ΑρχικήΑπόψειςΟμοφοβικές επιθέσεις και ενοχλήσεις. Είναι Ντροπή

Ομοφοβικές επιθέσεις και ενοχλήσεις. Είναι Ντροπή

Θα ξεκινήσω με κάτι που νομίζω ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργεί μία κοινωνία με εύρυθμο τρόπο, δηλαδή όλα τα μέλη της εκάστοτε κοινότητας να ενεργούν ως υπεύθυνοι πολίτες, σεβόμενοι τα δικαιώματα των συνανθρώπων τους. Ίσως αυτό το σκεπτικό να ακούγεται ουτοπικό και δύσκολο να επιτευχθεί, όμως αν το σύνολο της κοινωνίας αποδεχτεί τούτη τη συμπεριφορά, τότε στον τόπο μας θα δημιουργήσουμε ένα επίγειο παράδεισο, και προφανώς θα εκλείψουν οι ομοφοβικές επιθέσεις και ενοχλήσεις προς τα ΛΟΑΤ άτομα (Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος και Τρανς). Διότι είναι ντροπή για το ανθρώπινο είδος.

Οφείλω να ομολογήσω πως υπάρχει υπευθυνότητα στη χώρα μας, αλλά εφαρμόζεται επιλεκτικά και κατά περίσταση. Παραδείγματος χάριν, όταν αφορά μία υπόθεση τα προσωπικά μας συμφέροντα, τότε αρχίζουμε και δείχνουμε πως εδώ δεν αστειευόμαστε, και δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε ανευθυνότητα που πιθανόν να πλήξει, έστω και στο παραμικρό, το συμφέρον μας. Ενώ όταν αφορά τους αγνώστους συμπολίτες μας, δείχνουμε μία χαλαρότητα που είναι ανεκτή μία υποτιθέμενη αθώα παρενόχληση ενός ομοφυλόφιλου για να γελάσει η παρέα με τους εξυπνάκηδες.

Βλέπεις, οι ευαισθησίες μας περιορίζονται μόνο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά όχι για το παιδί της διπλανής γειτονιάς που ενδέχεται κάποιος παρείσακτος να το ενοχλεί. Άλλωστε εμείς θα βγάλουμε το φίδι από την τρύπα; Μήπως εμείς θα αλλάξουμε τον κόσμο;

Πως θα σταματήσουν οι ομοφοβικές επιθέσεις

Αγαπητοί μου φίλοι, το πρόβλημα είμαστε εμείς οι ίδιοι, και εννοώ ο καθένας μας ως μονάδα. Η ελευθερία και ο σεβασμός δεν ήταν ποτέ δεδομένος, ούτε στο παρελθόν, ούτε στο παρόν, ούτε θα είναι και στο μέλλον. Και αν δεν παλέψουμε ο καθένας ξεχωριστά για να κρατιούνται ισορροπίες, θα ξεκινήσουν οι προστριβές, και όπως πάντα θα την πληρώσουν οι ανίσχυροι χαρακτήρες που δεν τολμούν να υψώσουν ανάστημα στα ανδρείκελα, όχι γιατί φοβούνται, αλλά επειδή δεν το σηκώνει η συνείδησή τους να μπουν σε λεκτική διαμάχη, πιθανόν γιατί με τον καυστικό λόγο τους, θα στενοχωρήσουν ακόμη και αυτά τα θρασύδειλα πλάσματα.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που νομίζω ότι θα κάνει τη διαφορά είναι κάποια στιγμή να οριστεί Υπουργός στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας κάποιος ομοφυλόφιλος που θα γνωρίζει από πρώτο χέρι τα αληθινά προβλήματα της ΛΟΑΤ κοινότητας, και θα ξέρει κατευθείαν που θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή του για να εξαλειφθούν οι ανισότητες. Και κατ’ επέκταση, να μπουν στέρεες βάσεις για να μην εμφανιστούν ποτέ στο απώτερο μέλλον ομοφοβικές επιθέσεις και ενοχλήσεις εναντίον ανθρώπων που δείχνουν θηλυπρεπής, και ας χαλάει την αισθητική κουλτούρα των νταήδων.

Οι νέες γενιές είναι ακόμη προκατειλημμένες

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στον 21ο αιώνα κυκλοφορούν ανάμεσα μας παλιομοδίτικα μυαλά που ενστερνίζονται παρωχημενες ιδέες του προηγούμενου αιώνα, και πως δεν δύναται να αποδεχτούν την διαφορετικότητα, ούτε την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου που δεν συμπίπτει με τα γούστα τους. Ωστόσο το χειρότερο όλων είναι πως δεν μιλάμε απλά για 10-20 ανθρώπους στον ελλαδικό χώρο, αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που τρέφουν μίσος απέναντι στους gay και προτρέπουν μάλιστα την ομήγυρη τους να τους γιουχάρουν και να τους θέσουν στο περιθώριο, λες και είναι οι κριτές των πάντων και οφείλουμε όλοι οι υπόλοιποι να λογοδοτήσουμε σε αυτούς.

Ασχολούμενος με την τεχνολογία, διαπιστώνω σε καθημερινή βάση πως το διαδίκτυο βρίθει τέτοιων ιδεών. Και πιο συγκεκριμένα, τα κοινωνικά δίκτυα έχουν καταστεί μέρος συνάντησης των μισάνθρωπων που με την πρώτη ευκαιρία επιτίθενται στα θύματα τους προκειμένου να λάβουν τα συγχαρητήρια των ομοϊδεατών τους, αφού ως γνωστόν τα πάντα γίνονται για το φαίνεσθαι.

Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, κατά τα τελευταία τρία χρόνια, το Facebook και το Twitter έχουν προβεί σε μαζική διαγραφή σελίδων με τέτοιου είδους περιεχόμενο. Ωστόσο αυτή η παρότρυνση ήρθε από την Ευρωπαϊκή Ένωση που πλέον έχει βάλει κόκκινη γραμμή σε αυτούς τους τεχνολογικούς κολοσσούς, ούτως ώστε να εξαλείψουν τη ρητορική μίσους και το ρατσισμό, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμο, πράγμα που εξανάγκασε αυτές τις εταιρείες να αναθεωρήσουν τους όρους της κοινότητάς τους.

Οι ομοφυλόφιλοι παρουσιάζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση

Σύμφωνα με πληθώρα επιστημονικών ερευνών που έχουν διεξαχθεί κατά την τελευταία δεκαετία, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι ομοφυλόφιλοι παρουσιάζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση εξαιτίας διαφόρων μορφών εκφοβισμού που δέχονται από τον περίγυρο, ακόμη και από τον ίδιο τους τον οικογενειακό κύκλο, γιατί υποτίθεται δεν είναι φυσιολογικοί. Μία τραγική κατάσταση, αφού κάποιοι ορίζουν τις ζωές των άλλων.

Έτσι ωθούν στο περιθώριο αυτήν την κατηγορία ατόμων, με αρνητικό αντίκτυπο να κλείνονται όλο και περισσότερο στον εαυτό τους. Όμως το πιο επικίνδυνο είναι ότι αποκτούν ψυχολογικά προβλήματα από την κατάφωρη πίεση που τους ασκείται πάνω τους, ώσπου κάποια μέρα ορισμένοι εξ αυτών δεν αντέχουν και βάζουν τέλος στη ζωή τους για να γλιτώσουν από τούτο το βάσανο.

Για παράδειγμα η μέση ελληνική οικογένεια που είναι γαλουχημένη με τις αυταρχικές παραδόσεις της, δεν μπορεί εύκολα να δεχτεί ότι ο κανακάρης τους δεν είναι αγόρι, και του αρέσει ερωτικά το ίδιο φύλο. Επομένως του βάζει το εξής αηδιαστικό δίλημμα, πως αν δεν αλλάξει χαρακτήρα, τότε θα πρέπει να φύγει από το σπίτι, ενώ την ίδια στιγμή συμπεριφέρονται καλύτερα στο σκύλο τους από στο ίδιο τους το σπλάχνο. Οπότε αυτό το παιδί σε ηλικία 17 ετών παίρνει τους δρόμους, χωρίς την υποστήριξη ή την συμπαράσταση κανενός, και φτάνει να καταντήσει ένα ψυχολογικό κουρέλι μέχρι κάποια μέρα να σταθεί στα πόδια του.

Εδώ αξίζει να επισημανθεί πως οι προσωπικότητες με χαμηλή αυτοεκτίμηση ωθούνται πολλές φορές στη χρήση απαγορευμένων ουσιών, υποκαθιστώντας έτσι την μειονεξία που βιώνουν με μία ψεύτικη και πρόσκαιρη ψυχολογική ανάταση. Το κρίσιµο στοιχείο σε τούτες τις διαπιστώσεις είναι ότι στην πραγµατικότητα τα ναρκωτικά και το αλκοόλ προσφέρουν µια ψευδαίσθηση ελέγχου των αρνητικών καταστάσεων.

