόπου μεταξύ δύο διαφορετικών μοντέλων ζωής. Πώς αλλιώς να δει κανείς τη μεταμόρφωση του χώρου από «μικρομπακάλικο» των ψεύτικων ελπίδων για εύκολο πλουτισμό με στοιχήματα, λαχεία και παρόμοια, σε χώρο όπου ο πολιτισμός του βιβλίου υπόσχεται τον πλούτο του πνεύματος, αυτόν ως ουσιαστική ελπίδα για το μέλλον.

Και δεν είναι ο μόνος συμβολισμός του συγκεκριμένου σημείου. Το παλιό προποτζίδικο ανήκε στη συμπαθεστάτη Νάντια Φοντάνα. Γλυκιά και διακριτική παρουσία στη γειτονιά. Ποτέ δεν αναφερόταν στις στιγμές της δόξας των μιούζικαλ του Δαλιανίδη, των οποίων υπήρξε σταρ, αλλά, όπως και να το κάνουμε, η μνήμη εκείνης της λαϊκής διασκέδασης, εδώ στο μικρό παγκρατιώτικο μαγαζάκι, άλλαξε χέρια με το παρόν ενός άλλου πολιτισμού. Αυτού της ανάγνωσης, στον οποίο επένδυσε με πάθος το ζευγάρι των δημιουργών του βιβλιοπωλείου Πλειάδες, ο Άλκης Τεμπονέρας και η σύζυγος του, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Αλεξάνδρα Μπίζη.

Συνδετικός κρίκος και ίσως ο καλύτερος «ξεναγός» σε αυτή την αλλαγή σκυτάλης μεταξύ δύο διαφορετικών «μνημείων» κουλτούρας, η γάτα Βενέτσια. Χωμένη χρόνια στο πίσω μέρος του προποτζίδικου, εκεί που ένα χώρισμα από τον έξω κόσμο και το φως δημιουργούσε το άγριο καταφύγιο των παθιασμένων ιπποδρομιάκηδων, η γάτα Βενέτσια είχε συνηθίσει τις αγριοφωνάρες και την επιθετικότητα των στοιχηματιών. Αλλά, όπως όλες οι γάτες, δεν δέχθηκε να εγκαταλείψει τον χώρο της.

Περίμενε τους νέους ιδιοκτήτες και σιγά σιγά, καθώς γύρω της η ατμόσφαιρα γλύκαινε, έπαιρνε χρώματα, καθάριζαν οι τζαμαρίες να μπει το φως, άνοιγε ο πίσω χώρος στη μικρή αυλή του ακάλυπτου για να μπουν γλάστρες και τραπεζάκια και να μεταμορφωθεί σε φιλόξενο αναγνωστήριο, έμπαιναν τα βιβλία στα ράφια, σιωπηλοί, πολύχρωμοι μάρτυρες του καινούργιου ήρεμου κόσμου της γνώσης, που πρώτη φορά στη ζωή της συναντούσε η Βενέτσια, γλύκανε και αυτή. Κουλουριασμένη, ήρεμη ανάμεσα στα βιβλία στο αναπαυτικό μαξιλάρι της, ξέρει καλά ότι αλλάζουν οι εποχές και καμιά φορά, ναι, αλλάζουν προς το καλύτερο.

Πάθος για τα βιβλία, τον κόσμο των εκδόσεων, τους επίμονους επαγγελματίες του, που γνώρισε και εκτίμησε για την αγάπη τους στο έντυπο ο Αλκιβιάδης Τεμπονέρας, με αρωγό την Αλεξάνδρα Μπίζη, ήταν από αυτούς που είδαν στην κρίση την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους σε μια γειτονιά που το περίμενε να το αγκαλιάσει. Το σκοτεινό, σκονισμένο παλιό προποτζίδικο στο ισόγειο μιας από τις παραδοσιακές πολυκατοικίες της Σπύρου Μερκούρη αναμορφώθηκε σε ένα φωτεινό ψηλοτάβανο, λιτό αλλά με χαρούμενη σοφία διακοσμημένο βιβλιοπωλείο.

Ο Αλκιβιάδης, που πιτσιρικάς ακόμη χάζευε βιτρίνες βιβλιοπωλείων και φαντάρος έστησε δανειστική βιβλιοθήκη στις Φιλιάτρες όπου υπηρετούσε, η Αλεξάνδρα, η συνεργάτιδά τους Δέσποινα Γιαννοπούλου και η γάτα Βενέτσια είναι οι οικοδεσπότες σε έναν χώρο όπου οι αναγνώστες καλούνται να γράψουν την καινούργια του ιστορία.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166