ΑρχικήΕπιστήμηΟι σχέσεις και οι ανάγκες των άλλων

Οι σχέσεις και οι ανάγκες των άλλων

Μια σχέση μεταξύ ανθρώπων χαρακτηρίζεται επιτυχής όταν διατηρείται στη πάροδο του χρόνου και βγαίνει αλώβητη μέσα από τις προστριβές, ακόμη και αν υπάρχουν μυριάδες προβλήματα που φαινομενικά φαντάζουν αδιάβατα εμπόδια και αιτία χωρισμού.

Υπάρχει όμως κάποια μέθοδος που μπορεί να ακολουθήσουν οι άνθρωποι ώστε να δημιουργούν επιτυχημένες σχέσεις; Στην δεκαετία που διανύουμε, η δημιουργία σχέσεων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο έργο, τις περισσότερες φορές λόγω της έλλειψης ικανού προσωπικού χρόνου που αφιερώνουμε.

Φαίνεται πως η εργασία και οι οικονομικοί πόροι είναι η πρωτερεότητα των νέων αυτή την περίοδο, με αποτέλεσμα να έχουμε ξεχάσει τις προσωπικές μας ανάγκες για κοινωνικές επαφές και τις ανάγκες μας γενικώς για σχέσεις και έτσι να αισθανόμαστε έντονα την αίσθηση της μοναξιάς. Εάν όμως κάποιος εργάζεται πολλές ώρες, πώς θα καταφέρει να έρθει σε επαφή με άλλα άτομα; Η απάντηση είναι πολύ απλή.

Σχέσεις μπορούν να δημιουργηθούν στο χώρο της εργασίας, στη γειτονιά, καθώς και η δραστηριοποίηση του ατόμου σε κάποιο σύλλογο ή γυμναστήριο. Αλλά τι γίνεται με τη δημιουργία σχέσεων, πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε καλές σχέσεις; Είτε αυτές οι σχέσεις είναι φιλικές είτε ερωτικές απαιτούν κάποιους τρόπους Η δημιουργία σχέσεων λοιπόν, απαιτεί συγκεκριμένες κοινωνικές δεξιότητες. Οι βασικές αυτές δεξιότητες είναι:

  1. Η μη λεκτική επικοινωνία, κυρίως τη χρήση περισσότερου χαμόγελου, προσηλωμένου βλέμματος και φιλικό τόνο φωνής.
  2. Συνομιλητικές δεξιότητες, κυρίως έναρξη της συνομιλίας, ενδιαφέρον για τους άλλους, αυτο – αποκάλυψη (να αποκαλύπτονται πράγματα για τον εαυτό – που δείχνει εμπιστοσύνη), και να βρίσκονται κοινά ενδιαφέροντα.
  3. Να υπάρχει περισσότερη θετικότητα και λιγότερη παθητικότητα, περισσότερες ανταμοιβές (δείχνοντας όταν ο άλλος είναι αντάξιος) και λιγότερη εγωκεντρικότητα.

Το αξίωμα που θα πρέπει να γνωρίζει κανείς στη δημιουργία σχέσεων είναι η αναγνώριση και το ενδιαφέρον για τους άλλους. Θα πρέπει επίσης να αναγνωρίζονται οι ανάγκες των άλλων. Οι φιλίες και οι ερωτικές σχέσεις έχουν τους κανόνες τους. Αν παραβούν τότε υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει η σχέση.

Κοινωνική Έλξη

Στην κοινωνική αντίληψη και στην κοινωνική αλληλεπίδραση υπάρχουν δύο έννοιες που θα πρέπει πρώτα να διαχωρίσουμε. Υπάρχουν το «αυτό που μου αρέσει» και το «αυτό που αγαπώ».

