ΑρχικήΕιδήσειςΟι κατασκευαστές ρομπότ αργούν να διορθώσουν τις ευπάθειες

Οι κατασκευαστές ρομπότ αργούν να διορθώσουν τις ευπάθειες

Οι κατασκευαστές ρομπότ αργούν να διορθώσουν τις ευπάθειες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους χάκερ να κατασκοπεύσουν και να απενεργοποιήσουν τα χαρακτηριστικά ασφαλείας

Οι ερευνητές, προειδοποίησαν μισή ντουζίνα κατασκευαστών ρομπότ τον Ιανουάριο για σχεδόν 50 τρωτά σημεία, στα βιομηχανικά ρομπότ και στις επιχειρήσεις τους, δηλαδή στην ουσία μόνο μερικά από τα προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί έως τώρα, παρόλο τον καθησυχασμό από μεριάς των δημιουργών.

Οι ερευνητές, Cesar Cerrudo και Lucas Apa που εργάζονται στην διαδικτυακή επιχείρηση IOActive, δήλωσαν πως τα τρωτά σημεία θα επιτρέψουν στους χάκερ να κατασκοπεύουν τους χρήστες, απενεργοποιώντας τα χαρακτηριστικά ασφαλείας τους επιτρέπεται να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα ρομπότ και κατά συνέπεια να προχωρήσουν στη βία, βάζοντας το πλήθος και κυρίως παρευρισκόμενους σε κίνδυνο.

Ενώ υποστηρίζεται σθεναρά ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι χάκερ εκμεταλλεύτηκαν τα τρωτά σημεία, αρκετοί ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ρομπότ χακαρίστηκαν με ιδιαίτερη ευκολία.

Το χειρότερο όλων είναι η έλλειψη ανταπόκρισης των κατασκευαστών, η οποία εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα των ρομπότ σε σπίτια, γραφεία και εργοστάσια.

“Η έρευνά μας δείχνει ότι ακόμη και τα μη στρατιωτικά ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλο για να προκαλέσουν βλάβη”, ανέφερε ο Apa σε συνέντευξή του.

“Αυτά τα ρομπότ δεν χρησιμοποιούν σφαίρες ή εκρηκτικά, αλλά μικρόφωνα, κάμερες, χέρια και πόδια. Η διαφορά είναι ότι σύντομα θα είναι γύρω μας και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε από τώρα την ασφάλεια του κοινού, πριν να είναι πολύ αργά.

Μερικοί από τους κατασκευαστές ρομπότ υπερασπίστηκαν τα δημιουργήματά τους, λέγοντας ότι είχαν διορθώσει ορισμένα ή όλα τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος.

Τα σχόλια του Apa έρχονται μετά από μια επιστολή που υπογράφηκε από περισσότερους από 100 κορυφαίους ειδικούς ρομπότ που προτρέπουν τα Ηνωμένα Έθνη να απαγορεύσουν την ανάπτυξη στρατιωτικών ρομπότ δολοφόνων ή τα αυτόνομα όπλα.

Ο Apa, ο οποίος είναι ανώτερος σύμβουλος ασφαλείας, ανέφερε ότι από τους έξι κατασκευαστές που ήρθαν σε επαφή μαζί του, μόνο ένας, η Rethink Robotics, δήλωσε ότι ορισμένα από τα προβλήματα έχουν διορθωθεί.

Ένας εκπρόσωπος της Rethink Robotics, που κάνει τα ρομπότ της σειράς Baxter και της Sawyer, δήλωσε ότι όλα εκτός από δύο ζητήματα – στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές εκδόσεις των ρομπότ της – είχαν καθοριστεί.

Ο Apa είπε ότι οι αναθεωρήσεις από τους άλλους πέντε κατασκευαστές – Universal Robots της Δανίας, SoftBank Robotics και Asratec Corp της Ιαπωνίας, Ubtech της Κίνας και Robotis Inc της Νότιας Κορέας – τον οδήγησαν στο συμπέρασμα να πιστεύει ότι κανένα από τα ζητήματα που είχε θέσει δεν είχε διορθωθεί.

Η Asratec δήλωσε ότι το λογισμικό που κυκλοφόρησε για τα ρομπότ της μέχρι στιγμής περιοριζόταν σε “πρότυπα προγράμματα χρήσης για χόμπι” και πίστευε ότι το IOActive δεν κάνει σωστή δουλειά και πως σημεία ευπάθειας είναι ανύπαρκτα. Το λογισμικό που σχεδίαζε να κυκλοφορήσει για εμπορική χρήση θα ήταν διαφορετικό, πρόσθεσε.

Η SoftBank Robotics ανακοίνωσε ότι είχε ήδη εντοπίσει τα τρωτά σημεία και τα επιδιόρθωσε. Η Ubtech δήλωσε ότι “έχει αντιμετωπίσει πλήρως τις ανησυχίες που έθεσε το IoActive που δεν περιορίζουν τους προγραμματιστές μας να αναπτύξουν περαιτέρω την τεχνολογία των ρομπότ”.

Τα Universal Robots δεν απάντησαν σε αιτήματα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για σχόλια. Η Robotis Inc αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η αργή αντίδραση από τη βιομηχανία ρομπότ δεν ήταν έκπληξη, δήλωσε ο Joshua Ziering, ιδρυτής της Kittyhawk.io, μιας εμπορικής εταιρίας λογισμικού. “Μια νέα τεχνολογία ξεσπά στην αγορά και οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα”, είπε.

Ανησυχητική απειλή τα ρομπότ.

Οι ειδικοί της Cybersecurity ανέφεραν ότι τα τρωτά σημεία του ρομπότ ήταν ανησυχητικά και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για να διαταράξουν τα εργοστάσια με επιθέσεις ransomware ή να τα επιβραδύνουν ή να τα εξαναγκάσουν να ενσωματώσουν ελαττώματα στα προϊόντα που προγραμματίζονται να χτίσουν.

“Ο δυνητικός αντίκτυπος στις επιχειρήσεις, ακόμα και στις χώρες, θα μπορούσε να είναι τεράστιος”, δήλωσε ο Nathan Wenzler, επικεφαλής στρατηγικής ασφαλείας στην AsTech, εταιρεία παροχής συμβουλών ασφάλειας που βασίζεται στο Σαν Φρανσίσκο. “Πρέπει να εκμεταλλευτεί κάποιος επιτιθέμενος την ευπάθεια στις εφαρμογές που ελέγχουν αυτά τα ρομπότ “.

Ακόμα και στο σπίτι, ο κίνδυνος παραμονεύει, είπε ο Apa, αποδεικνύοντας πως ένα υψηλό ρομπότ Alpha 2 των 17 ιντσών (43,18 cm) από το Ubtech θα μπορούσε να προγραμματιστεί να βγάλει βίαια ένα κατσαβίδι.

“Ίσως είναι μικρό και δεν πρόκειται πραγματικά να βλάψει τώρα, αλλά η τάση είναι ότι τα ρομπότ θα είναι πιο ισχυρά κάποτε”, είπε. “Δοκιμάσαμε βιομηχανικά, τα οποία είναι πραγματικά βαριά και ισχυρά και συνεργάζονται άψογα σε μερικές από τις επιθέσεις”.

Οι Apa και Cerrudo κυκλοφόρησαν τα πρώτα τους ευρήματα τον Ιανουάριο.

Αυτή την εβδομάδα κυκλοφόρησαν λεπτομέρειες σχετικά με τις συγκεκριμένες ευπάθειες που βρήκαν, συμπεριλαμβανομένης μιας περίπτωσης όπου αναμιγνύουν πολλά από αυτά τα τρωτά σημεία μαζί για να καταλάβουν ένα ρομπότ εργοστασιακού ρομπότ Universal Robot, καθιστώντας το περιθώριο και την πιθανή απειλή.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166