Οι σύγχρονοι web browsers είναι πληθωρικοί, λειτουργικοί, ασφαλείς και γρήγοροι περισσότερο από ποτέ. Η ανάγκη για γρήγορο φόρτωμα των πολύπλοκων διαδραστικών ιστοσελίδων, που περιέχουν πια από multimedia μέχρι και full apps σε γενναίες δόσεις, εύλογα έχει οδηγήσει σε ανάλογη εξέλιξη των web rendering engines. του Λ. Γεωργογάλα
Αντλώντας έμπνευση από τις πρόσφατες εκλογές, θα λέγαμε ότι στο πεδίο των web browsers επικρατεί ένας… δικομματισμός: ο Internet Explorer και ο Mozilla Firefox έχουν αποσπάσει το μεγαλύτερο μερίδιο των χρηστών. Η ενσωμάτωση του Internet Explorer στα Windows είναι ο καθοριστικός παράγοντας της τεράστιας διάδοσής του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο εν λόγω browser είναι ο καλύτερος ούτε από άποψη χρηστικότητας ούτε από άποψη πληρότητας και ταχύτητας. Ο Firefox δεν είναι πλέον τόσο βαρύς, είναι ιδιαίτερα γρήγορος και χάρη στο τεράστιο σύνολο από plug-ins και add-ons που διαθέτει είναι η κατάλληλη επιλογή για τους power users.
Παρόμοια φιλοσοφία διαφαίνεται και στον Opera browser, ο οποίος επίσης τείνει να καταστεί ο ελβετικός σουγιάς του Web. Η οδός της απλότητας και της καθαρότητας του interface έχει επιλεγεί από τον Safari της Apple και τον Google Chrome. Ας δούμε, λοιπόν, μαζί ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα τρωτά σημεία κάθε browser, πόσο γρήγοροι είναι σε καθημερινή χρήση, τι εργαλεία ρυθμίσεων και ασφάλειας διαθέτουν αλλά και πόσο δένουν με το λειτουργικό Windows.
Ανακαλύψτε παρακάτω τα εξής:
Τους κρυμμένους άσους των καλύτερων web browsers, όπως ποιος είναι: ο ταχύτερος, ο πληρέστερος από άποψη λειτουργικότητας, ο φιλικότερος, ο ασφαλέστερος, την εμπειρία του browsing σε Windows, Linux και Mac OS X
Αν ψάχνετε τον Browser με το πιο πληθωρικό και εντυπωσιακό interface, σίγουρα ο Opera κερδίζει τα πρωτεία. Σε αντιδιαστολή με τον Chrome, ο Opera επιδιώκει να σας κερδίσει πλήρως και να αποτελέσει ένα “web hub”, μια κεντρική κονσόλα απ’ όπου όχι μόνο θα περιηγείστε στο Internet αλλά και θα κάνετε όλες σας τις διαδικτυακές ενέργειες επικοινωνίας. Έτσι, λοιπόν, ενσωματώνονται mail client, torrent downloader, widget engine με πολλά ενδιαφέροντα και χρήσιμα (και άλλα όχι και τόσο…) widgets, αλλά και δυνατότητα προσθήκης νέων λειτουργιών σε μια πλευρική toolbar.
Το tabbed browsing είναι μια γρήγορη και φιλική διαδικασία με προσεγμένη σχεδίαση, αφού τα tabs μπορούν να τραβηχτούν προς τα κάτω και να φαίνονται μονίμως ως μικρογραφίες. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα πλοήγησης με κινήσεις του ποντικιού (mouse gestures), αλλά και φωνητική πλοήγηση. Δεν λείπει ούτε ο speed dialer με τη μορφή μωσαϊκού παραθύρων, των οποίων τον αριθμό μπορείτε να καθορίσετε, όπως επίσης να επιλέξετε μια εικόνα για background. Παρ’ όλα αυτά, ο Opera διατηρεί σε ένα process όλα τα tabs, σε αντίθεση με άλλους browsers. Έτσι, αν κολλήσει κάποιο από αυτά, καταρρέει όλη η εφαρμογή.
Επίσης, παρ’ ότι υπάρχει η επιλογή Opera Turbo, δεν προσφέρει την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα, ειδικά σε domains με σύνδεση μέσω proxy που είναι προβληματική. Εκτεταμένες είναι οι ρυθμίσεις ασφάλειας και, παρ’ ότι δεν υπάρχει επιλογή για ανώνυμο σερφάρισμα, όπως στους άλλους browsers, οι επιλογές για τα cookies, για τα JavaScript applets, για τη διαχείριση των passwords, για την παρεμπόδιση pop-ups και για προσπάθειες phising είναι πλήρεις. Ιδιαίτερα θετική εντύπωση κάνει η ύπαρξη master password, που τοποθετείται ως δεύτερη γραμμή προστασίας ευαίσθητων δεδομένων, αλλά και οι λεπτομερείς επιμέρους ρυθμίσεις για τη λειτουργία της JavaScript. Στο θέμα των feeds, o Opera είναι κάπως παλιομοδίτικος.
Συγκεκριμένα, αντιλαμβάνεται την ύπαρξη ροών σε ένα site και σας δίνει τη δυνατότητα εγγραφής, αλλά ενσωματώνει τη ροή στο Opera Mail, το οποίο εμπεριέχεται στο “πακέτο” Opera. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άρθρο του feed αντιμετωπίζεται περίπου σαν e-mail και, για να δείτε μια λίστα με feeds, πρέπει αναγκαστικά να ανοίξετε το interface του Opera Mail, που πιάνει όλον το χώρο του browser. Δεν είναι τόσο κομψή λύση, όπως η αντίστοιχη του IE8 ή του Firefox, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι, κάθε φορά που υπάρχουν… φρέσκα νέα, εμφανίζεται pop up υπενθύμιση στο κάτω δεξί μέρος της οθόνης. Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει επιλογή για αποθήκευση μιας ιστοσελίδας σε μορφή συμπαγούς αρχείου MHT.
Από την άλλη πλευρά, οι εκτυπώσεις δεν βγαίνουν πολλές φορές όπως θέλουμε, και σε αυτό δεν βοηθά πολύ ο ουσιαστικά ανίσχυρος Print previewer. Εν κατακλείδι, ο Opera προσπαθεί να τα συγκεντρώσει “όλα σε ένα”, με αποτελέσματα άλλες φορές εξαιρετικά και άλλες φορές απλώς ικανοποιητικά. Η επόμενη έκδοση, η 10.1 (που είναι σε beta αυτήν την εποχή), ενσωματώνει πολύ δυνατά εργαλεία, όπως τον web server Opera unite.
Πλεονεκτήματα:
Πληθωρικό interface, Speed dial, πολλαπλές ρυθμίσεις, ενδιαφέροντα add-ons, mouse gestures.
Μειονεκτήματα:
Περιστασιακά σφάλματα στο rendering, ένα process.