ΑρχικήSmartphonesΟι Βρετανοί πελάτες της κινητής τηλεφωνίας πληρώνουν τις ήδη πληρωμένες συμβάσεις

Οι Βρετανοί πελάτες της κινητής τηλεφωνίας πληρώνουν τις ήδη πληρωμένες συμβάσεις

Οι Βρετανοί πελάτες της κινητής τηλεφωνίας πληρώνουν τις ήδη πληρωμένες συμβάσεις, με συμβόλαια δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και στην ουσία οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας τους εξαπατούν.

Οι βρετανοί χρήστες smartphone αναμφισβήτητα πληρώνουν υπερβολικά για τις συμβάσεις κινητής τηλεφωνίας τους, αφού ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παροχείς δικτύων της χώρας διαπιστώθηκε ότι χρεώνουν τους πελάτες με μεγάλους λογαριασμούς – ακόμη και μετά τη λήξη των συμβάσεών τους.

Σύμφωνα με έρευνα της ομάδας παρακολούθησης Citizens Advice, η Vodafone, η EE και η Three συνέχισαν να χρεώνουν τους πελάτες για συσκευές που αγόραζαν ως μέρος της σύμβασής τους ακόμη και μετά τη λήξη της συμφωνίας τους.

Οι πελάτες των δικτύων χρεώθηκαν κατά μέσο όρο 22 στερλίνες το μήνα, εάν δεν μετέβαιναν σε νέο συμβόλαιο μετά τη λήξη του προηγούμενου, και η ομάδα βρήκε πως , σε εκείνους με κινητά τηλέφωνα υψηλής ποιότητας όπως οι τελευταίες συσκευές της Apple και της Samsung να πληρώνουν επιπλέον 38 στερλίνες ένα μήνα μετά τη λήξη της διετούς τους σύμβασης.

Συνολικά, το 36% των ατόμων με σύμβαση που περιελάμβανε αγορά κινητού τηλεφώνου δεν το άλλαζε μετά το τέλος της περιόδου σταθερής πώλησης, παρόλο που το δικαιούνταν, μάλλον λόγω άγνοιας.

Οι ηλικιωμένοι πελάτες (οι 65 και άνω) διαπιστώθηκε ότι είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα αυτής της σκευωρίας, ενώ το 23% με συμβόλαιο κινητού τηλεφώνου που περιλαμβάνει δωρεάν απόκτηση smartphone, παραμένει στη σύμβασή τους για πάνω από 12 μήνες μετά το τέλος της περιόδου σταθερής διαπραγμάτευσης και ενδεχομένως χρεώνεται με έξτρα επιβαρύνσεις, σε σύγκριση με το 13% των ατόμων κάτω των 65 ετών.

Η Citizens Advice καλεί τώρα όλους τους παρόχους δικτύου να μειώσουν τους λογαριασμούς των πελατών τους όταν παραμείνουν στην ίδια σύμβαση μετά από το τέλος μιας σταθερής συμφωνίας από προεπιλογή.

Επιθυμεί επίσης οι εταιρείες να διαχωρίσουν το κόστος μιας φορητής συσκευής από το κόστος των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας για να καταστήσουν σαφές στον καταναλωτή, πόσα έχουν καταβάλει για το ένα και πόσα για το άλλο σε μια σύμβαση, η οποία λέει πώς με αυτή την μέθοδο θα επιτρέψει στους καταναλωτές να συγκρίνουν την τιμή των συμβάσεων πιο εύκολα.

“Τα κινητά τηλέφωνα είναι πλέον ένα ουσιαστικό κομμάτι της σύγχρονης ζωής , αλλά ο τρόπος με τον οποίο το κόστος των συσκευών είναι κρυμμένο μέσα σε μερικές συμβάσεις κινητής τηλεφωνίας δίνει στους παρόχους τηλεφώνου έναν τρόπο να εκμεταλλευτούν τους πελάτες τους”, δήλωσε ο Gillian Guy, διευθύνων σύμβουλος της Citizens Advice, ο ίδιος στο παρελθόν με επιτυχία άσκησε πίεση για παρόμοιες περικοπές τιμών στις αγορές ενέργειας (αντίστοιχα της ΔΕΗ στην Ελλάδα), ευρυζωνικών υπηρεσιών και στεγαστικών δανείων.

“Είναι προφανώς άδικο ότι ορισμένοι τηλεφωνικοί πάροχοι χρεώνουν πιστούς πελάτες για συσκευές που έχουν ήδη πληρώσει. Σχετίζεται ιδιαίτερα με το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι πελάτες είναι πιο πιθανό να χτυπηθούν από αυτή την αιχμηρή πρακτική. ”

Ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Matt Hancock δήλωσε: “Είναι σωστό οι πελάτες κινητής τηλεφωνίας να ενημερώνονται όταν έχουν πληρώσει την τιμή του smartphone τους και οι μελλοντικοί λογαριασμοί να αντανακλούν τη νομιμότητα και όχι την παρανομία σε αυτό το θέμα”.

“Καλωσορίζω την έκκληση της Citizens Advice για καλύτερες πληροφορίες χρέωσης για τους καταναλωτές και ελπίζω ότι οι πάροχοι θα αναλάβουν τώρα την πρωτοβουλία με σαφή διαχωρισμό του κόστους των φορητών συσκευών και των τιμολογίων στις συμβάσεις κινητής τηλεφωνίας”.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166