Οι υπέρμαχοι και οι πολέμιοι των ομοφυλοφίλων

Καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας άγνωστες ιστορίες με επιθέσεις κατά των μελών της ΛΟΑΤ κοινότητας, όμως για έναν αξιοπερίεργο λόγο δεν γνωστοποιούνται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά από στόμα σε στόμα και από αναρτήσεις στα social media. Κακά τα ψέματα, τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. είναι συντηρητικά και δεν θέλουν να αγγίξουν ευαίσθητες χορδές, δίνοντας δίκιο σε έναν ομοφυλόφιλο. Όχι πως δεν το πράττουν, απλά το κάνουν σε μικρότερη συχνότητα γιατί δεν πουλάει και κατ’ επέκταση δεν ενδιαφέρει πάρα πολύ το φιλοθεάμον κοινό.

Οφείλω να πω μερικές αλήθειες έξω από τα δόντια. Δυστυχώς η εκκλησία της Ελλάδος δεν στήριξε ποτέ αληθινά αυτή την μερίδα ανθρώπων, πέραν κάποιων μεμονωμένων ιερέων που όντως δεν ξεχωρίζουν το ποίμνιο τους, ανάλογα με τις ερωτικές τους προτιμήσεις. Οι πατέρες της εκκλησίας θεωρούν πως οι ομοφυλόφιλοι τυπικά παραβαίνουν τα χρηστά ήθη της κοινωνίας και προσβάλλουν με χείριστο τρόπο όσα πρεσβεύει ο ελληνικός λαός. Αλλά ξεχνούν κάτι πολύ σημαντικό, ότι έτσι απομακρύνονται από τις νεαρές ηλικίες και στέκονται μόνο στο πλευρό των ηλικιωμένων που θέλουν να ακούν βαρύγδουπες δηλώσεις, του τύπου, πως η ομοφυλοφιλία είναι αρρώστια και ψυχική ασθένεια.

Εγώ προσωπικά, αν και είμαι πιστός Χριστιανός και 100% ετεροφυλόφιλος, διαφωνώ κάθετα με την παρούσα τακτική της ελλαδικής εκκλησίας, και όποτε μου δοθεί η ευκαιρία βρίσκομαι πάντα στο πλάι των ΛΟΑΤ, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγαλοστομίες, ενεργώντας ανιδιοτελώς πίσω από τα φώτα, και δίχως να το μάθει κανείς. Η δική μου κοσμοθεωρία μου υπαγορεύει να στηρίξω αυτά τα άτομα, όσο μεγάλο κόστος κι αν πληρώσω.

Θα σας διηγηθώ μία ιστορία που έλαβε χώρα πριν πέντε χρόνια περίπου. Τότε, κατά το μεσημέρι, σύχναζα σε μία καφετέρια ενός φίλου, και εκείνες τις ώρες συνήθως περνούσε μπροστά από το μαγαζί ένας νεαρός ομοφυλόφιλος που είχε θηλυπρεπή χαρακτηριστικά, κάτι που φάνταζε αστείο στους θρασύδειλους θαμώνες των διπλανών τραπεζιών που έβλεπαν αυτό το θέαμα, και τον κορόιδευαν, εκτοξεύοντας απαράδεκτες εκφράσεις, κάτι που ομολογουμένως στεναχωρούσε αυτό το απροστάτευτο πλάσμα. Ώσπου κάποια στιγμή ανέλαβα δράση, και τους είπα «ως εδώ και μη παρέκει». Αν και διαπληκτίστηκα άσχημα με τους ψευτόμαγκες, εν τέλει τα κατάφερα και τους έβαλα στη θέση τους, και από την επόμενη μέρα, έπαψαν να ασχολούνται με το συγκεκριμένο νεαρό.

Όλοι έχουμε χρέος, να ξεβολευτούμε και να νοιαστούμε για το δίκαιο των αλλονών, και να πατάξουμε το άδικο. Είναι επιτακτική ανάγκη, όλοι να δώσουμε έναν καθημερινό αγώνα ενάντια στις προκλήσεις που μας τραβούν πίσω ως έθνος, ούτως ώστε κάποια μέρα οι επόμενες γενιές να κληρονομήσουν από εμάς μία υγιώς σκεπτόμενη σκέψη που θα δίνει έμφαση στις αξίες.

Και κάτι τελευταίο, αλλά εξίσου ενδιαφέρον είναι πως σε ορισμένα μουσουλμανικά κράτη η ομοφυλοφιλία θεωρείται αμάρτημα και τιμωρείται μέχρι και με θάνατο, αφού εφαρμόζεται η Σαρία (ο ισλαμικός θρησκευτικός κώδικας), όπως για παράδειγμα στο Αφγανιστάν. Αυτοί οι λαοί πιστεύουν ακράδαντα ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι κατακάθια, ενώ αρνούνται να συγχωρήσουν όσους δύσμοιρους τους έπλασε έτσι ο θεός. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία σύγχρονη εποχή.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166