ΑρχικήΕιδήσειςΟι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018 θα αποτελέσουν τεκμήριο δυνατοτήτων του 5G

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018 θα αποτελέσουν τεκμήριο δυνατοτήτων του 5G

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018 θα αποτελέσουν τεκμήριο δυνατοτήτων του 5G, καθώς οι διαχειριστές υπόσχονται ένα μεταμορφωτικό κινητό δίκτυο.

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, και μετά από καθυστέρηση άνω του ενός έτους, ο ρυθμιστής επικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ofcom, αναμένει να έχει πουλήσει ένα μεγάλο κομμάτι του φάσματος που απαιτείται για την ανάπτυξη της 5ης γενιάς (5G) κυψελοειδών δικτύων, που μετατρέπουν όχι μόνο τις επιχειρήσεις τους, αλλά και όλους τους άλλους. Και τώρα βιάζονται να φτάσουν εκεί.

Η διαδικασία της δημοπρασίας έχει ήδη αντιμετωπίσει διαμάχες λόγω της απόφασης να επιβληθεί ένα ανώτατο όριο στο μέγεθος του πολύτιμου φάσματος που μπορεί να κερδίσει κάθε χειριστής. Η θυγατρική της EE της BT βρίσκεται ήδη στο όριο του τι μπορεί να χρησιμοποιήσει άμεσα και έτσι μπορεί να υποβάλει προσφορές μόνο για ένα κλάσμα του φάσματος που θα δημοπρατηθεί για το 5G. Αλλά οι O2 και οι Three προχώρησαν λίγο πιο συνδετικά αναφορικά με το θέμα. Σήμερα, το συνδυασμένο τους επίπεδο ραδιοφάσματος εξακολουθεί να υπολείπεται της κατανομής της BT, παρά το γεγονός ότι ο Three Αυξάνει την ικανότητά του κατά το ένα τρίτο μετά την αγορά του σταθερού-ασύρματου παροχέα Relish.

Στις ΗΠΑ η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Στη διάσκεψη κορυφής 5G του Μπρούκλιν στα τέλη Απριλίου, ο Dave Wolter, βοηθός αντιπρόεδρος της ραδιοτεχνολογίας στην AT & T, δήλωσε: “Δεν υπάρχει προς το παρόν φάσμα που να κατανέμεται στις 5G στις ΗΠΑ με εξαίρεση τα 3,5GHz. Η ζώνη αυτή έχει κανόνες που δεν την καθιστούν ελκυστική ως βασική στρώση 5G. ”

Οι φορείς εκμετάλλευσης προχωρούν, εξετάζοντας τους τρόπους εισαγωγής της 5G ενόψει της μαζικής έλλειψης φάσματος και της αγοράς αγροτεμαχίων που αναμένουν να μπορέσουν να αναπτύξουν για το νέο πρωτόκολλο. Η T-Mobile, για παράδειγμα, έσπασε ζώνες 600MHz στις ΗΠΑ που είχαν αρχικά διατεθεί για 4G με σκοπό να τις μετατρέψουν γρήγορα για να χρησιμοποιήσουν 5G.

Το σώμα των προδιαγραφών 3GPP πίσω από τον τεράστιο όγκο των προδιαγραφών για το 5G έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να καθορίσει τους τρόπους για να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το φάσμα των ραδιοφωνικών φορέων, είτε έχουν ανακτηθεί από αναλογικούς τηλεοπτικούς σταθμούς είτε ωθούν σε συχνότητες που εξετάστηκαν προηγουμένως πολύ δύσκολα και δαπανηρά στη χρήση

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του επόμενου έτους στο PyeongChang της Νότιας Κορέας θα αποτελέσουν μία από τις πρώτες δοκιμές μεγάλης κλίμακας για το κατά πόσο οι ιδέες του 3GPP θα λειτουργήσουν ως μια επίδειξη των υπηρεσιών του τι μπορούμε να περιμένουμε από το 5G.

Η Korea Telecom στοχεύει να είναι ένας από τους πρώτους φορείς κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο που θα προσφέρει 5G στους καταναλωτές, ανακοίνωντας στο Mobile World Congress (MWC) τον Μάρτιο ότι θα προσφέρει τις πρώτες υπηρεσίες το 2019. Αυτό σημαίνει παράλληλη ανάπτυξη με την προσπάθεια τυποποίησης 3GPP . Παρόλο που η ομάδα προτύπων έχει επιταχύνει τα σχέδιά της για ένα υποσύνολο των πλήρων προδιαγραφών ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ανάπτυξη, για τις δοκιμές των Ολυμπιακών Αγώνων της, συνεπώς η Korea Telecom έπρεπε να ξεκινήσει χωρίς αυτήν.

Η Korea Telecom δημιούργησε μια περιορισμένη δοκιμή στο κέντρο της Σεούλ. Οι μηχανικοί ανέπτυξαν τρεις βάσεις που θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν με ένα λεωφορείο εξοπλισμένο με πομποδέκτες 28GHz. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις επικοινωνίες ραδιοσυχνοτήτων, καθώς αυξάνεται η συχνότητα, είναι ότι τα κύματα διαδίδονται περισσότερο σαν ορατό φως από το ραδιόφωνο. Εάν η ενέργεια αποστέλλεται προς λάθος κατεύθυνση, ο δέκτης δεν θα λάβει σχεδόν τίποτα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166