Οινικό καταφύγιο στο Μέτσοβο

Οινικό καταφύγιο στο Μέτσοβο

Εξήντα χρόνια παρουσίας στον κόσμο του κρασιού συμπλήρωσε πρόσφατα το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ, που συνδυάζει τις αποδράσεις και τη φιλοξενία με εκλεκτές σοδειές και σπάνιες απολαύσεις.

Μέτσοβο, ένας τόπος κρασιού, πολιτισμού και τέχνης, που «κρύβεται» διακριτικά πίσω από το Ιδρυμα Αβέρωφ – Τοσίτσα, την πινακοθήκη, το αρχοντικό Τοσίτσα με το Λαογραφικό Μουσείο, το τυροκομείο και, φυσικά, το οινοποιείο. Η ιστορία ξεκινά πριν από μισό αιώνα, το 1959, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ οραματίζεται την ανασύσταση του Μετσόβου και τη συνδέει με το τυροκομείο και την καλλιέργεια κρασιού, εντυπωσιασμένος από τον γαλλικό αμπελώνα.

Παρά τις αντιξοότητες όπως το υψόμετρο, τον βαρύ χειμώνα και την έλλειψη οινικής κουλτούρας της περιοχής, αυτός ο «ξεροκέφαλος» Ηπειρώτης θέλει να κάνει το όραμά του πραγματικότητα.

Εκεί, στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, δημιουργείται ο πρώτος αμπελώνας, μελετημένος και σωστά προσανατολισμένος με ποικιλίες που εισαγάγει από τη Γαλλία (Cabernet Sauvignon, Merlot και Cabernet Franc), και μάλιστα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το πρώτο κρασί «κοινοποιείται» στο κατώγι του σπιτιού, και έτσι βαφτίζεται «Κατώγι Μετσόβου», με ετικέτα που σχεδιάζει ο ίδιος σε ένα επιστολόχαρτο του πολιτικού του γραφείου.

Τα επόμενα χρόνια, η εξέλιξη είναι ραγδαία. Χτίζεται οινοποιείο στην άκρη του χωριού και το κρασί Κατώγι Αβέρωφ γίνεται εμβληματικό και συνώνυμο της ποιότητας και της εξέλιξης αλλά και σημάδι καταξίωσης για τους γνωρίζοντες της εποχής.

Μετά τον θάνατό του, το Κατώγι Μετσόβου μετονομάζεται σε «Κατώγι Αβέρωφ» ενώ εμπλουτίζεται η γκάμα και με άλλα κρασιά.

Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη του κτήματος είναι μοναδική στα ελληνικά δεδομένα. Το οινοποιείο ανακαινίζεται εκ βάθρων και μετατρέπεται σε μια μοντέρνα μονάδα. Τα κελάρια του δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τα πανέμορφα κελάρια του Μπορντό, ενώ δημιουργείται και ένα κουκλίστικο ξενοδοχείο μέσα στον χώρο του οινοποιείου, καθώς και μια μπουτίκ με όλα τα αξεσουάρ του κρασιού για τους οινόφιλους επισκέπτες. Μαγική είναι η διαδρομή της ξενάγησης από τα υπόγεια του ξενοδοχείου μέχρι το κατάστημα.

Η μαγεία ξεκινά από έναν μικρό μουσειακό χώρο με εκθέματα από τον βίο του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα και συνεχίζεται σε ένα υπερθέαμα εικόνας και ήχου, η ατμόσφαιρα του οποίου είναι αδύνατον να περιγραφεί με λέξεις: Βίντεο που προβάλλονται πάνω στις δεξαμενές του κρασιού, φωτογραφίες που προβάλλονται πάνω σε βαρέλια, wine bar με έναν τοίχο να «γεννιέται» από φωτισμένες φιάλες κρασιού, γυάλινη γέφυρα που περνά πάνω από έναν «ποταμό» φιαλών και, τέλος, το μαγαζί με τα αξεσουάρ, η χαρά του wine lover. Μια οινική μαγεία που αξίζει να τη ζήσει κάποιος.

Μπορείτε να την απολαύσετε εκ του σύνεγγυς, μένοντας για λίγες μέρες στο ξενοδοχείο του οινοποιείου, όπου θα παραδοθείτε σε μια εξαιρετική φιλοξενία. Η ευκαιρία προσφέρεται για βόλτες στους αμπελώνες, επίσκεψη στο παραδοσιακό τυροκομείο, ξενάγηση στη σπάνια πινακοθήκη με έργα ξένων και Ελλήνων μεγάλων ζωγράφων αλλά και για ενατένιση ενός σπάνιου χειμωνιάτικου τοπίου: Τη συναρπαστική ομορφιά του ορεινού όγκου της Πίνδου και του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα με τις ελατοσκεπείς, απάτητες βουνοκορφές της. Ο οινοτουρισμός σε όλο του το μεγαλείο.