Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν τους μεγάλους ποταμούς της Γης

Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν τους μεγάλους ποταμούς της Γης
Rainbow River In Colombia

Αν και δεν αποτελεί κάποια τρομερή έκπληξη για τους γνώστες του αντικειμένου, εν τούτοις οι κλιματικές αλλαγές, μεταξύ άλλων, απειλούν τους μεγάλους ποταμούς της Γης, σύμφωνα με μελέτη που έκανε ομάδα επιστημόνων από το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών των ΗΠΑ.

Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει μειώσει αισθητά τη ροή και τη στάθμη των μεγαλύτερων ποταμών του κόσμου, το τελευταίο μισό αιώνα, και αν αναλογιστούμε πως το νερό είναι είδος υπό εξαφάνιση, τότε εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν περαιτέρω για τα κράτη που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπα με τη λειψυδρία, κάτι που ενδέχεται μελλοντικά να προκαλέσει μετατόπιση του πληθυσμού για εύρεση πόσιμου νερού.

Οι ποταμοί που βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές έχουν επηρεαστεί περισσότερο, με αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια να υπάρξει σημαντικό πρόβλημα στις καλλιέργειες και στη παροχή νερού εκατομμύριων ανθρώπων που ζουν στις ευρύτερες περιοχές..

Η Αφρική είναι μια από τις ηπείρους που θα επηρεαστεί περισσότερο, καθώς οι βροχοπτώσεις όταν θα εμφανίζονται ανάμεσα στα διαστήματα ξηρασίας, θα είναι «βαρύτερες» και με μεγαλύτερο κίνδυνο πλημμυρών, με αποτέλεσμα η διαχείριση των υδάτων να γίνει δυσκολότερη.

Οι επιστήμονες εξέτασαν καταγεγραμμένα στοιχεία της ροής 925 μεγάλων ποταμών, που αποτελούν το 73% του παγκόσμιου ανεφοδιασμού νερού από το 1948-2004 και διαπίστωσαν ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν επηρεάσει αρνητικά περίπου το ένα τρίτο των μεγάλων ποταμών.

Από το Κίτρινο ποταμό στη Κίνα μέχρι το Γάγγη στην Ινδία και από το Νίγηρα στη Δ. Αφρική μέχρι τον Αμαζόνιο στη Ν. Αμερική και το ποταμό Κολοράντο στις ΗΠΑ, παρατηρήθηκε διαχρονική μείωση της στάθμης των υδάτων που περιέχουν.

Οι ποταμοί που παρατηρήθηκε αύξηση των υδάτων, ήταν σε αραιοκατοικημένες περιοχές και ιδιαίτερα κοντά στον Αρκτικό Ωκεανό, όπου η τήξη των πάγων προκάλεσε την άνοδο των υδάτων.

Άλλοι μεγάλοι ποταμοί στην Ασία, όπως ο Βραχμαπούτρα στην Ινδία και ο Γιανγκτσέ στη Κίνα, παρατηρήθηκε ότι παρέμειναν σταθεροί ή αυξήθηκε η ροή των υδάτων τους. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι, υπάρχει πιθανότητα στο μέλλον να συρρικνωθούν εξ αιτίας της βαθμιαίας εξαφάνισης των παγετώνων στα Ιμαλάια.

Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι ένα μέρος της ευθύνης για τη μείωση του νερού, αποδίδεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η κατασκευή φραγμάτων, η άντληση υδάτων για αρδευτικές καλλιέργειες. Σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, προβλέπονται μεγάλες περιόδους ξηρασίας ανά τον κόσμο και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα.

Επιπρόσθετα, σε συνάρτηση με την αναλγησία των κυβερνήσεων των περισσότερων χωρών του κόσμου, το συγκεκριμένο ζήτημα ενδέχεται να οξυνθεί σε εκθετικό βαθμό τις επόμενες δεκαετίες, από τη στιγμή που δεν λαμβάνονται πρωτοβουλίες αποτροπής αυτού του απογοητευτικού φαινομένου.

Όμως για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, είναι γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προβαίνει σε φιλότιμες προσπάθειες, αναγκάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι κανένας μόνος του δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση, παρά μόνο εάν ενώσουν όλες οι χώρες τις δυνάμεις τους και θεσπίσουν αυστηρότατες νομοθεσίες και πρωτοβουλίες που θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα πάταξης του φαινομένου. Ειδάλλως, θα πούμε το νερό νεράκι και δεν θα είναι μακριά αυτή η μέρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας