ΑρχικήΑπόψειςΟι ταχέως αναπτυσσόμενες έξυπνες πόλεις και οι σχετικοί κίνδυνοι

Οι ταχέως αναπτυσσόμενες έξυπνες πόλεις και οι σχετικοί κίνδυνοι

Οι ταχέως αναπτυσσόμενες έξυπνες πόλεις και οι σχετικοί κίνδυνοι.

Μια έξυπνη πόλη μπορεί να περιγραφεί ως μια πόλη που ενσωματώνει τις δυνατότητες της σύνδεσης στο διαδίκτυο, της ανάλυσης, των κινητών λύσεων, των αισθητήρων, της συλλογής δεδομένων και άλλων τεχνολογιών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συστήματα επιτήρησης που χρησιμοποιούνται από την επιβολή του νόμου, έξυπνα κυκλοφοριακά συστήματα για την άμβλυνση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, οθόνες οδήγησης LED εξοπλισμένες με αισθητήρες κίνησης, έξυπνα δίκτυα και έξυπνα συστήματα ύδρευσης.

Μια έξυπνη πόλη περιέχει μια μυριάδα αντικειμένων που λαμβάνουν, συλλέγουν και μεταδίδουν δεδομένα.

Ο σκοπός της συλλογής δεδομένων των έξυπνων πόλεων είναι να επιτρέψει τη δημιουργία καινοτόμων νέων προϊόντων και υπηρεσιών που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής σε μια δεδομένη έξυπνη πόλη. Οι έξυπνες πόλεις έχουν τη δυνατότητα να λύσουν διάφορα δημοτικά ζητήματα. Όμως, όπως συμβαίνει με την τεχνολογία γενικά, αυτές οι πόλεις είναι επίσης ευάλωτες σε σοβαρές απειλές.

Προβληματισμοί για την προστασία της ιδιωτικής ζωής

Ο Sara Degli-Esposti, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Coventry και ο Siraj Ahmed Shaikh, καθηγητής συστημάτων ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο του Coventry, προειδοποίησαν ότι «μέσω των αισθητήρων που ενσωματώνονται στις πόλεις μας και των smartphones στις τσέπες μας, οι έξυπνες πόλεις θα έχουν τη δύναμη να εντοπίζουν συνεχώς τον τόπο όπου βρίσκονται οι άνθρωποι, ποιους συναντούν και ίσως ό, τι κάνουν». Και, καθώς οι έξυπνες πόλεις γίνονται ακόμη ευφυέστερες, τα ζητήματα της ιδιωτικής ζωής γίνονται ακόμα πιο έντονα. Ο Espote και ο Shaikh επισημαίνουν ότι πόλεις όπως η Σιγκαπούρη, το Σαν Φρανσίσκο και το Λονδίνο χρησιμοποιούν ήδη τέτοιου είδους συστήματα, όπως το urban sensing (το οποία συλλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με το περιβάλλον), το geotracking (που καταγράφει την κίνηση των ανθρώπων) και το real-time analytics (το οποίο επεξεργάζεται το τεράστιο ποσό των δεδομένων που συλλέγονται).

Για να δείξουν πόσο εύκολα μπορούν να παρακολουθούνται τα άτομα από αυτά τα συστήματα, ο Espoti και ο Shaikh αναλύουν μια κατάσταση που αφορά το Facebook:

Λόγω των τεράστιων και λεπτομερών πληροφοριών που συλλέγονται μέσω των συσκευών του διαδικτύου (IoT), οι έξυπνες υποδομές της πόλης θα μπορούσαν να καταστούν επικίνδυνα εργαλεία για τους κυβερνοεγκληματίες. Πάρτε για παράδειγμα το έργο Cityware, το οποίο απέδειξε τη δυνατότητα χαρτογράφησης όχι μόνο των ψηφιακών αλλά και των φυσικών συναντήσεων μεταξύ των φίλων του Facebook. Το Cityware κατάφερε να εντοπίσει την κίνηση και την αλληλεπίδραση 30.000 ατόμων χρησιμοποιώντας τα προφίλ τους στο Facebook και τα bluetooth από τα smartphone.

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να υποτιμούν ότι το smartphone που μεταφέρουν είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο ανίχνευσης. Για να λειτουργήσει, το τηλέφωνό σας μοιράζεται συνεχώς δεδομένα σχετικά με την τοποθεσία σας, την ψηφιακή και φυσική αλληλεπίδραση και πολλά άλλα. Όταν συνδυάζονται αυτά τα δεδομένα με άλλες πληροφορίες που συλλέγονται από συσκευές IoT και έξυπνα δίκτυα – δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που εντοπίζουν γρήγορα και αντιδρούν στις τοπικές αλλαγές χρήσης – δημιουργεί σοβαρές επιπτώσεις στην ιδιωτική ζωή των πολιτών, καταστρέφοντας έτσι το δικαίωμα του ιδιωτικού απορρήτου.