Το πρώτο αναφέρεται συνήθως στον σεβασμό ή τη μεγάλη εκτίμηση που έχουμε προς ένα πρόσωπο και που συχνά αναγνωρίζουμε κοινά στοιχεία του με τον εαυτό μας.
Το δεύτερο αναφέρεται στο πρώτο αλλά και σε άλλους τρείς παράγοντες: μεγάλη σύνδεση και εξάρτηση με το άλλο άτομο, ενδιαφέρον ή επιθυμία για τον άλλον και την επιθυμία για αποκλειστική στενή σχέση.

Εδώ θα αναφερθούμε στη ρομαντική αγάπη, δηλαδή στη σύνδεση, το ενδιαφέρον και τη στενή σχέση. Τι περιλαμβάνεται στον έρωτα και στην εμπειρία των ερωτικών ή παθιασμένων συναισθημάτων; Μία πρόσφατη θεωρία αναφέρεται στο γεγονός ότι υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για τη δημιουργία και εμπειρία των στοργικών, τρυφερών συναισθημάτων.

Η πρώτη προϋπόθεση βασίζεται στην κουλτούρα της προσδοκίας του ατόμου ότι «θα ερωτευθεί». Από τον Μεσσαίωνα, η λογοτεχνία και η τέχνη έχουν δημιουργήσει πολλά για την ρομαντική αγάπη, και πολλοί άνθρωποι προσδοκούν στο να αισθανθούν την εμπειρία του συναισθήματος.

Δεύτερη προϋπόθεση είναι πως θα πρέπει να υπάρχει κάποιο κατάλληλο άτομο ή «αντικείμενο αγάπης». Η προσδοκία ότι «θα ερωτευθεί», συνδυασμένη με την συνάντηση του «σωστού» ατόμου, συχνά καταλήγει στον «κεραυνοβόλο έρωτα».

Η τρίτη προϋπόθεση, και η πιο πολύπλοκη, για την ρομαντική αγάπη είναι όταν το άτομο συναντήσει το κατάλληλο άτομο, εκεί υπάρχει συναισθηματική διέγερση και αυτό μεταφράζεται σε αγάπη.

Η συναισθηματική αυτή διέγερση που δημιουργείται από ποικίλα ερεθίσματα και καταστάσεις, μπορεί να διοχετευθεί σε παθιασμένα συναισθήματα για το πρόσωπο αγάπης, όταν αυτό το πρόσωπο μπορεί να είναι ήδη στο μυαλό. Για παράδειγμα, υποθέτουμε πώς κάποιος από τον χώρο εργασίας σας προσβάλει. Εσείς διεγείρεσται και αισθάνεσται θυμό και εχθρικότητα. Στη συνέχεια οι σκέψεις σας στρέφονται στον αγαπημένο σας.

Αυτή η θεωρία υποθέτει ότι η διέγερση λόγω της προσβολής μπορεί να γίνει εμπειρία ακόμη και δυνατή αγάπη ή πάθος για τον αγαπημένο σας.

Υπάρχει έρευνα που υποστηρίζει την ιδέα ότι οι διεγέρσεις από άλλες πηγές μπορούν να ονομασθούν, ως αγάπη και να καταλήξουν σε αυξημένη έλξη. Σε αυτή την έρευνα (Dutton & Aron, 1974), επιλέχθηκαν άνδρες ως υποκείμενα που περνούσαν μία γέφυρα και τους σταματούσε μία γοητευτική γυναίκα για συνέντευξη.

Μισοί από τους άνδρες αυτούς συνάντησαν την γυναίκα περνώντας από μία γέφυρα ετοιμόρροπη και επικίνδυνη. Οι άλλοι μισοί την συνάντησαν περνώντας μία γερή και σταθερή γέφυρα. Οι άνδρες που συνάντησαν τη γυναίκα περνώντας την ετοιμόρροπη γέφυρα, ήταν πιο πιθανόν να την πάρουν τηλέφωνο για ραντεβού. Φαίνεται ότι ο φόβος των υποκειμένων προκάλεσε διέγερση, που ονομάστηκε έλξη προς τη γυναίκα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166