ΑρχικήΕπιστήμηΟι νυχτερίδες έχουν την ικανότητα να προβλέψουν τις βέλτιστες καιρικές συνθήκες

Οι νυχτερίδες έχουν την ικανότητα να προβλέψουν τις βέλτιστες καιρικές συνθήκες

Οι νυχτερίδες έχουν την ικανότητα να προβλέψουν τις βέλτιστες καιρικές συνθήκες.

Εκατομμύρια ζώα πετούν, κολυμπούν και περπατούν στη Γη για πολλούς και διάφορους λόγους. Για να εξασφαλιστεί ότι φτάνουν στον προορισμό τους, πρέπει να αντιλαμβάνονται συγκεκριμένες αλλαγές στις περιβαλλοντικές συνθήκες και να επιλέγουν τη σωστή στιγμή για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Οι νυχτερίδες επίσης επηρεάζονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Κάθε άνοιξη, ένα συγκεκριμένο είδος στη νότια Γερμανία ξεκινάει ένα καθορισμένο ταξίδι για τις θερινές περιοχές. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ορνιθολογίας του Max Planck στο Radolfzell μελετούσαν ποιες συνθήκες προκάλεσαν αυτή τη μετανάστευση. Ανακάλυψαν ότι η απόφαση για απογείωση εξαρτάται από τον συνδυασμό ταχύτητας ανέμου, κατεύθυνσης ανέμου και πίεσης αέρα. Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα μοντέλο που τους επιτρέπει να προβλέπουν πότε οι νυχτερίδες θα ξεκινήσουν τη μετανάστευσή τους.

Τα κοπάδια πτηνών στον ουρανό είναι ένα γνωστό φθινόπωρο θέαμα, καθώς κατευθύνονται προς τα νότια μέχρι το χειμώνα. Αλλά κάθε χρόνο εκατομμύρια άλλα ζώα – από τα καβούρια και τα έντομα μέχρι τα ψάρια και τα θηλαστικά – ξεκινούν μια παρόμοια μετανάστευση.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που καθορίζουν πότε θα ξεκινήσουν. Τα αποδημητικά πτηνά, για παράδειγμα, πρέπει να έχουν αποκτήσει αρκετό βάρος από τον προηγούμενο χειμώνα. Όταν αναχωρούν επηρεάζεται επίσης από το μήκος της ημέρας, τις συνθήκες ανέμου και την πίεση του αέρα . Η μετανάστευση της νυχτερίδας, αντίθετα, είναι λιγότερο κατανοητή.

Μια ομάδα με επικεφαλής την Dina Dechmann στο Ινστιτούτο Ορνιθολογίας του Max Planck στο Radolfzell μελετά τη μεταναστευτική συμπεριφορά της νυχτερίδας Nyctalus noctula.

Υπάρχουν περισσότερα από 1300 είδη νυχτερίδων, αλλά πολύ λίγα διανύουν μεγάλες αποστάσεις . Το είδος η κοινή noctule όμως το πράττει, κυρίως τα θηλυκά μπαίνουν στη διαδικασία να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις, τα οποία έχουν την ικανότητα να πετούν εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Κάθε άνοιξη, μετά από ξύπνημα της χειμερία νάρκη, πετούν βορειοανατολικά σε πλούσιες σε έντομα περιοχές, πάντα στην ίδια αποικία, όπου γεννούν και αναθρέφουν τους νέους τα παιδιά τους. Το φθινόπωρο, τα θηλυκά πετούν στα νοτιοδυτικά, πίσω στα χειμερινά τους εδάφη, όπου ζευγαρώνουν και προετοιμάζονται για χειμερία νάρκη.

Η επιλογή του σωστού χρόνου να ξεκινήσουν το ταξίδι την άνοιξη είναι σημαντική για τις νυχτερίδες, καθώς χρειάζεται να δημιουργήσουν επαρκή αποθέματα για αυτήν την μακρινή απόσταση, αλλά, λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης τους, δεν μπορούν να καθυστερήσουν πάρα πολύ.

Για να παρατηρήσουν οι ερευνητές τις νυχτερίδες στην άγρια ​​φύση, αναγκάστηκαν να πλησιάσουν κοντά στους χώρους όπου ζούνε, να τα πιάσουν. να τα ζυγίσουν και να τους τοποθετήσουν πομπούς και έπειτα στη συνέχεια τα απελευθέρωσαν. Τις επόμενες μέρες, οι ερευνητές πετούσαν με ένα αεροσκάφος στην περιοχή κάθε πρωί για να δουν ποιες νυχτερίδες είχαν ξεκινήσει προς την υποτιθέμενη κατεύθυνση. Επίσης, καταγράφηκαν δεδομένα καιρού όπως η ταχύτητα και η κατεύθυνση του ανέμου , η θερμοκρασία και η πίεση του αέρα , η σχετική υγρασία και η κάλυψη του νέφους.

Σε αντίθεση με τα πουλιά, οι νυχτερίδες μπορούν να αποκτήσουν αρκετό βάρος μέσα σε λίγες νύχτες και, ως εκ τούτου, δεν αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τον προσδιορισμό του πότε ξεκίνησαν τη μετανάστευσή τους. Αντ ‘αυτού, οι νυχτερίδες επιλέγουν τη σωστή νύχτα για να ξεκινήσουν με βάση τις καιρικές συνθήκες. Οι ερευνητές μπόρεσαν να παρατηρήσουν ότι περισσότερες εξ αυτών ξεκίνησαν τις νύχτες με καθαρό καιρό και ευνοϊκές συνθήκες ανέμου για να βοηθήσουν την πτήση τους (υψηλή πίεση αέρα). Εάν, ωστόσο, υπήρχε μια αδύναμη ανοιχτή κίνηση προς την κατεύθυνση της μετανάστευσης, πολλές νυχτερίδες ξεκινούσαν τις νύχτες με χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση. “Η αύξηση της πίεσης του αέρα σημαίνει βελτίωση του καιρού” εξηγεί ο Dechmann.

Προφανώς, οι νυχτερίδες έχουν την δυνατότητα να υπολογίζουν τις καιρικές συνθήκες με διαφορετικούς τρόπους κατά τη διάρκεια της εποχής της μετανάστευσης.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166