ΑρχικήΟχήματαΗ Ισλανδία ξεκινά το drone delivery ως πλήρως αυτόνομη υπηρεσία παράδοσης

Η Ισλανδία ξεκινά το drone delivery ως πλήρως αυτόνομη υπηρεσία παράδοσης

Η πρώτη παγκόσμια πλήρως αυτόνομη υπηρεσία παράδοσης (delivery) με drone ξεκινά στην Ισλανδία.

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι τα drones αντιπροσωπεύουν το μέλλον των υπηρεσιών παράδοσης προς τους καταναλωτές. Είναι γεγονός πως οι πρόσφατες εξελίξεις εγείρουν αρκετά ερωτηματικά ως προς την λειτουργικότητά τους, την εξυπηρέτηση προς τον πελάτη, τις καιρικές συνθήκες κτλ.

Το Amazon , το 7-Eleven , το DoorDash και άλλες παρόμοιες εταιρείες λιανικής πώλησης καλοβλέπουν το συγκεκριμένο εγχείρημα και προφανώς αν πιστοποιηθεί η ικανότητα να παραδίδονται τα προϊόντα δίχως κανένα πρόβλημα, σίγουρα θα σπεύσουν να το εντάξουν στις υπηρεσίες τους, τα μη επανδρωμένα οχήματα.

Μια ισλανδική εταιρεία διεκδικεί την πρωτιά, από την άποψη μίας μόνιμης, πλήρως αυτόνομης υπηρεσίας εμπορικής παράδοσης που δεν υπάρχει ανθρώπινη επαφή με τον πελάτη.

Το διαδικτυακό κατάστημα Aha έχει εκμεταλλευτεί τις υπηρεσίες της ισραηλινής εταιρίας Flytrex και πλέον αυτά τα εναέρια οχήματα θα είναι ο πιστός συνεργάτης στην αγορά της Ισλανδίας, πρωτοτυπώντας σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Aha είναι κάτι σαν το skroutz, με την διαφορά ότι παρέχει υπηρεσίες για online εστιατόρια, καταστήματα λιανικής πώλησης και παντοπωλεία, είναι πλέον μεταξύ των κορυφαίων αγορών ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ισλανδία όταν πρόκειται για γεύματα εστιατορίων, παντοπωλεία και άλλα προϊόντα.

Όπως είναι γνωστό στους νόμους της φυσικής, η πιο γρήγορη διαδρομή από το σημείο Α προς το σημείο Β είναι μια ευθεία γραμμή, αλλά όσοι είναι εξοικειωμένοι με τη διάταξη του Ρέικιαβικ θα γνωρίζουν ότι η πόλη κάμπτεται γύρω από ένα μεγάλο κόλπο, που σημαίνει ότι οι οδικές μεταφορές όπως τα ποδήλατα και τα αυτοκίνητα πρέπει να κάνουν μία κυκλική πορεία για να διασχίσουν το πλήρες μήκος της πόλης. Και εδώ μπαίνει το παιχνίδι η Aha με την Flytrex.

Μετά από μια “σχολαστική ρυθμιστική διαδικασία” με την ισλανδική υπηρεσία μεταφορών (ICETRA), η Aha πλέον μπορεί να διανύσει μία απόσταση που μπορεί να υπερβαίνει τα 20 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής σε μόλις τέσσερα λεπτά.

Αν εξετάσουμε εντελώς επιφανειακά το θέμα, ίσως το εγχείρημα ετούτο να μην μοιάζει σαν μία τεράστια εξοικονόμηση χρόνου, αλλά όταν μιλάμε για φρεσκομαγειρεμένο φαγητό από τα εστιατόρια, οι καταναλωτές θα εκτιμήσουν αναμφίβολα τη βελτιστοποίηση του χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το drone δεν παραδίδει το φαγητό απευθείας στο σπίτι του πελάτη. Αντ ‘αυτού, η Flytrex συνεργάζεται με την Aha για να «προσφέρει την υποδομή» που θα βελτιώσει τους χρόνους παράδοσης, με τους πελάτες να κάνουν τις παραγγελίες τους στο διαδίκτυο, όπως συνήθως, και ένας υπάλληλος της Aha να παραλαμβάνει το πακέτο από το καθορισμένο σημείο προσγείωσης στην άλλη πλευρά του κόλπου, ώστε να ολοκληρωθεί η παράδοση.

Ένας εκπρόσωπος της Aha δήλωσε σε μία συνέντευξη ότι σήμερα υπάρχει μόνο ένα drone που λειτουργεί στην περιοχή, κοντά στην έδρα της εταιρείας , αλλά αναμένεται οι περισσότερες διαδρομές να ανοίξουν κατόπιν έγκρισης από τις αρχές.

Η Flytrex, που ιδρύθηκε το 2013 στο Τελ Αβίβ, είναι κάτι περισσότερο από κατασκευαστής αεροσκαφών – συνεργάζεται με εταιρείες που ασχολούνται με ρυθμιστικές διαδικασίες σχετικά με τη λειτουργία μη επανδρωμένων αυτόνομων αεροσκαφών και παρέχει, μεταξύ άλλων συμπληρωματικές υπηρεσίες, ένα σύστημα διαχείρισης συσσωρευτών με συστοιχία, ασφάλιση και συντήρηση.

«Κάνουμε την παράδοση των παραγγελιών όσο το δυνατόν καλύτερα», δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Flytrex Yariv Bash. “Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τον Aha σε ένα τέτοιο περίεργο και παράξενο εγχείρημα σε πραγματικό χρόνο στο Ρέικιαβικ, και σύντομα σκοπεύουμε να εξαπλωθούμε σε όλο τον πλανήτη”.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος εδώ είναι να παραδοθούν απευθείας όλα τα πακέτα όλα τα πακέτα σε πολλαπλές διαδρομές στο Ρέικιαβικ στις αυλές των καταναλωτών. Αλλά, προς το παρόν, η Aha στηρίζεται στην παρούσα ενέργεια με σκοπό να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητα με τους πελάτες με την προοπτική να μην επιβαρύνονται με επιπλέον χρεώσεις.

“Έχουμε δει μια τεράστια αύξηση των online παραγγελιών παραδόσεών μας τους τελευταίους μήνες, ειδικά των προϊόντων των λιανοπωλητών μας, και αναμένουμε να δούμε αυτή την ανάπτυξη να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες καθώς οι καταναλωτές βιώνουν ένα πρωτοφανές γρήγορο χρόνο παράδοσης χάριν στην Flytrex drone delivery”, πρόσθεσε ο Aha Διευθύνων Σύμβουλος Maron Kristófersferson. “Ελπίζουμε να συνεργαστούμε με τη Flytrex όχι μόνο στην Ισλανδία, αλλά και ως μέρος της λύσης της αγοράς μας στο εξωτερικό”.

Η Aha δεν είναι η μόνη εταιρεία που αναφέρει την αυξανόμενη ζήτηση των πελατών ως λόγο για να στραφούν σε αυτοματοποιημένα αεροσκάφη. Νωρίτερα φέτος, ο Domino στράφηκε στην εταιρεία Starship Technologies για μια δοκιμή παράδοσης που αφορούσε τα μικρά ρομπότ του, και ο Don Meij, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Domino, εξήγησε: «Το παρόν αναπτυξιακό πλάνο εντάσσεται στα σχέδια μας για τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166