ΑρχικήΥπολογιστέςΟι προγραμματιστές της AI πρέπει να δεσμευτούν ότι θα βοηθήσουν την κοινωνία,...

Οι προγραμματιστές της AI πρέπει να δεσμευτούν ότι θα βοηθήσουν την κοινωνία, λέει η RSA

Οι προγραμματιστές της AI πρέπει να δεσμευτούν ότι θα βοηθήσουν την κοινωνία, λέει η RSA.

Οι προγραμματιστές της AI και της ρομποτικής θα πρέπει να υπογράψουν μια δέσμευση που θα μοιάζει σαν τον όρκο του Ιπποκράτη για τη δημιουργία μόνο δεοντολογικών τεχνολογιών, λέει μια νέα έκθεση από την RSA και την YouGov.

Το έγγραφο, με τίτλο Η εποχή του αυτοματισμού , λέει: “Η κατάρτιση δεοντολογίας θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικό μέρος των πτυχίων που παίρνουν οι πτυχιούχοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενδεχομένως με αποκορύφωμα μια υπόσχεση παρόμοια με τον όρκο του Ιπποκράτη”.

Η έκθεση προειδοποιεί για τα ΑΙ και τα αυτοματοποιημένα συστήματα που συμβάλλουν στην ενίσχυση των υφιστάμενων προκαταλήψεων στην ανθρώπινη κοινωνία.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι φόβοι των σχολιαστών για ένα μέλλον που κυριαρχεί στο μηχάνημα – ο Elon Musk και ο Sir Stephen Hawking είναι μεταξύ εκείνων που προειδοποιούν για ένα αποκάλυπτο μέλλον – και αναγνωρίζονται και μοιράζονται από ορισμένους παρόχους.

Ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας έχουν πλέον δεσμευτεί να δημιουργήσουν νέα βιομηχανικά πρότυπα για την ηθική ανάπτυξη του AI. Η Apple, το Amazon, το Facebook, το Google, το DeepMind, η IBM και η Microsoft είναι ιδρυτικές εταιρείες του www.partnershiponai.org.

Η οργάνωση λέει: “Είμαστε σε ένα σημείο καμπής στην ανάπτυξη και εφαρμογή των τεχνολογιών AI. Η προοδευτικότητα στις ικανότητες του AI, που τροφοδοτείται από δεδομένα, υπολογισμό και πρόοδο στους αλγορίθμους για μηχανική μάθηση, αντίληψη, προγραμματισμό και φυσική γλώσσα, αξία για τους ανθρώπους και την κοινωνία θα προστατεύσει τον κόσμο από ενδεχόμενες μελλοντικές απειλές, εφόσον τηρηθούν τα δέοντα.

Τον Ιανουάριο, μια έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνέστησε την ανάπτυξη ενός συμβουλευτικού κώδικα για τους μηχανικούς ρομπότ και κάλεσε τους νομοθέτες να δώσουν την ιδιότητα του ρομπότ ως «πρόσωπο».

«Αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν, αλλά δεν πρέπει να συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες», λέει η έκθεση RSA.

“Ωστόσο, με επιτυχία έρχονται νέες ανησυχίες και προκλήσεις που βασίζονται στις επιπτώσεις αυτών των τεχνολογιών στη ζωή των ανθρώπων. Αυτές οι ανησυχίες περιλαμβάνουν την ασφάλεια και την αξιοπιστία των τεχνολογιών AI, την αμεροληψία και τη διαφάνεια των συστημάτων και τις εκ προθέσεως, καθώς και ακούσιες επιρροές της AI τους ανθρώπους και την κοινωνία ».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166