Ομιλούμε περί τέχνης: UFO: Ένας δίσκος σύνδρομο

Ομιλούμε περί τέχνης: UFO: Ένας δίσκος σύνδρομο

Τον Ιούνιο του 1978 οι Βρετανοί χαρντ ρόκερ UFO κυκλοφορούν το Obsession, το άλμπουμ που θεωρήθηκε το magnum opus τους, αλλά και αποτύπωμα ενός ιδιότυπου συνδρόμου OCD…

«Η πιο επικίνδυνη μπάντα του πλανήτη»: σχεδόν μία δεκαετία πριν χαρακτηρίσουν έτσι τους Guns N’ Roses, οι UFO θα μπορούσαν σίγουρα να υιοθετήσουν τον τίτλο. Στα ντουζένια τους (1974-1978) ήταν σαν μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει ανά πάσα στιγμή. Παρά τα ολοένα και πιο επιτυχημένα, από καλλιτεχνικής και εμπορικής πλευράς, άλμπουμ, οι σχέσεις μεταξύ των μελών τους κατέρρεαν.

Η εμμονή τους με τις καταχρήσεις σίγουρα έπαιξε τον ρόλο της. «Λένε εμένα τρελό, αλλά δεν πιάνω μία μπροστά στον Pete Way», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ozzy Osbourne για τον πανύψηλο μπασίστα των UFO. Τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας απλώς τον συναγωνίζονταν.

Αυτή ήταν μόνο η μία διάσταση των πραγμάτων, καθώς ο νεαρός Michael Schenker (παιδί-θαύμα και κιθαρίστας-φαινόμενο) αποδεικνυόταν ολοένα και πιο ασταθής χαρακτήρας και δημιουργούσε ακόμα περισσότερες εντάσεις στο συγκρότημα. Τα αποτελέσματα από την ανταγωνιστική συμπεριφορά των υπολοίπων, το διαρκές touring, τις προαναφερθείσες «αμαρτίες», τα σπαστά αγγλικά του Γερμανού και τα προβλήματα στην επικοινωνία που οδηγούσαν σε ομηρικούς καβγάδες, άρχισαν να γίνονται εμφανή και στο κοινό, όταν το 1977 ο Schenker απλώς δεν εμφανίστηκε (!) στην αμερικανική τουρνέ των UFO.

Οι καταχρήσεις έπαιξαν τον ρόλο τoyς. «Λένε εμένα τρελό, αλλά δεν πιάνω μία μπροστά στον Pete Way», είχε δηλώσει ο Ozzy.

Σε αυτό το χαοτικό μπαγκράουντ δημιουργήθηκε το Obsession. Το καταπληκτικό artwork του εξωφύλλου του δίσκου ήταν εν μέρει και συμβολικό, καθώς «ξεχώριζε» τον Michael Schenker από τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας. Το οξύμωρο σε όλα τα παραπάνω είναι ότι το Obsession κατέληξε να θεωρείται το σπουδαιότερο δημιούργημά τους!

«Ηταν το Obsession το καλύτερο άλμπουμ των UFO; Σίγουρα!», θα δήλωνε ο Schenker σχεδόν 25 χρόνια αργότερα. Στο άλμπουμ αυτό υπάρχουν κλασικά ’70s χαρντ ροκ κομμάτια, όπως τα Only you Can Rock me, Pack it Up (and Go) και Cherry, και όταν κυκλοφόρησε, εδραίωσε τους UFO ως ένα από τα μεγάλα χαρντ ροκ συγκροτήματα παγκοσμίως.

Ειρωνεία της τύχης; Μόλις λίγους μήνες αργότερα, ο Schenker θα αποχωρούσε κακήν κακώς. Θα χρειάζονταν πάνω από 15 χρόνια και πολλή προσπάθεια για να επιστρέψει, με σκοπό να κάνει (ματαίως) τους UFO να ξαναζήσουν τα περασμένα μεγαλεία…

O Schenker επέστρεψε στους UFO το 1993 και ηχογράφησε μαζί τους τρία άλμπουμ. Εκτοτε, έχει αποχωρήσει τρεις ακόμη φορές! Η τελευταία –το 2002– ήταν, μάλλον, η οριστική…

Ομιλούμε περί τέχνης

Αν και, εν προκειμένω, δεν αναφερόμαστε στη μουσική αλλά στο artwork της Hipgnosis (βλέπε εξώφυλλα-αριστουργήματα για Pink Floyd και Led Zeppelin) για το cover του Obsession των UFO.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας