Η φαρμακευτική εταιρεία Takeda θα αγοράσει τη Shire για 62,5 δισ. δολ.
Ο Ιάπωνας γίγαντας των φαρμάκων Takeda δήλωσε σήμερα (Τρίτη 8 Μαΐου 2018) ότι θα αγοράσει την ιρλανδική φαρμακευτική εταιρία Shire σε μια συμφωνία ύψους 62,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη ξένη εξαγορά από ιαπωνική εταιρεία.
Ωστόσο αν ολοκληρωθεί η εξαγορά θα έρθει θα δημιουργήσει μία από τις 10 κορυφαίες εταιρείες φαρμάκων παγκοσμίως, εν ολίγοις θα ανατραπεί το υπάρχον το πιο στον τομέα των φαρμάκων.
Ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές δήλωσαν ότι η συγκεκριμένη εξαγορά είναι μια έξυπνη κίνηση από την Takeda, καθώς θέλει να ισχυροποιήσει τη θέση της στον τομέα των φάρμακων, από την άλλη πλευρά όμως δημιουργούνται ανησυχίες ότι η ιαπωνική εταιρεία ίσως να μην αντέξει οικονομικά αυτό το μεγάλο ποσό εξαγοράς του σκοπεύει να πληρώσει.
Η Takeda σε μια ξεχωριστή δήλωση, ανέφερε ότι θα χρηματοδοτήσει τη συμφωνία με ένα δάνειο ύψους σχεδόν 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή μιλάμε για κολοσσιαία χρηματικά ποσά που πραγματικά φαντάζουν ασύλληπτα ακόμη και για μεγάλα ανεπτυγμένα κράτη.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ιαπωνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν εσωτερική πίεση, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τις τιμές πολλών επώνυμων φαρμάκων και να αυξήσει την εστίαση σε φθηνότερα γενόσημα φάρμακα για να περιορίσει τις δαπάνες για την υγεία, καθώς ο πληθυσμός γερνά.
Οι αναλυτές περιέγραψαν τη Shire ως έναν ελκυστικό στόχο για την Takeda, με ένα χαρτοφυλάκιο σε υφιστάμενες θεραπείες σε τομείς όπου τα εμπόδια εισόδου είναι υψηλά και τα κέρδη πολύ μεγάλα.
Συγκεκριμένα, η Shire θα δώσει στην Takeda πρόσβαση στην έρευνα και την ανάπτυξη στους τομείς που η ιαπωνική εταιρεία έχει επιδιώξει επί μακρόν, συμπεριλαμβανομένων των πεπτικών συστημάτων, των ψυχικών ασθενειών και των σπάνιων ασθενειών.
Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2019.