Ακριβώς όπως δίνετε το δικαίωμα στο Facebook να του ανήκει και να επεξεργάζεται οτιδήποτε δημοσιεύετε στο προφίλ σας, έτσι και τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τους αισθητήρες μέσω του διαδικτύου στις έξυπνες πόλεις θα ανήκουν σε μια ποικιλία εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων υπηρεσιών του Διαδικτύου (ISP). Πέρυσι, το Κογκρέσο των ΗΠΑ διαφοροποίησε τον νόμο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο, παρέχοντας στους ISP το δικαίωμα να πωλούν πληροφορίες των χρηστών, όπως το ιστορικό περιήγησης, σε τρίτους.

Μόλις ένας χρήστης συνδεθεί με το gadget τους στο διαδίκτυο, ένα από τα αποτέλεσμα της διασυνδεσιμότητας του σχεδιασμού των έξυπνων πόλεων θα ήταν να επιτρέψει στις εταιρείες να μάθουν ποιες μάρκες, προϊόντα και υπηρεσίες προτιμά ένα άτομο και λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση αυτού του ατόμου. Όλα τα δεδομένα που θα συλλέγονται μπορούν να αγοραστούν από τρίτους.

Χακαρίσματα, σε δημόσιους οργανισμούς όπως τα νοσοκομεία.

Όσο πιο έξυπνη γίνεται μια πόλη, τόσο πιο ευάλωτη είναι η εκμετάλλευση που μπορεί να γίνει. Δηλαδή γεννιέται αυτόματα μια ολόκληρη σειρά νέων ευκαιριών για τους χάκερς να κατασκοπεύουν, να φτιάξουν, να διαταράξουν και να διαρρεύσουν ευαίσθητες πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Ένα cyberattack είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν ο στόχος είναι ένα νοσοκομείο ή κάποιο κέντρο υγείας. Οι εγκαταστάσεις της υγειονομικής περίθαλψης αποτελούν μέρος των δικτύων των έξυπνων πόλεων. Επίσης κατά το παρελθόν έχουμε αναλύσει σε διάφορα άρθρα για το πώς οι ιατρικές συσκευές είναι επίσης ευάλωτες σε επιθέσεις.

Επιπλέον, οι έξυπνες πόλεις κινδυνεύουν από επιθέσεις ransomware . Τον περασμένο μήνα, το πληροφοριακό σύστημα του Τμήματος Μεταφορών του Κολοράντο (CDOT) είχε μολυνθεί από ένα τέτοιου είδους κακόβουλο πρόγραμμα. Το Texnologia.net ανέφερε ότι καθώς το CDOT είχε αρχίσει να ανακάμπτει από αυτό το τρομερό χτύπημα στο κυβερνοχώρο, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το CDOT είχε επηρεαστεί κι από άλλα ransomware μία εβδομάδα μετά την αρχική επίθεση.

Ομοίως, και η πολιτεία της Ατλάντα χτυπήθηκε με ransomware τον περασμένο μήνα, της οποίας καταστράφηκαν πολλά κρίσιμα συστήματα σε ολόκληρη την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του αστυνομικού τμήματος. Το Ransomware εξακολουθεί να αποτελεί απειλή, ενώ ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η διαχείριση των έξυπνων πόλεων συνεχίζεται.

Μία έξυπνη πόλη αναμφισβήτητα θα γίνει στόχος αρκετών χάκερς, με αρνητικό αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ταλαιπωρία στους πολίτες και καταστροφή ολόκληρων των συστημάτων. Για παράδειγμα, ένα κακόβουλο λογισμικό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα έξυπνες διασταυρώσεις των δρόμων, όπως απέδειξαν οι ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο του Michigan. Ένα κακόβουλο λογισμικό θα μπορούσε να χειραγωγήσει τα έξυπνα συστήματα ελέγχου της κυκλοφορίας σε μια διασταύρωση και να αναγκάσει τον αλγόριθμο ελέγχου της κυκλοφορίας να αλλάξει την κανονική του συμπεριφορά και να προκαλέσει έμμεσα ή άμεσα την επιβράδυνση της κυκλοφορίας, ακόμη και να μπλοκάρει ολοκληρωτικά τους δρόμους.

Επιπλέον μια κακόβουλη επίθεση στα συστήματα μεταφοράς στις έξυπνες πόλεις μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέ%

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166