ΑρχικήΑπόψειςOnce a cheater, always a cheater, or not?

Once a cheater, always a cheater, or not?

«Πολύ μεγάλη αξία δίνεις στο κέρατο», είπε ο φίλος μου ο Στέφανος, ενώ είχαμε μια κλασική διαμάχη για την απιστία, τι σημαίνει και αν τη συγχωρείς.

Γεγονός είναι πως είναι ένα θέμα που ιντριγκάρει, αφού και εσύ και εγώ και όλοι μας είτε το βλέπουμε να συμβαίνει συνέχεια γύρω μας, είτε το έχουμε βιώσει (από μία από τις δύο πλευρές, αν όχι και από τις δύο;).

«Κάτσε ρε Στέφανε! Δηλαδή θες να μου πεις πως αν μάθαινες πως σε κεράτωσαν, είσαι τόσο άνετος που δεν θα σε ενοχλούσε;», του απάντησα φανερά εκνευρισμένη από την άνεση του.

«Το θέμα είναι να μην το μάθεις. Άμα το μάθεις έχει τελειώσει η ιστορία. Πες μου ένα ζευγάρι από τον κοινωνικό σου περίγυρο, για το οποίο να είσαι σίγουρη πως κανένας από τους δύο δεν έχει κερατώσει. Και στην τελική μην τρελαίνεσαι, μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα. Μην το βλέπεις τόσο σοβαρά.» Αυτά μου είπε και με άφησε να σκέφτομαι. Να σκέφτομαι γιατί κάποιος κερατώνει, τι τον ωθεί και είναι άραγε απαραίτητο πως το κέρατο έρχεται πάντα αγκαλιά και με μία παντελή έλλειψη συναισθημάτων προς το ταίρι σου;

Γιατί λοιπόν κάποιος κερατώνει;

Προφανώς και σε πολλές περιπτώσεις είναι καμπανάκι πως κάτι δεν πάει πάει καλά στη σχέση. Θες να φταίει το γεγονός ότι τσακώνεστε συχνά, ότι υπάρχει ζήλια και πίεση, ότι η λέξη επικοινωνία σας έχει γίνει άγνωστη από καιρό, ότι είστε μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί και πέσατε σε ρουτίνα; Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια πολλές φορές στο «παραστράτημα». Από εκεί και πέρα, υπάρχει πάντα η περίπτωση του βγήκα, ήπια, δεν ήξερα τι έκανα, τι να κάνω λύγισα, που εκεί είτε θα πεθάνεις από τις τύψεις και δεν θα το ξανακάνεις, είτε θα το βρεις δικαιολογία από εδώ και στο εξής.

Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα κατηγορία είναι αυτή της «μελισσούλας», όπως μου αρέσει να την αποκαλώ, η οποία είναι η κλασική περίπτωση ανθρώπου που γυρνάει από λουλούδι σε λουλούδι και απατά, γιατί αυτός είναι και δεν πρόκειται να αλλάξει. Η τελευταία κατηγορία πολλές φορές συνυπάρχει και με αυτή του παλαιόθεν κερατωμένου, που έχει δημιουργήσει μια συγκεκριμένη εικόνα για τις σχέσεις και θα το κάνει είτε για εκδίκηση είτε προληπτικά! Να προλάβει ένα πράγμα, πριν τον προλάβουν. Και τέλος πάντα υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας του κεραυνοβόλου έρωτα, που δεν φρόντισες να ξεκαθαρίσεις τη θέση σου.

Και τώρα έρχονται τα εξής 3 θεμελιώδη ερωτήματα…

Once a cheater, always a cheater?

Σ” αυτήν την ερώτηση είναι λίγο άδικη η γενίκευση. Γεγονός είναι πως καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα και άντε μετά να αποδείξεις πως δεν είσαι ελέφαντας. Αυτό όμως δε σημαίνει πως είναι κανόνας ότι θα ξαναγίνει, επειδή έγινε μία φορά. Η κάθε περίπτωση και ο κάθε άνθρωπος διαφέρει.

To confess or not?

Εδώ πάλι υπάρχουν δύο τινά. Ή το λες και είσαι έτοιμος να έρθεις αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεων σου, με έναν πιθανό χωρισμό, με το γεγονός πως θα πληγώσεις τον άνθρωπο σου και θα διαλύσεις κάθε εμπιστοσύνη που σου είχε ή το κρατάς κρυφό και ναι μεν σε τρώνε οι τύψεις και οι ενοχές, αλλά τουλάχιστον δε διαλύεις τη σχέση σου αν δεν υπάρχει λόγος να διαλυθεί. Ε, λοιπόν εγώ δεν θα ήθελα να το ξέρω, αν δεν ήταν κάτι σημαντικό και δεν υπήρχε συναισθηματικό υπόβαθρο από πίσω. Η αλήθεια είναι πως άπαξ και το μάθεις, η εμπιστοσύνη έχει χαθεί και πως ο κρότος, που κάνει η πτώση ενός τόσο σημαντικού ανθρώπου στα μάτια σου, είναι σίγουρα εκκωφαντικός.

Forgive or forget?

Αυτήν την απάντηση δε μπορεί να σου τη δώσει κανείς. Εσύ ξέρεις πόσο ξενέρωσες, πόσο πληγώθηκες, πόσο θέλεις ακόμα τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου, αν θα μείνεις για ποιους λόγους θα μείνεις και τι ωριμότητα και αντοχές διαθέτεις, ώστε να ακούσεις, να συγχωρέσεις, να αποδεχτείς τα δικά σου λάθη και να κανείς μια νέα αρχή αφήνοντας το πίσω. Ο καθένας πράττει όπως θεωρεί εκείνος καλύτερα και μαθαίνει από τις εμπειρίες και τα λάθη του.

The Conclusion

Η αλήθεια είναι πως η απιστία είναι συχνό φαινόμενο και γενικά οι άνθρωποι έχουμε την τάση να ξεχνάμε και να αγνοούμε το πως αισθανθήκαμε εμείς στην αντίστοιχη περίπτωση. Όχι, δεν σε κάνει το χειρότερο άνθρωπο του κόσμου το γεγονός πως κεράτωσες και σίγουρα δεν υπάρχει χώρος για ηθικολογίες. Απλά σε έναν κόσμο, που οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες και πολλές φορές θεωρούνται αβέβαιες, είναι όμορφο καμία φορά να αποδεικνύουμε το αντίθετο..

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166