ΑρχικήΟικονομίαΗ Βρετανία ανακοίνωσε φόρο ψηφιακών υπηρεσιών στους διαδικτυακούς γίγαντες

Η Βρετανία ανακοίνωσε φόρο ψηφιακών υπηρεσιών στους διαδικτυακούς γίγαντες

Οι τεχνολογικοί γίγαντες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους στη Μεγάλη Βρετανία σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που παρουσίασε προχθές η κυβέρνηση.

Στη δήλωσή του για τον ετήσιο προϋπολογισμό της χώρας, ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιπλ Χάμμοντ αποκάλυψε πώς θα εφαρμοστεί 2% φόρος ψηφιακών υπηρεσιών στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Amazon, το Facebook και η Google.

Από τον Απρίλιο του 2020, οι μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι μηχανές αναζήτησης και οι ηλεκτρονικές αγορές θα πληρώσουν 2% φόρο επί των εσόδων που κερδίζουν και συνδέονται με τους χρήστες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο φόρος ακολουθεί την αυξανόμενη πίεση τόσο από τους πολίτες όσο και από τους πολιτικούς για να αναλάβουν δράση εναντίον εταιρειών που κερδίζουν πολλά δισεκατομμύρια στερλίνες ετησίως και πληρώνουν ελάχιστους φόρους στη Μεγάλη Βρετανία, προφανώς γιατί βρίσκουν παραθυράκια στο νόμο για να φοροδιαφεύγουν.

Τόσο η Google, όσο και το Facebook έχουν επικριθεί για την καταβολή ελάχιστων φόρων κατά τα προηγούμενα έτη, κυρίως με τον κεντρικό άξονα των δραστηριοτήτων τους που είναι στην Ιρλανδία για να αποφύγουν τις υψηλές χρεώσεις που επιβάλλονται μέσω της φορολογίας.

Αποκαλύπτοντας τον φόρο στο Κοινοβούλιο, ο Χαμόντ δήλωσε ότι θα είναι «προσεκτικά σχεδιασμένο για να διασφαλιστεί ότι απευθύνεται αποκλειστικά στους διαδικτυακούς γίγαντες και όχι στις νεοσύστατες τοπικές εταιρείες τεχνολογίας, που ως γνωστόν, όπως πάντα αυτοί επωμίζονται όλο το φορολογικό βάρος.

Το προαναφερόμενο εγχείρημα ακολουθεί τα χνάρια μιας παρόμοιας κίνησης που εφάρμοσε η Ευρωπαϊκή Ένωση νωρίτερα φέτος, η οποία υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να πληρώνουν έναν φόρο 3% επί του κύκλου εργασιών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες τους.

Τα έσοδα από το νέο φόρο εκτιμάται πως θα φτάσοουν συνολικά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και η πρόταση θα επηρεάσει την Google, το Facebook , όπως και άλλες επιχειρήσεις με συνολικά ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι κορυφαίες ψηφιακές επιχειρήσεις καταβάλλουν στην ΕΕ μέσο ποσοστό φορολογίας μόλις 9,5%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 23,3% που καταβάλλουν οι παραδοσιακές εταιρείες.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166