ΑρχικήΕιδήσειςΟι χάρτες της NASA ενδέχεται να βοηθήσουν το Μεξικό να ανακάμψει από...

Οι χάρτες της NASA ενδέχεται να βοηθήσουν το Μεξικό να ανακάμψει από τους σεισμούς

Οι χάρτες της NASA ενδέχεται να βοηθήσουν το Μεξικό να ανακάμψει από τους σεισμούς.

Ένας ακόμη σεισμός έπληξε το Μεξικό νωρίς το Σάββατο το πρωί. Ο σεισμός 6,2 της κλίμακας Ρίχτερ ήρθε μόλις λίγες μέρες μετά την καταστροφή του τεράστιου σεισμού μεγέθους 7,1 στο κεντρικό Μεξικό την περασμένη Τρίτη που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 295 ατόμων και καταστρέφοντας περίπου 3.000 κτίρια στην πρωτεύουσα της πόλης.

Οι αρχές συνεχίζουν να αναζητούν παγιδευμένους επιζώντες, αλλά λόγω των εκτεταμένων ζημιών και των ερειπίων, αυτές οι προσπάθειες είναι συχνά πολύ δύσκολες. Για να βοηθήσει τις Μεξικανικές αρχές να ανταποκριθούν αποτελεσματικά, η NASA παρήγαγε δορυφορικούς χάρτες απεικόνισης που δείχνουν τις ζημιές.

Οι επιστήμονες στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας και το εργαστήριο Jet Propulsion Lab της NASA χρησιμοποίησαν εικόνες πριν και μετά για να δημιουργήσουν αυτό που ονομάζεται «map proxy damage», που εμφανίζει περιοχές του κεντρικού Μεξικού, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Μεξικού.

Οι προηγούμενες εικόνες λήφθηκαν στις 8 Σεπτεμβρίου, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τον σεισμό, και οι παρούσες φωτογραφίες συνδυάστηκαν με εκείνες στις 20 Σεπτεμβρίου, λίγες μόνο ώρες μετά τον σεισμό. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από δύο δορυφορικά ραντάρ που λειτουργούσαν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού: Ο δορυφόρος Copernicus Sentinel-1A και ο Sentinel 1-B.

Οι πληροφορίες στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε επεξεργασία από την Advanced Rapid Imaging and Analysis (ARIA), έργο χρηματοδοτούμενο από τη NASA, το οποίο εργάζεται για την παραγωγή δεδομένων για την υποστήριξη κοινοτήτων ανά τον κόσμο.

“Τα προϊόντα δεδομένων ARIA μπορούν να παρέχουν ταχείες εκτιμήσεις της γεωγραφικής περιοχής που πλήττεται από μια καταστροφή, καθώς και λεπτομερή απεικόνιση των τόπων όπου σημειώθηκε ζημιά. Το ραντάρ μπορεί να «βλέπει» μέσα από σύννεφα τη νύχτα και να μετράει με ακρίβεια το έδαφος σε επίπεδο εκατοστόμετρου », σύμφωνα με δήλωση της NASA.

Οι εικόνες δόθηκαν αμέσως στις αρχές του Μεξικού την ημέρα του σεισμού.

“Ο χάρτης πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός για τον εντοπισμό των ζημιωμένων περιοχών και μπορεί να είναι λιγότερο αξιόπιστος σε περιοχές με βλάστηση. Καλύπτει μια περιοχή έκτασης 106 μίλια (170 χιλιόμετρα), “λέει η NASA.

Τα χρώματα χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της έκτασης της βλάβης σε μια συγκεκριμένη περιοχή, με το κίτρινο δείχνει την ελάχιστη ποσότητα γης και την αλλαγή της επιφάνειας των κτιρίων και το κόκκινο δείχνει τις μεγαλύτερες αλλαγές. Ο χάρτης είναι διαθέσιμος για λήψη και για το ευρύ κοινό.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τον σεισμό του 12 Σεπτεμβρίου, ένας ξεχωριστός σεισμός 8,1 χτύπησε τη νότια ακτή του Μεξικού. Η ομάδα JPL και Caltech ανταποκρίθηκαν στην καταστροφή με ένα παρόμοιο χάρτη κατανομής βλαβών, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε και εσείς, απλά για πληροφοριακό σκοπό.

Η ARIA εργάζεται για να διερευνήσει τις επιπτώσεις των ηφαιστείων, των κατολισθήσεων, των πυρκαγιών και άλλων φυσικών κινδύνων.

“Καθώς οι πληθυσμοί μεγαλώνουν, η ανταπόκριση σε φυσικές καταστροφές γίνεται όλο και πιο σημαντικό μέρος της σύνδεσης μεταξύ επιστήμης και κοινωνίας. Αναπτύσσουμε εργαλεία για τη χρήση των αναπτυσσόμενων δικτύων επίγειων αισθητήρων GPS και δορυφόρων απεικόνισης για παρακολούθηση και απόκριση του κινδύνου. Με αυτά τα νέα εργαλεία, αναμένουμε τη βελτίωση της επίγνωσης της κατάστασης αμέσως μετά τις καταστροφές “, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ARIA.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166