Σύμφωνα με τον CEO Andy Jassy, οι δασμοί που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο στις τιμές στο Amazon στις ΗΠΑ – πολλοί έμποροι λειτουργούν πλέον με ελάχιστα περιθώρια κέρδους.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, Andy Jassy, μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι CNBC, ανέφερε αύξηση των τιμών στον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου στις ΗΠΑ.
Όπως εξήγησε ο Jassy, οι δασμοί που επιβλήθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να επηρεάζουν την τιμολογιακή πολιτική.
«Αρχίζουμε να παρατηρούμε ότι ορισμένοι από τους δασμούς αντικατοπτρίζονται σε κάποιες τιμές και ορισμένα προϊόντα. Και βλέπουμε ότι μερικοί πωλητές αποφασίζουν να μετακυλήσουν αυτό το υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές με τη μορφή υψηλότερων τιμών», δήλωσε ο Jassy. «Κάποιοι επιλέγουν να απορροφήσουν το κόστος για να τονώσουν τη ζήτηση, ενώ άλλοι επιλέγουν τη μέση οδό».
Η καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους από την ανακοίνωση των πρώτων δασμών μέχρι την εμφάνιση των αυξήσεων εξηγείται, σύμφωνα με τον Jassy, από το γεγονός ότι πολλοί έμποροι είχαν φροντίσει να προμηθευτούν έγκαιρα απόθεμα.
Ωστόσο, αυτά τα αποθέματα έχουν πλέον εξαντληθεί, με αποτέλεσμα οι δασμοί να περνούν τώρα σιγά-σιγά στις τελικές τιμές.
Οι έμποροι της Amazon έχουν ήδη αυξήσει τις τιμές
Το CNBC αναφέρει περιπτώσεις πωλητών στο Amazon (Amazon Sellers) που δήλωσαν στο κανάλι ότι σκοπεύουν να αυξήσουν τις τιμές – ή ότι το έχουν ήδη κάνει.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι οι κυρώσεις μέσω δασμών δεν θα επιβαρύνουν τους Αμερικανούς καταναλωτές, κάτι που οι ειδικοί αμφισβήτησαν εξαρχής.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, οι Αμερικανοί καταναλωτές πληρώνουν το 96% της επιβάρυνσης που προκύπτει από τους δασμούς.
Ταυτόχρονα, οι παγκόσμιες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ έχουν μειωθεί, γεγονός που, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου, προκαλεί μειονεκτήματα και για τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με τον Jassy, η Amazon προσπαθεί να διατηρήσει τις τιμές όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, οι αυξήσεις είναι αναπόφευκτες:
- «Το λιανεμπόριο είναι μια δραστηριότητα με μονοψήφια περιθώρια κέρδους».
- «Αν το κόστος για τους εμπόρους αυξηθεί κατά 10%, δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντισταθμιστεί αυτό», εξήγησε ο Jassy.
Ο μηχανισμός των δασμών: Ποιος πληρώνει τελικά τον λογαριασμό;
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν οι δασμοί στην πράξη, για να αντιληφθούμε γιατί οι δηλώσεις του Andy Jassy επιβεβαιώνουν τους φόβους των οικονομολόγων.
Πολλοί πιστεύουν εσφαλμένα ότι τους δασμούς τους πληρώνει η χώρα που εξάγει τα προϊόντα (π.χ. η Κίνα ή οι χώρες της Ε.Ε.).
Στην πραγματικότητα, τον δασμό τον πληρώνει ο εισαγωγέας (δηλαδή η αμερικανική επιχείρηση ή ο έμπορος της Amazon) τη στιγμή που τα προϊόντα περνούν τα σύνορα των ΗΠΑ.
Όταν ένας έμπορος βλέπει το κόστος εισαγωγής του να αυξάνεται κατά 10% ή 20%, έχει τρεις επιλογές:
- Να μειώσει το κέρδος του (κάτι δύσκολο όταν τα περιθώρια είναι ήδη μικρά, όπως τόνισε ο Jassy).
- Να μειώσει το κόστος παραγωγής (ρίχνοντας συχνά την ποιότητα).
- Να αυξήσει την τιμή λιανικής.
Όπως αποδεικνύεται, η τρίτη επιλογή είναι η πιο συνηθισμένη, μετατρέποντας ουσιαστικά τους δασμούς σε έναν έμμεσο φόρο κατανάλωσης.
Το φαινόμενο του “Inflationary Spiral”
Η αύξηση των τιμών σε πλατφόρμες όπως το Amazon δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Όταν οι τιμές βασικών αγαθών ανεβαίνουν, δημιουργείται πληθωριστική πίεση.
Οι καταναλωτές ζητούν υψηλότερους μισθούς για να ανταπεξέλθουν, οι εταιρείες αυξάνουν εκ νέου τις τιμές για να καλύψουν το μισθολογικό κόστος, και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος (σπιράλ) πληθωρισμού που δύσκολα ανακόπτεται.
Παγκόσμιες Επιπτώσεις: Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη και την Ελλάδα;
Αν και το άρθρο εστιάζει στην αμερικανική αγορά, οι εξελίξεις αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.
1. Διαταραχή της Εφοδιαστικής Αλυσίδας:
Οι πολυεθνικές εταιρείες που πωλούν μέσω Amazon αναγκάζονται να αναδιαρθρώσουν τις αλυσίδες παραγωγής τους.
Η στρατηγική “China Plus One” (διατήρηση παραγωγής στην Κίνα αλλά και επέκταση σε άλλη χώρα όπως το Βιετνάμ ή η Ινδία) γίνεται πλέον επιτακτική ανάγκη για να αποφευχθούν οι δασμοί. Αυτό προκαλεί καθυστερήσεις και αυξάνει το κόστος μεταφορών παγκοσμίως.
2. Ο Κίνδυνος του Ντάμπινγκ (Dumping) στην Ευρώπη:
Υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος που αφορά άμεσα την ευρωπαϊκή αγορά. Προϊόντα που δεν μπορούν πλέον να πωληθούν ανταγωνιστικά στις ΗΠΑ λόγω δασμών, ενδέχεται να διοχετευθούν μαζικά στην Ευρώπη σε χαμηλές τιμές.
Αν και αυτό ακούγεται αρχικά καλό για τον καταναλωτή, μακροπρόθεσμα μπορεί να βλάψει τους Ευρωπαίους παραγωγούς που δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν αυτές τις τιμές, οδηγώντας πιθανώς την Ε.Ε. σε λήψη αντίμετρων και σε έναν ευρύτερο εμπορικό πόλεμο.
Το μέλλον του Ηλεκτρονικού Εμπορίου
Η δήλωση του Jassy σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής φθηνών και άφθονων προϊόντων μέσω διαδικτύου. Το μοντέλο του Dropshipping και του λιανεμπορίου χαμηλού κόστους δοκιμάζεται σκληρά.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια περίοδο όπου οι τιμές θα είναι πιο ασταθείς και η “αναζήτηση της καλύτερης προσφοράς” θα απαιτεί περισσότερη έρευνα, καθώς οι αυξήσεις δεν θα είναι ομοιόμορφες σε όλα τα προϊόντα, αλλά θα εξαρτώνται από τη χώρα προέλευσης και την κατηγορία του εμπορεύματος.
